שתף קטע נבחר

מועצת חוף עזה: חוק פינוי-פיצוי ישונה בבג"ץ - ונפר אותו

הקרב הפוליטי כבר הוכרע - וראשי המתנחלים פונים לבית-המשפט: "חוק הפיצוי פוגע בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, הופכים את המתנחלים לפליטים בבתי-מלון וקרוואנים". העותרים משוכנעים שהחוק שייצא מבג"ץ לא יהיה כפי שנכנס אליו, אבל בכל מקרה - הם לא מתכוונים לציית לו. ראש המועצה, אבנר שמעוני, מוכן לשלם את המחיר של שנתיים מאסר

במועצה האזורית חוף עזה לא המתינו זמן רב: מייד לאחר שאושר חוק "פינוי-פיצוי" בכנסת, עתרה נגדו המועצה לבג"ץ, ביחד עם זוג תושבים מגני-טל ועוד זוג מהיישוב חומש. אך תהא ההחלטה אשר תהא, ראש המועצה כבר החליט: גם במחיר שנתיים מאסר, אין לו כל כוונה להתפנות מביתו.   

 

בעתירה, המתפרסת על פני 80 עמודים וכוללת כ-200 נספחים, טוענים עורכי הדין, יוסי פוקס ויורם שפטל, באמצעותם הוגשה העתירה, כי סעיפי החוק נוגדים את "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו".

 

העותרים ביקשו מבג"ץ להוציא צו-ביניים, שיאסור על הממשלה להוציא צווי פינוי עד להכרעת בג"ץ בעתירה. ואולם, בג"ץ דחה את הבקשה והורה למדינה להשיב בתוך 30 יום לעתירה.

 

עו"ד פוקס משוכנע שכלל לא מדובר בנושא מדיני-פוליטי, אלא בנושא משפטי מובהק. "הפגיעה פה בזכויות היא חמורה. השאלה אם לצאת מעזה אינה קשורה לדרך שבה זה נעשה, אלה שתי שאלות נפרדות. היום, הממשלה ובג"ץ יצטרכו להתמודד עם משהו שלא היה בזמן פינוי ימית, וזהו "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו" (החוק נחקק רק בשנת 1992 – ט.ר). התוכנית הזאת פוגעת פגיעה קיצונית בזכויות אזרחים, ועל זה אין מחלוקת".

 

לטענת עורך-הדין, החוק איננו מידתי. "אם נניח רוצים לצאת מעזה, צריך לעשות את זה באופן מידתי, כיוון שמדובר במפעל חיים של המונים. לכן אפשר, למשל, להקים את המקום מחדש, להעביר את כל תושביו לבתי קבע חדשים. במקום זה, בלוח זמנים מטורף שאף אחד לא מבין, הופכים אותם לפליטים, שמים אותם בבתי מלון ובקרוואנים. זו שערורייה וזה בוודאי לא מידתי".

 

עו"ד פוקס משוכנע כי בג"ץ יכניס שינויים בחוק. "החוק הזה לא ייצא מבג"ץ כפי שנכנס אליו", הוא אומר, ומוסיף כי מדובר בעתירה ראשונה בסדרה של עתירות רבות, שעוד יוגשו לבג"ץ בעניין.

 

עורך-הדין מודה, אגב, כי העתירה המפורטת הוכנה מראש. "עקבנו כל הזמן וראינו מה קורה. ההצבעות מבחינתנו לא היו מפתיעות. ישבנו בכל הוועדות וכבר כאשר הצביעו בוועדת החוקה על החוק, כתבנו את העתירה. את השינויים הכנסנו לפני ההגשה שלה".

 

אבל יש מי שלא ממתין להכרעת בג"ץ. "מבחינתנו, החוק הזה הוא בלתי חוקי ובלתי מוסרי", אומר אבנר שמעוני, ראש המועצה האזורית חוף עזה. "חוק שמגרש אנשים מביתם והופך אותם לפליטים – דגל שחור מתנוסס מעליו". שמעוני מזכיר את "איגרת ולרשטיין" המתוקשרת, שמועצת יש"ע סמכה עליה את ידה: "אנחנו מוכנים לשלם את מחיר ההליכה לכלא ולא לקיים את החוק".

 

"תמוה ומוזר, כיצד בית-המשפט העליון שומר על זכויות הערבים בגדר ההפרדה על כל מטר ומפסיק את בניית הגדר בעלויות של מיליונים, ופה – הופכים 10 אלף יהודים לפליטים", אומר אבנר שמעוני. "עיניהם של כל עשרת-אלפים היהודים האלה נשואות לבית המשפט, שיוציא את הצדק לאור, ואני משוכנע שבית המשפט ייתן את הסעד הנכון והצודק".

 

בכל מקרה, מבהיר שמעוני, גם אם יחליט בג"ץ לתת הכשר לחוק פינוי-פיצוי – הוא יסרב להתפנות, ויקרא לכולם לעשות כמוהו. "אני נשאר פה. לפי החוק, אם לא אתפנה מביתי – אני אקבל שנתיים מאסר. אני אשאר בביתי ואני ממליץ לכולם לעשות כמוני". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אני נשאר. שמעוני
צילום: איי אף פי
לא חוקי, לא מוסרי. שרון מצביע על "פינוי-פיצוי"
צילום: איי אף פי
צילום: אבי כהן
חוסמים כבישים בכתום
צילום: אבי כהן
מומלצים