שתף קטע נבחר
 

מדריך: שירותי דואר רשת חינם

בבת אחת, בתוך חודשים ספורים, הפכו שירותי הדואר המקוונים לזירת הקרב הגדולה באינטרנט הם מתחרים ביניהם על תיבות דואר ענקיות בחינם, מסננים הודעות זבל, נותנים שירותי אנטי וירוס ואפילו תומכים בעברית מי מציע מה, ובכלל, מה שחשוב לדעת לפני שפותחים תיבת דואר חינם

בתוך כמה חודשים עברו שירותי הדואר המקוונים באינטרנט מהפכה אדירה. ההכרזה האחרונה של ספקית האינטרנט הגדולה בעולם, AOL - לפיה תחנוך בקרוב שירות דואר אלקטרוני מקוון, שיהיה זמין חינם לכלל הגולשים ברשת ולא רק למנוייה - רק מדגישה את המגמה: לגולשים חדשים מומלץ להצטייד רק בכתובת דואר רשת ולוותר כליל על הכתובת שנותן הספק. כיום, אין עוד הבדל בין הדואר האלקטרוני של ספק האינטרנט לבין שירותי הדואר שמספקים גוגל, הוטמייל, יאהו ואחרים.  

 

ואז הופיעה גוגל

 

כל המהומה היא עניין של חודשים ספורים בלבד. עד ה-1 באפריל 2004 נהגו שירותי הדואר ברשת בקמצנות רבה, וסיפקו רק תיבות דואר חינמיות דלות נפח - 2-6 מגהבייט בלבד. רק מי שהסכים לשלם קיבל תיבה גדולה יותר (100-250 מגהבייט) ושירותים נוספים, כמו שירות אנטי וירוס ואנטי ספאם. במצב כזה, לא היתה סיבה של ממש לנטוש את הדואר האלקטרוני של ספק האינטרנט. 

 

אבל אז באה גוגל וטרפה את הקלפים. שירות הדואר Gmail, שהופיע באפריל, הציע לכל גולש תיבה חינם בנפח חסר תקדים בגודלו, של ג'יגהבייט. כתוצאה מכך, הכריזו ספקי דואר הרשת על הכפלת הנפח של התיבות שסיפקו ללא תשלום, בשיעור של 17-125 מגהבייט. למתחרים לא נותרה ברירה: בעידן שבו גוגל מספקת תיבה גדולה פי כמה ושירות אנטי ספאם חינם - מי שימשיך לשלם להם על הרבה פחות הוא לא פחות מפראייר.

 

תיבות דואר גדולות נכנסו בבת אחת לאופנה. מעתה, כל חברה קיקיונית שרוצה בפירסום בלי מאמץ, מצהירה על השקת תיבת-הדואר-הגדולה-אי-פעם. שמענו כבר על שירותים, שמציעים תיבות בנפח שניים או שלושה ג'יגהבייט, ואפילו תיבות בנפח דמיוני של טרהבייט (1,024 ג'יגהבייט). אלא שבמקרה של תיבות דואר, הגודל הוא לא השיקול היחיד וחינם זה לא הכל.

 

Coolmail: קטן אך איכותי

 

כמאה אלף ישראלים משתמשים ב-Coolmail מבית נענע. עד שהגיע המפץ הגדול של גוגל, היה זה השירות של נענע שהציע את תיבת הדואר הגדולה ביותר בישראל. כיום, 10 המגהבייטים שהציע Coolmail כבר לא מרשימים, אך השירות (הישראלי) עדיין נהנה מכמה יתרונות. 

 

יש בו כתבן (סרגל כלים בסיסי לפקודות מעבד תמלילים, כמו בחירת גופן והדגשת מילה), אפשר להוסיף חתימה אישית לכל הודעה, וניתן להקליט מסר קולי ולצרף אותו להודעה ששולחים. יש אפשרות למשוך בו דואר מחשבונות חיצוניים אחרים, ומחיצה נפרדת בשם הקבצים שלי מאפשרת למשתמש לאחסן בתיבה קבצים אישיים (תמונות, מסמכים ועוד). 

בנענע מבטיחים שהודעות ישנות לא יימחקו ושתיבת הדואר לא תיחסם לאחר שלא ביקרתם בה זמן ללא פעילות. יש סינון דואר זבל אוטומטי לכל ההודעות (אך לא אנטי וירוס). אפשר לשלוח הודעות בגודל מירבי של מגהבייט.  

 

על בודק האיות דווקא לא כדאי לסמוך: בהודעה שכללה שגיאות כתיב קשות בעברית ובאנגלית - הוא לא זיהה אף אחת מהן. בעיה מטרידה יותר התגלתה כשניסינו לצרף קובץ להודעה - תהליך שנמשך זמן רב מהצפוי גם בחיבור אינטרנט מהיר.  

 

בסך הכל, למעט כמה טעויות בסיסיות בממשק, השירות נוח להפליא לשימוש.

 

יתרונות: יכולות העיצוב, איזור הקבצים, הממשק העברי הנוח.

 

חסרונות: התיבה קטנה.

 

ציון:

 

Gmail: מלך הדואר

 

אין עוד שירות מקוון, שנכתבו עליו כל כך הרבה מילים עוד בטרם הושק באופן מסחרי. העובדה שעדיין לא כל אחד יכול לפתוח חשבון דואר אלקטרוני חדש ב-Gmail והדרך היחידה להצטרף לשירות היא בשיטת חבר מזמין חבר, לא מונעת מיותר ממיליון גולשים ליהנות מתיבה בת ג'יגהבייט שלם.  

 

האם הרעש מוצדק? בהחלט כן. Gmail מציע כמה תכונות חביבות. הודעות חדשות, שהן תגובה על הודעות קודמות, שמורות יחד, תחת ההודעה המקורית, באופן שמזכיר דיונים בפורומים.

בנוסף, ניתן לחלק את ההודעות לפי נושאים באמצעות הצמדת תגית לכל הודעה וצירופה לקטגוריה מסויימת. למשל, תשלום מיסים או בני משפחה.  

 

גם מסנני הספאם של גוגל עושים עבודה די טובה, ומשאירים את תיבת הדואר הנכנס נקייה למדי, כאשר כל ההודעות החשודות כזבל מועברות לתיבה נפרדת. חלון כתיבת הודעה חדשה פשוט למדי, ומופיע כחלק מתיבת הדואר, אך ניתן להציגו גם בחלון נפרד, למען נוחות הכתיבה.  

 

מנוע החיפוש החזק של גוגל הוא השיפור העיקרי שהביאה החברה לעולם הדואר המקוון. ניתן לאתר באמצעותו כל הודעה על פי מילות מפתח או על פי הכתובת שממנה נשלחה. כמו כן ניתן לאתר הודעות שנשלחו אל כתובת מסוימת בטווח זמן מסוים, הודעות עם קבצים מצורפים או בלעדיהם. 

 

התנסות בת כמה חודשים מגלה כי Gmail יציב למדי: ההודעות נשלחות מהר ומתקבלות מיד. 

 

ומה באשר לעברית? Gmail אומנם מציג עברית מימין לשמאל, אך בחלק מהמקרים הודעות דואר בעברית שנשלחו מ-Gmail התקבלו בקידוד שגוי או כג'יבריש בתוכנת הדואר של הנמען. בודק האיות אינו פעיל בעברית. 

 

משתמשי הוטמייל יתגעגעו כאן לסרגל הכתבן, המאפשר להגדיל בקלות את הטקסט ההודעה ולבצע בו שינויים נוספים. חיסרון נוסף: Gmail מגביל כל הודעה לעד 10 מגהבייט, כך שקבצים גדולים במיוחד צריך לחלק בין כמה הודעות.  

 

כמכלול, השירות הוא סוס מנצח. משתמשים שאינם רוצים או יכולים להוסיף את החשבון של Gmail לתוכנת הדואר שלהם (למשל, בגלל חסימות האבטחה במקומות עבודה) יכולים להוריד את Gmail Notifier - תוכנה שיושבת במגש המערכת, ומודיעה למשתמש כשמתקבלת הודעה חדשה.  

 

יתרונות: הגודל, החיפוש, היציבות.

 

חסרונות: אין סריקת אנטי וירוס להודעות, תמיכה לא מספקת בעברית, אין יומן אישי.

 

ציון:

 

הוטמייל: הממשק הכי נוח

 

MSN העולמית הכריזה לפני כמה חודשים על הרחבה דרמטית של תיבות הדואר החינמיות של Hotmail.com מ-2 ל-250 מגהבייט. שדרוג התיבות מתנהל בעצלתיים, אך בסופו צפויים כל 170 מיליון המשתמשים ליהנות משירותי אנטי וירוס ואנטי ספאם, שיסרקו וינקו הודעות לפני שהן מגיעות אל התיבה. הניקוי לא יפגע ביכולת לקרוא את ההודעה עצמה. בעבר, שירות זה ניתן רק למנויים בתשלום. 

 

הממשק הנוח נשאר היתרון הגדול של הוטמייל. יכולות הכתבן מאפשרות לעצב את ההודעה על פי צרכי המשתמש, ואפשר לנהל יומן פגישות ואפילו לשתף אותו עם גולשים אחרים. 

 

הוטמייל, גם בגירסתו האנגלית, מספק תמיכה טובה בעברית, ומנויי השירות יכולים לשלוח הודעות בגודל של עד 10 מגהבייט. אלא שהספאם נותר בעיה קשה מאוד: יותר מדי הודעות זבל עדיין מוצאות את דרכן לתיבה.  

 

מיקרוסופט עדיין לא התייאשה מהרעיון לגבות תשלום מהמשתמשים. רוצים לקבל את ההודעות באמצעות תוכנת הדואר שלכם? אם גוגל תעניק לכם את השירות הזה בחינם, בהוטמייל תצטרכו לשלם 19.95 דולר בשנה עבור התענוג. חיסרון נוסף: עדיין אין בהוטמייל מנוע חיפוש, המאפשר לחפש הודעות לפי מילות מפתח.

 

יתרונות: הממשק, היומן, התמיכה העברית. 

 

חסרונות: דואר הזבל, העדר חיפוש, אין אפשרות לקבל הודעות באמצעות תוכנת הדואר, אין סנכרון של היומן מול האאוטלוק ואי אפשר לגשת מחשבון ההוטמייל לחשבונות דואר אחרים.

 

ציון:

 

הוטמייל ישראל: מדבר עברית

 

לשירות של הוטמייל ישראל יש שלל יתרונות: ממשק נוח דמוי אאוטלוק, אפשרות לקבל הודעות גם בטלפון הסלולרי, ברשתות סלקום ופלאפון, יש תמיכה טובה בעברית, לוח שנה, אפשרות להוסיף אנשי קשר ומילון עברי-אנגלי-רוסי-איטלקי-יפני-פורטוגזי.

אך העובדה שהוטמייל ישראל מציע תיבה של שלושה מגהבייט בלבד מעיבה על ההנאה והופכת את השירות למיושן.

 

יתרונות: התמיכה בעברית, הממשק הנוח. 

 

חסרונות: אין אפשרות לקבל הודעות באמצעות תוכנת הדואר, אין סינכרון של היומן מול האאוטלוק, אי אפשר לגשת לחשבונות דואר אחרים, תיבה שלא תהיה פעילה במשך 30 יום תימחק.

 

ציון:

 

יאהו: מקום לתמונות

 

ליאהו תיבות רזות מאלו של גוגל (250 מגהבייט בלבד) אך השירות מציע יתרונות אחרים - למשל, אלבומי תמונות מקוונים ומסרים מיידיים (אפשר להתעדכן בקבלת הודעות חדשות באמצעות תוכנת יאהו מסנג'ר). מנגנוני האנטי ספאם האיכותיים של יאהו מאפשרים למשתמשים ליהנות מתיבות נקיות מדואר זבל, ואילו מנוע החיפוש מאפשר לאתר הודעות על פי מילות מפתח. 

 

ניתן לשלוף הודעות מחשבונות דואר חיצוניים, אבל הורדה או משלוח הודעות מחשבון יאהו באמצעות תוכנות דואר כמו אאוטלוק אפשריים רק תמורת תשלום: 19.99 דולר בשנה, עבור תיבה של שני ג'יגהבייט. 

 

יאהו מציעה ממשק משתמש בסיסי למדי ונטול אפשרויות עיצוב. הגודל המירבי להודעה בודדת הוא 10 מגהבייט. הנקודה הבעייתית ביותר היא התמיכה החסרה בעברית: בעקבות שינוי שבוצע בשירות לאחרונה, כל ההודעות בעברית הנשלחות באמצעותו מתקבלות בקידוד שגוי. כדי לקרוא אותן על המשתמש לשנות את הגדרות הקידוד.  

 

יתרונות: מנוע החיפוש, סינון איכותי נגד ספאם.

 

חסרונות: תמיכה בעייתית בעברית.

 

ציון:

 

וואלה דואר: ג'יגה כחול לבן

 

חברת וואלה הישראלית היתה בין הראשונות בעולם שהשיקו תיבת דואר בנפח 1 ג'יגהבייט. גולשים שפותחים חשבון בשירות יכולים לכתוב הודעות בכל שפה. הם רשאים לצרף להודעות קבצים בנפח מירבי של 30 מגהבייט, כאשר הנמען הוא בעל תיבה בשירות, או עד 10 מגהבייט לכל גולש אחר. 

 

מה עוד? אפשר לשלב בהודעות אייקונים, תמונות ורקעים לפי בחירת המשתמש, ולבצע חלוקה ומיון של ההודעות בתיבה על פי פילוחים שונים. השירות כולל גם אנטי ספאם ואנטי וירוס חינם - כאשר דואר חשוד מועבר אוטומטית לתיקיית ספאם נפרדת. 

 

מבחינת תכונות, וואלה דואר עולה על כל מתחריו - אך משתמשים בשירות התלוננו בחודשים האחרונים על בעיות שונות, ובהן קושי לגשת לתיבה ועיכוב ארוך במשלוח ההודעות. בוואלה טוענים שחלק מהבעיות נובעות מהפופולריות של השירות. אם החברה תתגבר על מחלות הילדות, השימוש בשירות הדואר שלה יוכל לשמש תחליף סביר ל-Gmail.

 

יתרונות: ממשק עברי מלא, אנטי ספאם ואנטי וירוס, העברת הודעות בנפח 30 מגהבייט.

 

חסרונות: חוסר יציבות, לא ניתן לצרף חשבונות דואר חיצוניים, בניגוד ל-Gmail - הפרסומות הן בפלאש ולא במודעות טקסט מינוריות.

 

ציון:

 

שירותים נוספים

 

השירותים הבאים לא נבדקו, המהימנות שלהם לא ידועה, כמו גם רמת התמיכה בעברית.

 

 


דואר רשת מול דואר של ספק אינטרנט

דואר רשת מול דואר של ספק אינטרנט
דואר רשת דואר של ספק אינטרנט
נשאר קבוע משתנה עם מעבר מספק לספק
זמין חינם בנפח של 100-1 גיגה בייט ויותר זמין חינם בנפח של 5-10 מגה בייט
נגיש מכל מקום באמצעות הרשת הספקים הגדולים מאפשרים למשתמשים לגשת לדואר שלהם מכל מקום באמצעות האינטרנט
חלק מהשירותים מציעים סינון דואר זבל ווירוסים חינם אינו כולל אנטי ספאם ואנטי וירוס חינם
כולל פרסומות - מודעות גרפיות או טקסט אינו כולל פרסומות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים