שתף קטע נבחר

"220 ישראלים תרמו בשנה החולפת כליה עבור כסף"

כך עולה מבדיקת שלוחת אוניברסיטת "דרבי" בישראל, שמצאה כי בארץ פועלים 10 "מאכערים", המתווכים בין אנשים במצוקה כלכלית לחולים מחו"ל שזקוקים להשתלת כליה. הסכום שמקבל תורם כליה: כ-45 אלף דולר

זה בניגוד לחוק, סותר את האתיקה הרפואית – ובכל זאת מתרחש כאן מתחת לאף, ואפילו בקנה מידה לא מבוטל: סחר בכליות אנושיות מתורמים חיים. מדובר בישראלים במצוקה כלכלית, שתמורת כ-30 עד 45 אלף דולר מוכנים לעבור ניתוח לכריתת כליה, שתושתל בגופם של אנשים זרים אותם לא פגשו מעולם, בדרך כלל תושבים אמידים מאחת ממדינות המערב.

 

על פי בדיקה שנערכה בשלוחת אוניברסיטת "דרבי", בשנת 2003 מכרו כ-220 ישראלים כליה מגופם תמורת כסף. הבדיקה, שנערכה על ידי סטודנט בשלוחה במשך כשנה, העלתה כי בישראל פועלים עשרה "מאכערים", המפרסמים בגלוי מודעות בעיתונות או באינטרנט, בהן נכתב במפורש "דרוש תורם כליה".

 

המתווכים מקשרים בין אנשים בריאים הנזקקים לכסף בדחיפות לבין חולי דיאליזה קשים הנדרשים לבצע השתלת כליה, שהפרוטה נמצאת בכיסם. 7 מתוך 10 המתווכים שנשאלו הודו שהשיקול המרכזי של המוכרים היה כספי בלבד, וכי רובם סבלו מלחץ כלכלי קשה שגרם להם לבצע את מכירת הכליות.

 

התורמים חייבים להיות עד גיל 40 ובמצב בריאותי טוב. הם צריכים לעבור בדיקות דם וסיווג רקמות באמצעות קופות החולים שלהם או דרך מעבדות פרטיות אליהן מפנה המתווך את המוכר. לאחר שהבדיקות נמצאו תקינות ומושוות עם מאגר הקונים שבידי המתווך – מתחילה פעולת המכירה המעשית.

 

טיסה לחו"ל, אירוח במלון יוקרה

 

מהבדיקה עולה, כי חלק מהמתווכים הינם חרדים, המאתרים קונים בבלגיה וברחבי אירופה וגם בארה"ב. מתווכים שאינם חרדים מבצעים את פעילותם בדרום אפריקה, קנדה וגרמניה. המוכר טס על חשבון הקונה לחו"ל לבית חולים ברמה גבוהה ועובר את הניתוח.

 

עוד פרטים שמגלה הסקר של שלוחת אוניברסיטת "דרבי": לאחר הניתוח מאושפז המוכר עד כשבוע בבית החולים לצורכי איחוי ובדיקות רפואיות. לאחר מכן הוא מועבר למלון מפואר לשבוע נוסף במהלכו מתבצעת פעולת איסוף שתן לבדיקת מצב כליותיו ובדיקות דם יומיות בידי רופאים מוסמכים. במידה והכל תקין, מקבל המוכר עוד שבוע של נופש והבראה בתנאי פנסיון מלא בבית המלון ורק לאחר מכן הוא חוזר בטיסה ישירה לארץ. בנתב"ג אוסף אותו המתווך, משלם לו במזומן 50% מהתשלום לאחר שהחלק הראשון שולם בדרך כלל כבר בחו"ל, ודואג להפנותו לרופא בארץ לצורך מעקב של 3 חודשים נוספים.

 

ההוצאות הרפואיות והוצאות האירוח במלואם, המוערכות בסכום נוסף של כ-45 אלף דולר, משולמות במלואן על ידי רוכש הכליה. בדרבי מציינים כי במספר מקרים הבהירו המתווכים שהם מבקשים גם סכום של 5,000 דולר בנפרד ממוכר הכליה כ"דמי תיווך".

 

משרד הבריאות: אסור לערב כסף בהשתלת איברים

 

חוזר מנכ"ל משרד הבריאות לעניין השתלת איברים מן החי (היינו, מאנשים חיים) קובע כי תרומת איבר מאדם לאדם אחר שהוא אינו קרוב משפחה שלו טעונה את אישור ועדת ההערכה לתרומות איברים. הוועדה חייבת לוודא ש"מניעי התרומה הם אלטרואיסטיים ואינם כרוכים בתשלום, פיצוי או שווה כסף לתורם", ואם אכן מעורב בעניין כסף – לשלול את ביצוע התרומה.

 

המקרים שמצויינים בבדיקה שנערכה על ידי "דרבי" לא קיבלו, מטבע הדברים, את הסכמת ועדת ההערכה של משרד הבריאות, משום שממילא היו נפסלות על הסף על ידה. גם כמויות הכסף הגדולות שהחליפו ידיים באותן עיסקאות לא דווחו לרשויות המס בישראל.

 

בהסתדרות הרפואית אומרים בתגובה כי "סחר באיברים מתורם חי יוצר אפליה מעמדית, אינו אתי ולפיכך פסול מעיקרו. בשל כך - אין למכור או לקנות איבר מגופו של אדם חי. רופא לא יהיה מעורב באופן ישיר או עקיף בקנייה או במכירה של איברים. רופא לא יבצע ניתוח השתלה של איבר שנקנה מתורם חי".

 

בקרוב: חוק שיאסור על סחר באיברים

 

בישראל אין כיום חוק האוסר מפורשות על סחר באיברים – אולם הצעת חוק ממשלתית ברוח זו נמצאת בהליכי חקיקה, וצפויה לקבל את אישור מליאת הכנסת בקריאות השנייה והשלישית, לאחר שאושרה בקריאה הראשונה. ההצעה נמצאת כעת בדיונים בוועדת הבריאות של המשכן.

 

במשרד הבריאות אומרים כי "למרות שאין חקיקה מפורשת בנושא, בתי החולים העוסקים בתחום ההשתלות בארץ מנועים מלבצע השתלות שלא עברו את אישור ועדות הערכה הפועלות בהתאם לנהלי משרד הבריאות. ועדות אלו צריכות לוודא, בין היתר, כי המניע לתרומה הינו אלטרואיסטי לחלוטין – כלומר שהתרומה לא נעשית תוך פעולת סחר או מתוך שיקולים זרים אחרים".

 

"הצעת חוק שהגיש משרד הבריאות ואושרה בקריאה הראשונה בכנסת תהפוך את הסחר באיברים לעבירה פלילית שהעונש עליה יעמוד על 3 שנות מאסר. כמו כן כל פעולה המתבצעת בישראל לענין הסחר כולל הצעתה ונתינתה של תמורה ותיווך לסוגיה תהיה אסורה אף היא מתבצעת לשם השתלה שתיערך בחו"ל.

 

"לגבי סחר באיברים המתבצע כל כולו בחו"ל", מדגישים במשרד, "אין למדינת ישראל יכולת להתערב אף אם המעורבים הינם ישראלים – שכן סמכותה של החקיקה בישראל היא טריטוריאלית ולא פרסונלית – ולפיכך יחול הדין החל באותה מדינה".

 

"מיומו הראשון במשרד הציב שר הבריאות, דני נוה, את נושא השתלות האיברים בחשיבות עליונה", אומרים במשרד הבריאות. "השר הגיש לכנסת את החוק להשתלת איברים התשס"ד – 2003 שעבר בקריאה ראשונה ונמצא כרגע בדיונים בועדת העבודה, הרווחה והבריאות לצורך הכנתו לקריאות השנייה והשלישית. זו הפעם הראשונה שנושא השתלות איברים יוסדר בחקיקה ראשית במדינת ישראל ויאפשר בין היתר הוצאה אל מחוץ לחוק של סחר בלתי חוקי בישראל של איברים להשתלה והסדרת מתן פיצוי לתורמי איברים".

 

"למרות פנויות חוזרות ונשנות ליו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ שאול יהלום", מדגישים במשרד, "הוועדה טרם החלה את דיוניה. במקביל, הכריז שר הבריאות, דני נוה, על שנת 2004 כ'שנת עידוד השתלות איברים', והחתמה על כרטיס תורם".

 

בוועדת הבריאות אומרים בתגובה כי "הוועדה תתכנס בתוך זמן קצר לדון בהצעת חוק השתלת איברים. לצערנו, על שולחן הוועדה עומדים כרגע נושאים דחופים ביותר, בהם מחסור במיטות במחלקות טיפול נמרץ והרפורמה בתחום בריאות הנפש, ומשום כך לא ניתן היה לטפל במהירות הרצויה בהצעת החוק. ח"כ יהלום פועל במרץ כדי להביא את החוק לאישור הוועדה מהר ככל האפשר, מבלי לדחות את הדיון בנושאים אקוטיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
תרומות כליה. 35 אלף דולר לאחת
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים