שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה: הרפורמה במילואים - לדרך

השרים אישרו פה אחד את המלצות ועדת ברוורמן. הוועדה המליצה לשחרר ממילואים אלפי חיילים ממערך תומכי הלחימה, ולהגביל ל-14 יום בשנה את מספר ימי המילואים שיעשו יתר החיילים. על-פי התוכנית, חיילי מילואים יגוייסו אך ורק בעת מלחמה, או לאימונים, וכל גיוס אחר יהיה טעון אישור של הכנסת. החוק יובא לאישור המליאה ב-31 במאי. במקביל, הודיע שר הביטחון כי יקים ועדה שתבחן את קיצור השירות הסדיר

מילואימניקים, לתשומת לבכם: הממשלה אישרה היום (א') פה אחד את המלצות הוועדה לרפורמה בשירות המילואים. בכוונת שר הביטחון להפוך את ההמלצות הללו לחוק ולהביאו לאישור המליאה ב-31 במאי.

 

הוועדה המליצה לשחרר ממילואים אלפי חיילים ממערך תומכי הלחימה, ולהגביל ל-14 יום בשנה את מספר ימי המילואים שיעשו יתר החיילים. על-פי התוכנית, חיילי מילואים יגוייסו אך ורק בעת מלחמה, או לאימונים, וכל גיוס אחר יהיה טעון אישור של הכנסת.

 

שר הביטחון, שאול מופז, הודיע בישיבה כי בכוונתו להקים ועדה שתבחן את קיצור השירות הסדיר בצה"ל. מופז אמר כי ועדה זו תבחן גם את מסקנות ועדת טל. לדבריו, "השירות הלאומי וקיצור השירות הסדיר צריכים להיות מותאמים למציאות הביטחונית תוך שמירת כוחו של צה"ל ומתן מענה לצרכי הביטחון של ישראל. נכון יהיה לקדם את המהלך הזה בשנה הבאה".

 

השר חיים רמון אמר בדיון כי "מכיוון שפחות חיילים ישרתו במילואים מן הראוי להגדיל את התגמול שלהם באופן מהותי".

  

רמון הסביר כי המקור למימון התגמול צריך לבוא מהכספים שמשרד האוצר ומערכת הביטחון חוסכים כתוצאה מהרפורמה במערך המילואים.

 

הרפורמה במילואים

 

מוקדם יותר הציג שר הביטחון בפני הממשלה את הרפורמה במערך המילואים, שעליה המליצה ועדה בראשות פרופ' אבישי ברוורמן. "הרפורמה הזאת בה אנו עוסקים מזה יותר משנה היא מהפכה אמיתית, רפורמה מערכתית כוללת ושלמה", אמר שר הביטחון.

 

לדברי מופז, "בפעם הראשונה בישראל ישנה אמנה חברתית בין המדינה לפרט, שתחזק את שירות המילואים". שר הביטחון הסביר כי הצורך ברפורמה נובע מהשינויים החברתיים והמבניים שעוברים החברה הישראלית וצה"ל.

 

אחרי האישור בממשלה, יובאו המלצות הוועדה לאישור ועדת חוץ וביטחון של הכנסת. השלב הבא יהיה הליך חקיקה שבסיומו, כך מקווים חיילי מילואים רבים, יופחת משמעותית מספר ימי השירות השנתיים שלהם וחלקם אף יחזירו את המדים לאפסנאות בפעם האחרונה. ההערכות הן שתהליך החקיקה יארך כשנה ושההמלצות ייושמו ככל הנראה תוך כשלוש שנים.

 

המלצות הוועדה נגעו למגוון רחב של נושאים הקשורים במערך המילואים. ההמלצה העיקרית של הוועדה היא שינוי בחוק, במסגרתו ייקראו אנשי מילואים לשרת רק במצבי חירום או לצורך הכשרה ואימונים, ולא ייקראו למשימות ביטחון שוטף, שמירה על יישובים או אבטחת גבולות. הוועדה עסקה גם במכסת ימי השירות, בגיל הפטור, בחובת השירות, בהגדרת אמות מידה לכשירות המילואים, בתקצוב מערך המילואים ובתגמולו.

 

"75% מחיילי צה"ל הם אנשי מילואים, ואנחנו מדינה קטנה מדי כדי להחזק בצבא מקצועי באופן קבוע. לכן, כל זמן שיש עלינו איומים חיצוניים אמיתיים ואיננו במצב שלום אמיתי, אנו זקוקים ונזדקק גם בעתיד הנראה לעין למערך מילואים חזק ומשמעותי", אמר שר הביטחון.

 

פרופ' ברוורמן, שעמד בראש הוועדה, וקצין המילואים הראשי, תא"ל אריאל היימן, דיברו גם הם בישיבת הממשלה. שר הביטחון הודה לחברי הוועדה, לחברי הצוות ברראשות קצין המילואים הראשי, ולרמטכ"ל ולסגנו.

 

הוועדה הוקמה במחצית שנת 2004 כדי לטפל במספרים ההולכים ופוחתים של המתגייסים למילואים, ובמחאתם של אלה שממשיכים לשרת חרף הקשיים הרבים.

 

ההמלצות: 14 ימי שירות בשנה, פטור מגיל 40

 

מכסת השירות של חיילי המילואים תעמוד על 14 ימי שירות בשנה במתכונת תלת-שנתית - כלומר לא יותר מ-42 ימים בשלוש שנים. קצינים ישרתו לא יותר מ-70 יום בשלוש שנים. בנוסף, הצבא יגייס למילואים רק את החיילים הנדרשים לו למילוי משימותיו בחירום - כלומר לוחמים ו"תומכי לחימה" כגון מכונאים, ואילו לחיילים ששירתו בסדיר בתפקידי מנהלה יוענק פטור ממילואים.

  

עוד המליצה הוועדה כי גיל הפטור הכללי ממילואים ייקבע בחקיקה לגיל 40. אחרי גיל 40 ניתן יהיה להתגייס רק בהתנדבות, זאת למעט חריגים כמו טייסים ואנשים מקצועיים נוספים.

  

כמו כן, חיילי המילואים יפוצו על האובדן הנגרם להם עקב השירות על בסיס מתכונת הפיצוי הקיימת בתוספת מספר תיקוני עיוותים. בדיון בכנסת לא הוזכר גובה הפיצוי. בנוסף יתוגמלו חיילי המילואים בתגמול כספי לטובת פעילות גיבוש וכן בתגמול הוקרתי סמלי, "כשהמטרה היא להפוך את שירות המילואים לדבר שלא מתביישים בו", נאמר בדיון.

  

מ"פורום החפ"שים" נמסר בתגובה כי "שדולת המילואים בכנסת יחד עם כל תנועות המילואימניקים ניסחו הצעת חוק מילואים אשר הוגשה לכנסת ובה מענה לכל הצרכים על בסיס הנחות היסוד של ועדת ברוורמן. ממשלה אחראית הרוצה באמת לקדם את המשרתים במילואים ולחזק את ביטחון המדינה, תדע לאמץ את הצעת החוק ולהביא אותה לחקיקה עוד השנה. למערך המילואים והמשרתים בו אין שלוש שנים וקיים חשש שיישום הרפורמה לא יתממש".

 

סגן שר הביטחון, זאב בוים, אמר בתגובה כי "זוהי בשורה חשובה למשרתי המילואים, אין יותר אבט"שים, שירות המילואים לא יעלה על 14 ימים בשנה והמשרתים יקבלו תגמול כספי. אני תקווה כי חוק המילואים יעלה לקריאה ראשונה ביום לציון יום ההוקרה למערך המילואים בל"ג בעומר".

 

סגן השר יתארח אחר הצהריים בקהילת האקטואליה ב-ynet, ויענה לשאלות הגולשים בעניין תוכנה של הצעת הרפורמה במילואים.


פורסם לראשונה 13/03/2005 12:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ישיבת הממשלה
צילום: איי פי
צילום: אפי שריר
מילואימניקים. הרפורמה יוצאת לדרך
צילום: אפי שריר
צילום: דן בלילטי
מופז. ועדה לקיצור השירות הסדיר
צילום: דן בלילטי
צילום: מיכאל קרמר
רמון. לתגמל את המשרתים
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים