שתף קטע נבחר

פגישת וייסגלס-דחלאן: "התקדמות" בסוגיית האסירים

מקורות פלסטינים סיפרו ל-ynet על הבנה שהושגה בנושא המבוקשים: אלה ירוכזו תחת פיקוח הרשות ביריחו ובבית-לחם, ולא יירדפו. הבוקר: השליח ברנס נחת לביקור מפתיע בשארם

יומיים לפסגת שארם: בניסיון לפתור את המשבר סביב סוגיית שחרור האסירים, שלטענת גורמים בירושלים - נולד לצרכי מיקוח ודעת קהל, נועדו אמש (שבת) בירושלים יועציהם הבכירים של שרון ואבו מאזן. דב וייסגלס ומוחמד דחלאן סיכמו על הקמת ועדת שרים משותפת, שתבחן מחדש את סוגיית האסירים הביטחוניים. שני הצדדים דיווחו על "התקדמות רבה" בסוגייה השנויה במחלוקת.

 

הפגישה, שכונסה כהכנה לפסגת שארם והוגדרה "טובה", עסקה גם בהעברת ערי הגדה לאחריות ביטחונית פלסטינית. המוקש העיקרי בעניין זה הוא רשימות המבוקשים. על פי הפלסטינים, בתיאום בין הצדדים סוכם שאלה יעברו ליריחו ולבית-לחם, כדי לאפשר את העברת האחריות. ישראל תתחייב שלא לפגוע בהם, כל עוד הם נתונים לפיקוח הרשות בשתי הערים. ייתכן שבעתיד, לאחר ההעברה ונסיגת צה"ל לעמדות של ערב האינתיפאדה, ישובו המבוקשים לבתיהם. 

 

ל-ynet נודע כי במהלך הפגישה יצא דחלאן מן החדר והתקשר לבשיר נאפע, האמון על הכוחות המיוחדים במשטרה הפלסטינית, והורה לו להעביר את המסר למבוקשים. נאפע התקשר לרבים מהם, ונראה שחלק גדול מהם דוחה בשלב זה את היוזמה. 

 

"הרחוב מרגיש שדבר לא קורה"

 

באשר לאסירים, לאחר ויכוח נוקב בתוך הצמרת המדינית והביטחונית, הוחלט בישראל שבשלב זה, לא ישוחררו מחבלים "עם דם על הידיים". הפלסטינים תובעים מישראל לשתפם בגיבוש רשימות המועמדים לשחרור וכן להגמיש את הקריטריונים, כך שבמשוחררים ייכללו גם אסירים ותיקים, שהורשעו ברצח לפני הסכמי אוסלו.

 

סוגיית האסירים היא המרכזית ביותר כרגע עבור ההנהגה הפלסטינית החדשה, כפי שמעידים דובריה. "הרשות חייבת להראות לרחוב כי עלה בידה לשחרר אסירים ותיקים, חולים. זה יסייע רבות לאבו-מאזן מול הרחוב ויתרום רבות להצלחת הפסגה בשארם", אמר ל-ynet מקור פלסטיני.

 

"שני הצדדים מעוניינים בהצלחת הפסגה", הוסיף הגורם. "שחרור אמיתי ורציני של אסירים יכול להשליט אווירה חדשה ברחוב הפלסטיני, שעד כה שומע דיבורים והצהרות, אבל דבר לא קורה בשטח".

 

הבנה נוספת, שלדברי הפלסטינים, הושגה כבר במהלך פגישות קודמות, היא בעניינם של אחמד סעדאת ועאהד אבו רולמה, בכירי החזית העממית, שמוחזקים בכלא ביריחו על תכנון ומעורבות ברצח השר רחבעם זאבי ז"ל. על פי הדיווח, אלה עומדים להשתחרר ממעצרם, אך להישאר בתחומי העיר.

 

בכירי החזית מוחזקים בכלא בפיקוח בריטי-אמריקני. הרוצח עצמו ושניים משותפיו יישארו במעצר. גורמים ישראלים מדגישים כי שחרור הרוצחים לא עומד על הפרק, "והמקום היחיד שהם עוברים אליו זה השמיים". אולם ברשות מתעקשים שהנושא נידון בפירוט, ואף הושגה בו התקדמות רבה.

 

היום ייצא וייסגלס למצרים, כדי להכין את סדר היום לפסגת שארם ולתאם את הודעות הסיכום שיושמעו בה. בירושלים נחושים "לנקות את השולחן" לפני הפסגה, ולא להצטייר כמי שסגר את "חלון ההזדמנויות", עליו מדברים כולם.

 

השליח האמריקני וויליאם ברנס נחת אף הוא הבוקר בשארם מדובר בביקור מפתיע, עליו לא דיווחה מחלקת המדינה.

 

פגישה שנערכה ביום חמישי בהשתתפות וייסגלס ודחלאן "התפוצצה" בשל המחלוקת בנושא האסירים. "העמדות הישראליות הופכות את כל העניין לדיבורי סרק שאינם שווים את המחיר שלהם", אמר דחלאן בסוף אותה פגישה. הוא הוסיף כי ברשות לא רואים כל הישג בעניין הנסיגה מערי הגדה. "הנושא החשוב הוא שחרור האסירים ובו אנו נתקלים בחומת סירוב ישראלית".

 

הרמטכ"ל ושרי העבודה דווקא הביעו תמיכה בשחרור אסירים ותיקים עם "דם על הידיים". אולם בסופו של דבר, התקבלה עמדתו של ראש השב"כ, שהתנגד לכך. אמש נמסר מלשכתו של נשיא המדינה, משה קצב, כי אין שינוי בעמדתו, והוא מוסיף להתנגד לתן חנינה לרוצחים.   


פורסם לראשונה 05/02/2005 20:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
כוננות משטרתית. ארכיון
צילום: חיים זיו
צילום: שאול גולן
רוצים גם "כבדים". דחלאן
צילום: שאול גולן
צילם: שאול גולן
מחפשים מוצא. וייסגלס
צילם: שאול גולן
צילום: איי פי
אסירים פלסטינים (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
"עוברים רק לשמיים". סעדאת
צילום: רויטרס
צילום: עמית שאבי
ברנס. הגיע כבר לשארם
צילום: עמית שאבי
מומלצים