שתף קטע נבחר

כוחות הרשות התפרסו בדרום הרצועה

אלפי שוטרים ואנשי ביטחון פלסטינים הגיעו הבוקר למרכז רצועת עזה ולדרומה, והתפרסו שם במטרה למנוע ירי של רקטות קסאם ופצצות מרגמה. ראש הממשלה שוחח אמש בטלפון עם נשיא מצרים, שבירך על הדו-שיח בין הצדדים. שרון: התנאים בשטח מובילים לפריצת דרך עם הפלסטינים. הלילה: פצצת מרגמה נורתה לעבר מוצב צה"ל בדרום הרצועה. אין נפגעים. נפתח מעבר קרני לכמה שעות, לראשונה מאז הפיגוע

הרצועה בידי הביטחון הפלסטיני: הבוקר (יום ו') התפרסו כוחות הרשות במרכז ובדרום רצועת עזה, ופריסתם תושלם בסוף השבוע. הכוחות הפלסטיניים כבר מוצבים בצפון הרצועה, ומצליחים למנוע ירי של רקטות קסאם ופצצות מרגמה. בשעות הלילה התפרסו הכוחות באזור מחנה הפליטים של חאן יונס, שממנו נורות פצצות מרגמה.

 

במקביל, נפתח מעבר קרני בצפון רצועת עזה למספר שעות על מנת לאפשר לפלסטינים להעביר תוצרת חקלאית המיועדת לייצוא מהרצועה.ההחלטה על פתיחתו של המעבר, שנסגר לפני כשבועיים בעקבות פיגוע שאירע במקום, התקבלה כחלק מהמחוות שמבצעת ישראל בעקבות פעילותה של הרשות הפלסטינית למניעת התקפות טרור. צה"ל מאפשר בימים האחרונים מעבר של מוצרי מזון לתוך הרצועה דרך מעבר סופה בדרום הרצועה. עד כה הועברו למעלה מ-300 טון של מוצרי מזון.

 

אלפי שוטרים ואנשי ביטחון פלסטינים הגיעו הבוקר למרכז ולדרום הרצועה, בהתאם לסיכומים שהושגו בין הצדדים בעקבות הישיבות הביטחוניות שהתקיימו בין קציני השטח משני ובין מפקד כוחות צה"ל ברצועה, תת-אלוף אביב כוכבי, לבין מפקד הכוחות הפלסטינים ברצועה, מוסא ערפאת.

 

פריסת הכוחות הפלסטינים אמורה לשמש בעיקר לצורך הפסקת ירי המרגמות על יישובי גוש קטיף ודרום הרצועה. הלילה נורתה פצצת מרגמה לעבר מוצב צה"ל הסמוך לאחת ההתנחלויות בדרום הרצועה. לא היו נפגעים. 

 

עם השלמת הפריסה בשטח, מקווים ברשות הפלסטינית כי השבת הסדר והשקט לאזור כפי שקרה בצפון הרצועה תסייע להצלחת נסיגת צה"ל מהרצועה ותביא לתיאום המהלך בין שני הצדדים.

 

קצין פלסטיני אמר ל-ynet: "ניערך לשמור על ביטחון תושבי הרצועה". הקצין אמר ש"הכוחות יהיו מצוידים בכלי הנשק שלהם ופעולתם תתואם באופן רצוף עם צה"ל". בדרום הרצועה, להבדיל מצפונה ולמרות שקט ששרר ברצועה בימים האחרונים, אירעו מספר תקריות ירי לעבר מוצבי צה"ל ולעבר ההתנחלויות.

 

להבדיל מצפון הרצועה, צפויה הרשות להיתקל בהתנגדות ממספר קבוצות חמושות מקומיות כמו גדודי אבו ריש וכן בני משפחת סמהדנה ברפיח. יחד עם זאת, אמר קצין פלסטיני ל-ynet כי מתנהל דו-שיח עם הקבוצות הללו, במטרה להביא להפסקת הירי. לדבריו, הרשות תתייחס בחומרה לכל ניסיון להפר את הוראותיה. ברשות מביעים דאגה רבה יותר מהתנכלות של מתנחלים כלפי אנשי הביטחון הפלסטינים ומקווים שהצד הישראלי יפעל בתקיפות למניעת כל התנכלות כזו כפי שקרה לפני יומיים בחאן יונס.

 

שביעות רצון בצה"ל: אבו מאזן לא מדבר בלשון כפולה

 

גורמים בצה"ל דיווחו שכוחות הביטחון הפלסטינים כבר נפרסו בפאתי מחנה הפליטים בחאן יונס, באזורים שמהם בדרך כלל נורות פצצות המרגמה לעבר נווה דקלים והסביבה. בשלב השני, שהתבצע הלילה והבוקר, התייצבו השוטרים הפלסטינים במקומות נוספים בדרום הרצועה ואיישו מחסומים ונקודות אחרות, בדומה לפריסה בצפון הרצועה.

 

בצה"ל מביעים שביעות רצון מהמהלכים בשטח: "הימצאות השוטרים בשטח היא חלק מהתהליך שמתרחש בימים אלה, זה משפיע על האוכלוסיה הפלסטינית שרואה אותם, אבל יותר מכך - הפעולות שמבצע אבו מאזן שאינן נראות על פני השטח, כמו השיחות שהוא מנהל עם ארגוני הטרור גורמות לשקט היחסי בתקופה האחרונה", אמרו גורמים בצה"ל.

 

לדבריהם, ניתן להבחין בנחישות בפעילות של יו"ר הרשות הפלסטינית. "הוא לא מדבר בשתי שפות, אלא מעביר מסרים זהים, מעורב במה שמתרחש, כולל בפריסת השוטרים, ניכר באמת שכוונתיו רציניות. יחד עם זה, צריך לזכור שהמצב עדיין עדין ושביר".

 

גורמים בפיקוד דרום הזהירו ש"מתנחלים עלולים לפגוע במאמצי הרגיעה", לאחר שפוצצו פגישה בין קצינים ישראלים ופלסטינים בנווה דקלים והתעמתו עם השוטרים. המתנחלים שרו פזמוני נאצה וקראו "בוגד" לאחד הקצינים. הם גם כינו את הפלסטינים "מחבלים", והוציאו אוויר מצמיגי מכוניותיהם.

 

שרון: התנאים בשטח מובילים לפריצת דרך עם הפלסטינים

 

ראש הממשלה אריאל שרון, שוחח אמש בטלפון עם נשיא מצרים, חוסני מובארק. מובארק בירך את שרון על האווירה החיובית שנוצרה במזרח התיכון בעקבות הדו-שיח עם הפלסטינים. מובארק אמר שמצרים תהיה מוכנה לסייע לקידומו של תהליך השלום ושני האישים סיכמו להמשיך ולעמוד בקשר ולהדק את היחסים בין שתי המדינות.

 

מוקדם יותר אמר שרון בכנס של התאחדות הקבלנים בתל-אביב: "אנו עוקבים בעניין רב אחר ההתפתחויות ברשות הפלסטינית וניכר שיש שינוי. התנאים בשטח מובילים לפריצת דרך עם הפלסטינים, שתוביל לשלום ולביטחון. אנו מעודדים מהסימנים המעודדים אבל זה צריך לעמוד למבחן".

 

שרון הוסיף, "אנו מוכנים לוויתורים אבל בתחום ביטחון ישראל לא נעשה שום ויתור. אם הפלסטינים יפעלו באופן מקיף להפסקת הטרור האלימות וההסתה נוכל להתקדם בהמגעים ליישום מפת הדרכים, ואף ניתן יהיה לתאם איתם פעולות שונות הנוגעות לתכנית ההתנתקות. ואנחנו מוכנים ללכת רחוק".

 

שר הביטחון, שאול מופז, נפגש אתמול בלונדון עם ראש הממשלה הבריטי, טוני בלייר, וציין בפניו כי "היעד הוא שעד סוף 2005 לא נהיה לא בעזה ולא בשום עיר פלסטינית בגדה". מופז, השוהה בבריטניה לרגל הטקסים לציון 60 שנה לשחרור מחנה אושוויץ, הוסיף כי ישראל רואה בחיוב את צעדיו האחרונים של אבו מאזן ואמר כי מיד עם שובו לארץ תתואם פגישה עם מוחמד דחלאן, מבכירי הרשות, בעיקר בנושא העברת השליטה בערים הפלסטיניות לידי הרשות.

 

בתוך כך, אמר דחלאן בראיון לסוכנות רויטרס שישראל הסכימה עקרונית להסיג את כוחות צה"ל מערי הגדה. דחלאן הוסיף עוד כי "ישראל הסכימה לחדש את ההבנות שהושגו עם אבו מאזן כשהיה בתפקיד ראש הממשלה הפלסטיני ביולי 2003".

 

יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נפגש בעמאן עם מלך ירדן, עבדאללה. אבו מאזן, שהגיע מהמוקטעה לירדן במסוק של חיל האוויר הירדני, עידכן את המלך במצב בשטחי הרשות ובמאמצי ההנהגה הפלסטינית להגיע לרגיעה. כמו כן דנו השניים במגעים בין הפלסטינים לצד הישראלי. לאחר הביקור בעמאן, צפוי אבו מאזן לבקר במצרים ומשם ימשיך לביקור ברוסיה ובטורקיה.

 

העיתון הפלסטיני אל-איאם דיווח שאבו מאזן החליט לדחות את התפטרותו של היועץ לביטחון לאומי ברשות הפלסטינית, ג'יבריל רג'וב. לפני כשבועיים הגיש רג'וב לאבו מאזן מכתב התפטרות, במכתבו כתב רג'וב כי התפטרותו באה על רקע רצונו לאפשר לאבו מאזן לבחור את האנשים עימם הוא ירצה לעבוד.

 

אבו מאזן שיגר מכתב לרג'וב ובו הוא הודיע לו כי החליט לדחות את בקשת ההתפטרות שלו וביקש ממנו לשוב ולמלא את תפקידו כיועץ לביטחון לאומי ברשות הפלסטינית. רג'וב שוהה בימים אלה בנסיכות האמירויות שבמפרץ ואמור לשוב בימים הקרובים לשטחי הרשות.

מקורות פלסטינים אומרים ל-ynet כי לאבו מאזן חשוב לבנות לצידו קבוצה ביטחונית שתסייע לו בהשלטת הסדר בשטחי הרשות הפלסטינית. 

 

ברקע המגעים בין הצדדים, תצא מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, ביום חמישי הבא למסע ראשון כמזכירת המדינה של ארה"ב באירופה וישראל. דובר משרד החוץ האמריקני ריצ'רד באוצ'ר הודיע כי מסעה של רייס שימשך שבוע, יכלול את המדינות הבאות, לפי הסדר: בריטניה, גרמניה, פולין, טורקיה, ישראל, איטליה, צרפת, בלגיה ולוכסמבורג.

 

על ביקורה בישראל ציין הדובר האמריקני כי רייס "תפגוש את המנהיגים של שני הצדדים, הישראלים והפלסטינים. היא תרצה לשמוע מהם על ההזדמנויות, ואיך ניתן להתקדם. היא תעביר להם את המחוייבות של הנשיא ואת הרצון שלנו לנצל כל הזדמנות כדי להתקדם לקראת שלום".


פורסם לראשונה 27/01/2005 21:43

 

בהכנת הידיעה סייעו אטילה שומפלבי, דיאנה בחור-ניר ויצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כוחות הרשות. גם בדרום הרצועה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
יגנו על גוש קטיף
צילום: איי פי
צילום: חנן גרינברג
יתאמו המהלכים עם צה"ל
צילום: חנן גרינברג
צילום: איי פי
ניכר שינוי. שרון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בירך את שרון. מובארק
צילום: איי פי
מומלצים