שתף קטע נבחר

שר החוץ היפני: מוטרדים מעסקאות הנשק של ישראל וסין

בפגישה עם השר שלום העיר עמיתו היפני כי ארצו "מוטרדת מעסקאות הנשק של ישראל עם מדינות ממזרח אסיה", וכיוון בדבריו לסין. בתוך כך, ביקשה יפן את תמיכתה של ישראל על מנת להיבחר כחברת מועצת הביטחון והשר שלום אותת בחיוב, לא לפני שעקץ את מדיניות ההצבעה של טוקיו באו"ם

יפן מוטרדת מעסקת הנשק של ישראל עם סין: שר החוץ היפני, נובוטאקה מצ'ימורה, העיר אתמול (א') בפגישה עם שר החוץ סילבן שלום, כי יפן מוטרדת מעסקאות הנשק של ישראל עם מדינות ממזרח אסיה. למרות שלא ציין לאיזו מדינה הוא מכוון, דבריו הובנו כעדות לאי-שביעות רצונה של יפן מעסקאות נשק של ישראל עם סין. השר היפני אף הוסיף כי יגיע עם מסר דומה למדינות אירופה שמוכרות נשק למדינות במזרח אסיה.

 

בפגישה בין השניים בלשכתו של שר החוץ בירושלים דנו בשורה ארוכה של נושאים. יפן, מתמודדת בימים אלו על חברות במועדון היוקרתי של מועצת הביטחון של האו"ם וזקוקה בין היתר לקולה של ישראל על מנת להיבחר ונושא זה עלה אף הוא בשיחה.

 

השר שלום אמר לעמיתו בנוסח דיפלומטי: "יפן ראויה לשבת במועצת הביטחון ונשקול בחיוב את הצבעותינו". עם זאת הוסיף השר שלום כי הוא מאוכזב מהצבעותיה של יפן באו"ם, אשר לטענתו: "דומות מאוד לדפוס ההצבעה של מדינות מסויימות מאוד באירופה". השר היפני השיב כי יפן שוקלת בכל הצבעה את העניין לגופו.

 

בנושא הפלסטיני, נמנע השר היפני מלמתוח ביקורת ישירה על החלטת ישראל להפסיק את המגעים עם הפלסטינים, אולם הוסיף רמז עבה לעמדתה של טוקיו ואמר: "היינו מעוניינים שתתחילו את הדו-שיח עם הפלסטינים בהקדם האפשרי".

 

השר שלום ציין מצידו בחיוב את הסיוע הכספי של היפנים לרשות הפלסטינית, סיוע הנאמד בכ-800 מיליון דולר סיוע מאז כינונה של הרשות הפלסטינית. הוא אף שיבח את החשיבות של מתן סיוע בתחום שיקום מחנות הפליטים בטענה שמדובר במסר מדיני חשוב, שלא תהיה זכות שיבה ושהפליטים ישוכנו במקום מגוריהם.

 

הצלחה ישראלית באו"ם

 

בעוד כשבוע תקיים עצרת האו"ם לראשונה מושב מיוחד לציון 60 שנה לשחרור מחנות ההשמדה. מדובר בפעם הראשונה שעצרת האו"ם מתכנסת לזכר השואה מאז הקמתה ובפעם הראשונה שישראל מצליחה לכנס מושב מיוחד ביוזמתה. היוזמה התאפשרה לאחר שישראל גייסה חתימות של למעלה מ-135 מדינות מתוך 191 המדינות החברות באו"ם, אשר נענו בחיוב לבקשה. בתוך מדינות אלה נכללות גם מדינות מוסלמיות שלישראל אין עימן יחסים דיפלומטיים, בהן פקיסטן, תימן, עומאן, בחריין, כווית, איחוד האמירויות וערב הסעודית.

 

שר החוץ, סילבן שלום, שאמור לפתוח את המושב המיוחד, אמר היום לכתבים: "מבחינה מדינית זהו תקדים. הפלסטינים ניסו להפוך זאת למושב זיכרון בלבד, אני שמח שעמדנו על כך שזה יהיה מושב מיוחד ולא מושב זיכרון. יש בכך אולי משום שינוי האווירה האנטי ישראלית ששוררת במשך עשרות שנים באו"ם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מפגש שרי החוץ בירושלים
צילום: איי פי
מומלצים