שתף קטע נבחר

סכנה באוויר: המחלות שמצפות לכם במטוסים

מחקר חדש מגלה כי במהלך הטיסה קיימת נפילה של רמות החמצן בדם, המסוכנת במיוחד אצל חולי לב. מחקר נוסף גילה כי מערכות האוורור במטוסים לקויות, ומגבירות את כמויות החיידקים והנגיפים בטיסה. עכשיו אתם מבינים למה אתם יורדים מהטיסות חולים?

חלמתם על חופשה חלומית, ירדתם מהמטוס וצנחתם למיטה בבית המלון חולים? האשם ייתכן בריכוז החמצן הנמוך במטוסים: מחקר חדש שערכו חוקרים מסקוטלנד מצא כי ריכוז החמצן נופל בשיעור של 50 אחוז, מצב בו מטופלים מאושפזים בחמצן בבית החולים. מצב זה מזהירים המומחים, עלול להיות מסוכן במיוחד אצל חולי לב. ולא רק: מחקר נוסף שנערך בארה"ב מצא כי קיימת סכנת זיהומים לטסים, בשל ליקויים במערכת האוורור בטיסה.

 

במחקר הראשון שנערך בבלפסט עליו מדווח כתב העת Anaesthesia בגליונו האחרון, נבדקו 84 נוסעים בגילאי שנה עד 78. החוקרים בדקו את רמת רוויון החמצן (סטורציה) בדמם של החולים, באמצעות חיישנים המוצמדים לאצבע, לפני הטיסה, ובמהלכה. החוקרים מצאו כי רמת הסטורציה של הנבדקים צנחה מ-97% (רמה תקינה) ל- 93% בגובה שיוט, רמה נמוכה הדורשת טיפול בחמצן.

 

החוקרים הזהירו כי ירידת רמת הסטורציה מסוכנת במיוחד אצל חולי לב: רמה כזו בה מידת רוויון החמצן נמוכה, גורמת לעומס רב יותר על הלב, ומגבירה את הסיכון לתחושת חולשה והתקפי לב במהלך הטיסה.

 

ולא רק הלב בסכנה: במחקר אחר, עליו מדווח כתב העת היוקרתי The Lancet מצאו חוקרים מארה"ב כי במהלך הטיסה מתרבה כמות החיידקים והנגיפים בשל ליקויים במערכת האוורור במטוס.

 

מחקרים קודמים טענו כי ישיבה במרחק של שתי שורות מאדם נגוע בטיסה, היא בטוחה ואינה מגבירה את הסיכון להדבקה. אלא שמהמחקר החדש עולה כי בטווח של שבע שורות עדיין סיכון ההדבקה הוא גבוה, במיוחד בטיסות ארוכות הנמשכות שמונה שעות ויותר.

 

הוכחה לכך הגיחה כבר במרץ 2003, שעה שנוסע בודד שלקה ב-SARS הדביק 22 נוסעים בטיסה מהונג קונג לבייג'ינג. החוקרים הסבירו, כי מערכות האוורור ברוב המטוסים החדישים, מביאות להחלפת 63% מהאוויר במטוס כל שלוש דקות. אולם כשעל המטוס נוסעים מאיזורים נגועים במחלות מדבקות, אוורור זה אינו מספיק כדי למנוע הדבקה.

 

לדעת החוקרים, על חברות התעופה לתת את הדעת לסכנות ההדבקה במהלך הטיסה, ולהגביר את מחזורי האוורור, במיוחד כשיעדי הטיסה כוללים מדינות נגועות. גם הנוסעים יכולים להגן על עצמם, בכך שיקפידו על שטיפת ידיים יסודית ככל האפשר, שיעול וקינוח אף לתוך ממחטה חד פעמית, והסטת פתח אוורור המזגן הרחק מהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים