שתף קטע נבחר

הוצג דו"ח המאחזים: צעדים אישיים ראשונים

שר השיכון, יצחק הרצוג, הודיע בעקבות פרסום דו"ח המאחזים כי יופקעו לאלתר סמכויותיה של מנהלת המינהל לבנייה כפרית, שרה אהרון, עד לגמר הבירור המלא. עו"ד טליה ששון הציגה את הדו"ח שחיברה בנושא ואמרה: "משרד השיכון עוסק בתכנון מאחזים לא מורשים למרות שאין החלטת ממשלה בנידון". היא פנתה ליועץ מזוז בבקשה לנקוט צעדים נגד האחראים לבנייה הבלתי חוקית

צעדים אישיים ראשונים בעקבות דו"ח המאחזים: שר השיכון, יצחק הרצוג, הודיע הערב (יום ד') כי בעקבות פרסום דו"ח המאחזים יופקעו לאלתר סמכויותיה של מנהלת המינהל לבנייה כפרית, שרה אהרון, עד לגמר הבירור המלא. ראש המחלקה הפלילית לשעבר בפרקליטות המדינה, עו"ד טליה ששון, הציגה מוקדם יותר במסיבת עיתונאים את הדו"ח שחיברה. "ישנם כ-105 מאחזים לא מורשים, 54 מהם על קרקעות פלסטינים, אך אין לי תמונה מלאה, אולי יש עוד".

 

  • לקריאת הדו"ח המלא של עו"ד ששון - לחצו כאן

     

    ששון הדגישה כי לא קיבלה את כל החומר שביקשה על-מנת להכין את הדו"ח אודות המאחזים הבלתי-חוקיים. עו"ד ששון אמרה כי "משרד השיכון עוסק בתכנון מאחזים לא מורשים למרות שאין החלטת ממשלה בנידון".

     

    היא הדגישה כי מאז שנות ה-90' לא החליטה הממשלה להקים יישובים בשטחים ועל כן כל המאחזים שהוקמו מאז לא חוקיים. לדבריה, "חלק מהמאחזים שנבנו באמצעות משרד השיכון, הוקמו לצערי על קרקעות של פלסטינים". לדברי ששון, "שרי ביטחון רבים לא נתנו הנחייה לבצע הריסה במאחזים. ללא צווי הריסה, אין הריסה. המלצתי להנחות על ביצוע הצווים". 

      

    עו"ד ששון מתחה ביקורת חריפה על עוזר שר הביטחון לענייני התיישבות, רון שכנר, ואמרה כי הוא התערב בעניינים שלא בתחום סמכותו, ונתן הנחיות מוטעות לחטיבה להתיישבות: "הוא כתב מכתבים לחטיבה להתיישבות שמאחזים מסוימים הם יישובים עצמאיים לכל דבר ועניין וזכאים לסמל יישוב ולתקצוב.

     

    "המשמעות של סמל יישוב: מי שזכאי לו זכאי לתקצוב של משרד הפנים לרשויות המקומיות. מי זכה לסמל? רק מי שיש לו סטטוס תכנוני כדין. מכאן עולה שעוזר שר הביטחון התערב בנושא שאינו מצוי כלל בתחום סמכותו (שהוא ענייני ביטחון) הוא נתן הנחייה לחטיבה להתיישבות שעלולה היתה להטעות אותה כאילו יש אישור של דרג מדיני למאחזים".

     

    לסיכום, אמרה ששון כי המליצה להעביר ליועץ המשפטי מזוז את החומר בנושא כדי שישקול אם יש מקום לנקוט בהליכים משפטיים נגד שכנר.

      

    בתשובה לשאלת ynet מי הסתיר ממנה מידע, ענתה עו"ד ששון: "לא קיבלתי תשובות מלאות ממשרד השיכון, החטיבה להתיישבות והמינהל האזרחי. אמרו לי שזה לוקח זמן". היא הבהירה כי "הפרה כה בוטה של החוק עלולה לפגוע במשטר הדמוקרטי".

     

    בנושא המשך הבנייה, אמרה ששון: "לפי הדיווחים שבידי מתקיימת בנייה בלתי מורשית במאחזים קיימים. תנופת הבנייה באה לידי ביטוי בין השאר בשינוע קרוונים למאחזים. אך היא באה לידי ביטוי בדרכים נוספות, כמו יצירת תשתיות חדשות לחיבור קרוונים בעתיד; הכשרות שטחים, בנייה קשיחה במאחזים מסוימים כולל בניית מבני קבע". בנוסף, "הוקמו סככות, מבנים לעיסוק חקלאי, השתלטות על קרקעות, פריצת דרכים וסלילתן ומעשים אלה הם מעשים של יום ביומו".


    היא ביקשה להדגיש: "אני לא איש פוליטי. את רוב שנותיי עשיתי בשירות המדינה. הדו"ח הוא לא נגד המתנחלים ולא נגד ההתיישבות. הוא עוסק באכיפת החוק".


    איך בונים מאחז?


    עו"ד ששון פירטה בדו"ח כי השיטה להקמת המאחזים הינה בעיקרה בדרך של עקיפת נהלים, הפרת חוק, והצגת מצג שווא כלפי חלק מרשויות המדינה.


    לפי הדו"ח, אחת הדרכים היא הקמת מאחז בתואנת שווא על הצבת אנטנה בראש גבעה. לאחר מכן מבקשים לחבר אליה קו חשמל המיועד לחיבור אנטנה בלבד. לאחר מכן מוקמת בקתה לשומר וגם אותה מחברים לרשת החשמל. נפרצת דרך עפר למקום. מכינים תשתיות לחיבור קרוונים. ואז – מגיעים יום אחד למקום מספר קרוונים – ומוקם מאחז. 


    דרך אחרת היא בתואנת שווא על הקמת חווה חקלאית. החווה מוקמת לצרכים חקלאיים כביכול. כעבור זמן מגיעים למקום קרוונים ומוקם מאחז. דרך אחרת היא על ידי הקמת מוסד חינוכי. משפחות "הסגל" מתיישבות במקום, ומוקם מאחז.


    עוד דרך להקמת מאחז היא על-ידי העלתם לקרקע בתחפושת של "התרחבות" ו"שכונות" כביכול של יישוב וותיק. הדבר מאפשר הזרמת כספים על ידי רשויות שונות לאותו מאחז, כביכול מדובר בישוב הוותיק, המוכר על ידי רשויות המדינה. בפועל הכספים מועברים להקמת אותו מאחז. 


  •  

    שר הבינוי והשיכון לשעבר, ח"כ אפי איתם (הציונות הדתית) אמר בתגובה לדו"ח המאחזים: "כל פעילות של משרד הבינוי והשיכון ביהודה ושומרון בתקופת כהונתי כשר בממשלת שרון נעשתה בתיאום, בהסכמה ולעיתים ביוזמת ראש הממשלה, אריאל שרון.

     

    "במהלך פגישות רבות שערכתי עם מנכ"ל משרדי, אבי מעוז ומנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי הצגתי בפניו את תוכנית העבודה השנתית כולל הפירוט התקציבי ודרכי הביצוע בדגש על פעילות המשרד ביהודה ושומרון. עם כניסתי לתפקיד, פנה אלי שרון וביקש ממני להשאיר את מעוז. הסכמתי, ואיני מצטער על כך".  

     

    בתגובה לדו"ח המאחזים הבלתי חוקיים, נמסר מרכז הסיוע למאחזים של המטה למען ארץ ישראל כי "הדו"ח של ששון מעוות ופסול, מאחר שהוזמן על-ידי שרון, שיזם את המאחזים, אישר, בנה, ותיקצב אותם. ששון, כשעבדה בפרקליטות, הייתה אחראית עליהם ולכן היא גם נוגעת בדבר". עוד הוסיפו במרכז: "ששון מזכירה בדו"ח כי שרון, בן אליעזר ומופז ידעו ואישרו את כל המאחזים. לפי החוק ביש"ע - אישורם מספק לכל דבר ועניין".  


    פורסם לראשונה 09/03/2005 11:15

     

    בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו, אפרת וייס ויצחק בן-חורין
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אלכס קולומויסקי
    טליה ששון הבוקר. "אני לא איש פוליטי"
    צילום: אלכס קולומויסקי
    מאחז בשטחים. ארכיון
    צילום: לע"מ
    ששון מעבירה את הדו"ח אתמול לראש הממשלה
    צילום: לע"מ
    צילום: רויטרס
    רייס. "מצפה להורדת המאחזים"
    צילום: רויטרס
    מומלצים