שתף קטע נבחר

"אבו-מאזן הוא הקלף המנצח"

"הוא לא ערפאת", אומר שר החוץ של יפן, שהעלתה את סכום תרומותיה לרשות הפלסטינית בעשרות מיליוני דולרים. בראיון ל-ynet מזהיר נובוטקה מצ'ימורה מהחמצת ההזדמנות, מביע דאגה מעסקאות נשק ישראליות עם סין ומתגעגע לימים שהיו יותר תיירים בירושלים

ביקורו של שר החוץ היפני נובוטקה מצ'ימורה בישראל וברשות הפלסטינית התנהל תחת העננה הכבדה של הפיגוע במסוף קרני והמשך ירי טילי הקאסם על שדרות. בעל כורחו הפך ביקור חגיגי, הביקור הבינלאומי הראשון לו זוכה אבו מאזן בתפקידו החדש כיו"ר הרשות, לאבן בוחן של רצינותו ויכולתו להילחם בטרור.

 

מאחר שראש הממשלה אריאל שרון החליט לנתק את המגעים עם הנהגת הרשות, לקח על עצמו השר היפני את תפקיד העברת המסרים בין השניים. "הוא נחוש להגיע לשלום במזרח התיכון, הוא רוצה לחדש את המשא ומתן בהקדם האפשרי והוא מתכוון להשיב את הביטחון האזרחי בזירה הפלסטינית כדי שהם יוכלו לשלוט על הקיצוניים", אמר מצ'ימורה בראיון מיוחד שהעניק ל-ynet, שעות ספורות לפני חזרתו לטוקיו. "אנו מאמנים שהנשיא החדש ינצל את ההזדמנות הזו לשלום. יש לו כוונה נחושה לעשות זאת. את המסר החזק הזה התבקשנו להעביר לשרון".

 

היפנים מבינים שהמשך המצב הנוכחי אינו אפשרי מבחינת ישראל, אבל מצרים על ניתוק המגעים וקוראים לה לגלות סובלנות השמורה לצד החזק. "אם מעגל האלימות יתחדש - ההזדמנות ההיסטורית שיש לנו כעת תאבד, וזו דאגה גדולה מבחינתי. הצד הפלסטיני אולי לא יכול להבטיח ביטחון מלא ולשלוט על הטרוריסטים אבל יש להם, תחת המנהיגות החדשה, אחריות וחובה לעשות זאת, ולשם כך הם צריכים לעשות כל מאמץ", אמר השר.

 

"לישראל יש אחריות לשמור על חיי אזרחיה ולכן אנו מבינים שישראל צריכה להראות חזקה. אבל ישראל חזקה מהפלסטינים. אם ישראל לא תפגין סובלנות כלפי הפלסטינים יהיה קשה לפתור את הסוגיה. ברוח של סובלנות הם חייבים לחדש את הדיאלוג בשלב זה. הדגשתי זאת באזני שרון", אמר השר.

 

אבו מאזן - טיפוס שונה

 

לאחר פגישתם בתחילת השבוע התרשם השר היפני כי היו"ר החדש של הרשות הפלסטינית הוא אכן פרטנר ראוי לשלום, ושונה בכך מקודמו בתפקיד. "פגשתי את הנשיא המנוח ערפאת לפני שש שנים בביקורי כאן, והתרשמתי שיש לו מנהיגות חזקה. אבו מאזן הוא ככל הנראה טיפוס שונה, אבל אני מתרשם שיש לו כוונה לממש את השלום באופן יותר יעיל, ובכך לפחות הכוונה שלו להגיע לשלום היא אולי חזקה יותר. בוודאי שגם לערפאת הייתה כוונה להגיע לשלום, אבל אני חש שלאבו מאזן יש כוונה חזקה יותר. הוא הקלף המנצח של הפלסטינים", אמר השר.

 

יפן היא מהתורמות הגדולות ביותר לרשות הפלסטינית. השר ציין כי מאז 1993 העבירה ארצו לרשות סיוע בסכום של 700 מיליון דולר וכעת, "בגלל שאנחנו רואים הזדמנות לשלום", כדבריו, תועבר תוספת של עוד 60 מיליון דולר. הכסף ישמש לביצוע רפורמות ברשות וכן לשיפור חייהם של הפלסטינים והשר הדגיש כי יפן מקפידה להעבירו דרך ארגונים בינלאומיים, כדי למנוע ניצול שלו למטרות מימון טרור.

 

בפגישה שקיים השר עם עמיתו הישראלי סילבן שלום השבוע, הביעה ישראל שביעות רצון מכך שחלק מהכסף מוזרם לטובת שיפור תנאי המחייה במחנות הפליטים הפלסטיניים, צעד חיובי מבחינת ישראל במקום המשך טיפוח חלומם של הפליטים לשוב לבתיהם בתחומי הקו הירוק.

 

השר סיפר שביום האחרון של ביקורו בארץ הוא התפנה לטייל קצת באזור העיר העתיקה בירושלים, והתאכזב כשהבחין במעט מאוד תיירים, בשונה מהפעם הקודמת בה ביקר כאן. "לפני שש שנים לא ראינו כל כך הרבה פעולות טרור כמו שרואים עכשיו, אבל הטרור נפוץ בכל העולם בשנים האחרונות... אני סבור שאנשים בעולם חוששים לבוא לכאן לטיול או עסקים בגלל הסיכון מפני טרור, ואם כך הוא הדבר זה מאוד מצער".

 

ישראל בטוחה מבעבר

 

עד לאחרונה פירסם משרד החוץ היפני אזהרת מטיילים חמורה ליפנים הרוצים לבוא לישראל, אולם לפני מספר חדשים הופחתה רמת האזהרה מדרגה 3 לדרגה 2. "המשמעות היא שישראל בטוחה יותר מבעבר" אמר. "אזהרת המטיילים לא שונתה לדרגה 1 או לדרגה 0 אמנם, אבל המגמה טובה. אנו מקווים שאנשי עסקים יפנים ותיירים יבואו לישראל", הוסיף.

 

ואולם מצ'ימורה לא אישר את הדיווחים שפורסמו לאחרונה בדבר ביקור אפשרי, ראשון מסוגו, של נציגת המשפחת הקיסרית היפנית בישראל בקיץ, כחלק מכינוס בינלאומי לצפרות באגם החולה.

 

גורמים בישראל מציינים שבואו של השר בא בשיאה של פריחה מחודשת של היחסים בין יפן לישראל. רק לפני כשבועיים ביקרה בארץ משלחת חסרת תקדים בהיקפה של חברי פרלמנט ונציגי המגזר העסקי היפני, שבאו לבחון אפשרויות של המשך חימום היחסים המדיניים והכלכליים בין המדינות.

 

על האופטימיות מעיבים עם זאת עסקאות הנשק הנרקמות בין ישראל לסין בשנים האחרונות, מגעים שזכו לפירסום רב לאחרונה לאור המשבר שהתגלע בין וושינגטון לירושלים בסוגיה זו. בפגישתו עם שלום הביע השר את העובדה שיפן מוטרדת מאוד ממכירת נשק ישראלי למדינות במזרח אסיה, במיוחד אלה המהוות איום פוטנציאלי על יפן.

 

ובכל זאת הדגיש מצ'ימורה כי מסר לראש הממשלה שרון הזמנה לבקר בטוקיו, וקיבל ממנו הזמנה רשמית עבור ראש ממשלתו ג'וניצ'ירו קואיזומי לבקר בירושלים. "אנו מקווים שביקור הדדי יתממש בעתיד", אמר השר וציין שהזמנה רשמית נמסרה גם ליו"ר הרשות אבו מאזן. "אם הפגישה בין שרון לאבו מאזן תתקיים ביפן זה יהיה נהדר, אבל אני לא יודע כמה זה מציאותי", הוסיף מצ'ימורה.

 

בהכנת הראיון סייעה איריס ז'ורלט
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מצ'ימורה. מעביר מסרים
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
טוקיו. אזהרת המטיילים שונתה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
קיסר יפן. לא צפוי ביקור של נציג המשפחה
צילום: רויטרס
מומלצים