שתף קטע נבחר

פעיל השלום שפניו עוותו: אולי עוד אשוב לג'נין

פניו של בריאן אייברי עוותו לנצח בתקרית ירי קשה בג'נין לפני שנתיים. עדי ראייה טענו כי חיילי צה"ל ירו בו "ללא סיבה". מתחקיר צה"ל לא נמצאו ראיות. כעת דורש אייברי מבג"ץ להורות על חקירה פלילית. בשיחה ל-ynet הוא מספר על היום שבו נורה, על הסיבה שבכוונתו לתבוע תביעה אזרחית את מדינת ישראל - ועל תוכניותיו לעתיד. וכן, הוא שוקל גם לחזור לג'נין. בינתיים, הפצ"ר ישמע עדויות חדשות בעניינו

קשה מאוד לזהות את בראיין אייברי. מראהו של הצעיר יפה התואר עוות בצורה קשה. הוא הגיע הבוקר (יום ב') לבג"ץ בחליפה ובעניבה, מוכן לדיון המשפטי שייערך בעתירה שהגיש, שפותחת שוב פצע של תחקיר צבאי החשוד כלקוי. זו הפעם הראשונה שלו בישראל מאז האירוע הטראומטי.

 

אייברי, בן 26, אזרח אמריקני, עתר לבג"ץ לפני כחודשים וחצי בדרישה לפתוח בחקירה פלילית לבירור הנסיבות שבהן נורה בג'נין. לעבר אייברי, פעיל בארגון הסיוע הבינלאומי ISM שהגיע לג'נין במסגרת פעילות בארגון, נורה ב-5 באפריל 2003 כדור שריסק את לסתותיו ואת אפו וגרם לו נזק קשה. הוא עבר סדרה של טיפולים מורכבים בארצות הברית ופניו עוותו לנצח. 

 


אייברי בישראל. צילום: גיל יוחנן

 

ארבעה עדי ראייה שהיו במקום, טענו כי הירי בוצע על ידי חיילי צה"ל שפתחו באש לעבר אייברי ללא כל סיבה. צה"ל ערך תחקיר מבצעי, לפיו לא

 היו ראיות לכך שחיילי צה"ל הם שירו באייברי. אייברי תקף את ממצאי התחקיר הצבאי  - והוא דורש לפתוח חקירה פלילית.  

 

בעתירה הובאה גם הדוגמה של וידוא ההריגה בילדה הפלסטינית אימאן אל-המס בעזה, ונכתב: "לתחקיר המבצעי של צה"ל יצא שם רע מאוד בתקופת האינתיפאדה הנוכחית כאשר במספר מקרים ניקה התחקיר את חיילי צה"ל בזמן שחקירת מצ"ח הניבה ראיות מפלילות וכתבי אישום חמורים".

 

הצדדים קיבלו היום את הצעת בג"ץ, לפיה יישמעו עדויות נוספות בפרשה. הפרקליט הצבאי הראשי ישמע עדויות נוספות או חדשות ואז יחליט אם להסתפק בתחקיר המבצעי כפי שהוחלט בעבר, או להעביר את הנושא לחקירה פלילית.

 

התהליך כולו יימשך 90 ימים, ובסופו תינתן לאייברי זכות להגיב להחלטה. שופט בג"ץ אדמונד לוי אמר היום במהלך הדיון: "יושב פה אדם פצוע קשה מאוד והמעט שהוא מבקש זה לדעת מה קרה לו. אנחנו כמדינה וכרשות שופטת חייבים לברר. המעט שאפשר לעשות זה לשמוע אותו. האדם רוצה לדעת, למען השם, מה קרה לו שככה הוא מעוות היום".

  

אייברי משחזר היום ל-ynet את שאירע: "עבדתי ב-ISM בג'נין. לאחר יום סוער של יריות וקרבות במקום יצאנו החוצה, קבוצה של פעילים, כדי להיפגש עם כמה מקומיים ועם פעילים בארגונים אחרים. פתאום הופיע טנק ופשוט פתחו באש לעברנו".

 

למה?

 

"זו היתה דרכם של החיילים להראות לנו שאנחנו מסייעים לפלסטינים ולהראות שצה"ל הוא ששולט בשטח, ולו יש את הכוח".

 

מה אתה מבקש?

 

"אני דורש שיפתחו בחקירה כדי שיבחנו את המקרה וימצאו את האחראים לפציעות שלי. אני זועם על הפרשה הזאת, חייבים לכעוס. אבל אני מנסה למצוא דרך שבה אני אהפוך את החוויה הזו למשהו שבעזרתו אני אשנה ואתקן את המצב וגם אחנך דרכו".

 

אייברי, יש להזכיר, לא לבד. כשבועיים לפני התקרית שבה נפגע, נמחצה למוות פעילת השלום רייצ'ל קורי, על ידי בולדוזר של צה"ל, בעת שניסתה להגן על בית מפני הריסה בעזה. ימים אחדים לאחר פציעתו של אייברי, נפצע פעיל שלום נוסף, טום הארנדל, ונותר חסר הכרה. מאוחר יותר מת הארנדל מפצעיו בבית החולים בבריטניה.

 

אייברי מספר כי את רוב זמנו כעת הוא מקדיש לשיקום וטיפולים רפואיים קשים:

 "רוב הזמן נלקח לי על ידי טיפולים ובתי חולים. גם ההליך המשפטי הזה גוזל זמן רב. אין לי זמן לדברים אחרים אבל בזמן המועט שיש אני מנסה לחנך ולספר על החוויה שלי".

 

עד כה עבר אייברי שישה ניתוחים והוא אומר כי כל תהליך השיקום שלו מוערך בכמיליון דולר. לדבריו, בכוונתו להגיש גם תביעת פיצויים אזרחית נגד המדינה. בהתייחסו לתגובה הציבורית בישראל למקרה שלו, הוא מביע שביעות רצון: "ראיתי שיש עניין במקרה, אני חושב שאנשים פה מודאגים ומתעניינים. אחרי הכל, אף אחד לא אוהב מצב שבו אנשים נהרגים ונפצעים. זהו נושא בינלאומי וכמובן לא משהו שאנשים יתעלמו ממנו".

 

הוא מוסיף כי היה רוצה לשוב לג'נין, אך כרגע הדבר בלתי אפשרי: "הייתי שמח לחזור לשם שוב. אלה אנשים נפלאים. אבל זה לא יקרה כרגע, אולי בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בריאן אייברי. פניו עוותו לנצח
צילום: איי פי
אייברי עובר טיפולים
צילום: רויטרס
מומלצים