שתף קטע נבחר

 

שרון לאנאן: נפנה מאחזים שנבנו מ-2001

בפגישה בלשכת ראש הממשלה אתמול בירושלים הבהיר ראש הממשלה, אריאל שרון, למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, שישראל תפנה את המאחזים הלא-מורשים שנבנו ממארס 2001, כפי שהתחייבה במפת הדרכים. אנאן הגיע לישראל כדי להשתתף בחנוכת מוזיאון השואה החדש של "יד ושם"

פינוי המאחזים יהיה מוגבל, כנראה, ממש כפי שחששו שרי העבודה: ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר אמש (יום א') למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, שעמו נועד בירושלים כי ישראל תפנה את המאחזים הלא-מורשים שנבנו החל ממארס 2001, כפי שהתחייבה במפת הדרכים. בכך למעשה אישר שרון את חששם של אנשי העבודה כי אין בכוונת הממשלה לפנות את כל המאחזים, אלא רק את אלו שנבנו אחרי מארס 2001. "כיום הדבר קשה בשל ההכנות להתנתקות", אמר שרון, "אך ישראל תפנה אותם כפי שהתחייבה בעבר".

 

שרי הליכוד לבנת, נתניהו, מופז ונוה דרשו להגביל את מספר המאחזים שיפונו. עמדתה החד-משמעית של עו"ד טליה ששון היתה כי מבחינה משפטית  אין הבדל בין 71 המאחזים שנבנו לפני מפת הדרכים לבין 24 המאחזים שנבנו לאחר מכן. "אין הבדל מבחינה משפטית בין 71 מאחזים שהוקמו לפני 2001 ל-24 המאחזים שהוקמו אחרי 'מפת הדרכים'. הממשלה נהגה בכפל לשון בנוגע למאחזים", אמרה ששון בישיבת הממשלה.

 

הממשלה אישרה אתמול הקמת ועדה לעניין המאחזים, שתהיה נטולת סמכות ביצועית. גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו ל-ynet בהתייחס לטענה כי לוועדת השרים שהוקמה בנושא המאחזים הבלתי-חוקיים אין שיניים: "לוועדה לא היתה בכל מקרה סמכות לפנות מאחזים. מי שממונה על הצעד הזה הוא שר הביטחון". הגורמים הוסיפו כי משמעות החלטת הממשלה להקים את ועדת השרים היא כלפי העתיד וכדי למנוע הקמת מאחזים בניגוד לחוק.

 

ראש הממשלה אמר למזכ"ל האו"ם שישראל התאכזבה שלא נשמעו בוועידת לונדון אמירות ברורות נגד המלחמה בטרור והצורך לפרק את תשתיותיו. בנוסף, אמר ראש הממשלה כי לצד השיפור בנושא ההסתה בתקשורת, מערכת החינוך הפלסטינית ממשיכה להרעיל את התלמידים כנגד ישראל והדבר יהווה מכשול לשלום.

 

שרון הדגיש כי לצד כוונתה של ישראל להתקדם בתהליך המדיני, על הפלסטינים להילחם בצורה רצינית בטרור, וישראל לא תתפשר על דרישות אלו. "ללא פעולה אמיתית של הפלסטינים נגד הטרור לא ניתן יהיה לקדם דבר", אמר שרון.

 

אנאן: סוריה נדרשת לסגת מלבנון

 

השניים שוחחו בנושאי סוריה, חיזבאללה והמעורבות האיראנית בלבנון. ראש הממשלה ציין כי ישראל תומכת ביישום החלטה 1559 במלואה. אנאן סיפר שהנחה את שליח האו"ם, טריה לארסן, לבקר בסוריה ובלבנון ולדרוש נסיגה מוחלטת של הסורים מלבנון על פי החלטות האו"ם 1559 וכי הדבר צריך להיעשות על פי לוחות זמנים מוגדרים.

 

שרון החמיא למזכ"ל האו"ם על פעולותיו למאבק באנטישמיות, ועל תרומתו לתהליך השלום: "אני מקווה שביקורו כאן יביא להידוק היחסים בין ישראל לאו"ם, ויסייע לקידום היחסים באזור".

 

אנאן הוא המנהיג הראשון מבין רשימה הכוללת יותר מ-40 ראשי מדינות, שרים ומנהיגים מרחבי העולם, שיגיעו ביומיים הקרובים לישראל להשתתף בטקס חנוכת מוזיאון השואה החדש של יד ושם, שיתקיים מחר "המזכ"ל מגלה ידידות רבה לישראל, ופועל נגד אנטישמיות בעולם", אמר שרון.

 

בתחילת פגישתו עם ראש הממשלה שרון, הביע אנאן שביעות רצון על ההתקדמות שחלה לדבריו בתהליך המדיני במזרח התיכון: "אני שמח לדון במפת הדרכים, בתהליך השלום וההתפתחויות באזור, המאוד מעודדות. אנו מעודדים מההתפתחויות שחלו בפסגת שארם, ומקווים שהצדדים יישמרו על המומנטום שהושג בשבועות האחרונים".

 

אנאן אמר שיישומה של תוכנית ההתנתקות מוכיח על אומץ לב ונחישות רבים, לנוכח הקשיים הפוליטיים. הוא הוסיף כי הקהילה הבינלאומית מצדיעה לנחישותו ולאומץ לבו של ראש הממשלה לבצע את תוכנית ההתנתקות ולקדם את הצעדים אותם הוא מוביל. הוא הביע תקווה שנושא התקציב בישראל ייפתר בהצלחה, כדי שאפשר יהיה להמשיך ולטפל בנושאים החשובים שעל הפרק.

 

"כחבר ברביעיה הבינלאומית, אני שמח לעבוד עם המנהיג הפלסטיני, אבו מאזן, ולהניע את התהליך קדימה. אני מחכה לפגישתי עם ראש הממשלה כדי לדון בעניינים אלה". היום צפוי מזכ"ל האו"ם להיפגש גם עם נשיא המדינה, משה קצב.

 

אנאן ישתתף בחנוכת מוזיאון השואה

 

כאמור, אנאן ישתתף בחנוכת מוזיאון השואה החדש. אשתו של אנאן, ניין, היא אחיינית של ראול ולנברג, הדיפלומט השבדי שהציל רבבות יהודים בשואה. אחרי עשר שנות תכנון ובהשקעה של 40 מיליון דולר ייפתח ב"יד ושם" מוזיאון השואה החדש, שנבנה עמוק בתוך ההר, לפי תכנון של האדריכל משה ספדיה. העוצמה מושגת דווקא באמצעות הפרטים הקטנים: רהיטים, חפצים אישיים ותמונות משפחתיות. אפילו הרחוב הראשי של גטו ורשה שוחזר, עם האבנים המקוריות, הפנים והפסים ממסילת הטראם.  

 

המוזיאון המיושן שנבנה בסוף שנות ה-60 יסיים את תפקידו. מעתה יעשה המבקר ב"יד ושם" את דרכו במסלול מסודר בשני מתחמים הניצבים זה מעל זה. בצד המוזיאון החדש, יתווספו מוזיאון לאמנות השואה (שיציג את האוסף הגדול בעולם של אמנות שנוצרה בגטאות, במחנות ובמקומות מסתור), ביתן לתערוכות מתחלפות, מרכז צפייה, מרכז למידה, בית כנסת שבו יוצגו ארונות קודש וחפצים שהובאו מבתי כנסת נטושים או שנהרסו בשואה.

 

לצידם נוספו מיזם האינטרנט של מאגר השמות שנאסף מדפי העד ומרשימות נוספות ובית ספר להוראת השואה, בשיתוף מחנכים והיסטוריונים. 


פורסם לראשונה 13/03/2005 20:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
פגישת אנאן ושרון
צילום: לע"מ
צילום: איי פי
יפנה רק חלק מהמאחזים. שרון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מאחז גבעת הרא"ה
צילום: איי פי
מומלצים