שתף קטע נבחר

סקר: האלימות בארץ יותר מדאיגה מהטרור

מנתוני סקר שערך בית הספר לממשל ומדיניות באוניברסיטת תל-אביב עולה תמונה מדאיגה, לפיה האלימות היא התופעה המדאיגה ביותר בחברה. המצב הביטחוני הגיע למקום הרביעי, לאחר המצב הכלכלי ותאונות הדרכים. מי לא מטפל במצב? הממשלה והכנסת. ומי כן? תנועות הנוער

23 אחוזים מהישראלים סבורים שתופעת האלימות היא התופעה המדאיגה ביותר בחברה הישראלית. כך עולה מנתוני סקר דעת קהל בנושא האלימות בחברה, שערך בית הספר לממשל ולמדיניות באוניברסיטת תל-אביב. תוצאותיו המלאות של הסקר יוצגו הערב (יום ב') ביום עיון שעורכת האוניברסיטה בנושא.

 

המצב הכלכלי הגיע למקום השני, עם 19 אחוזים, תאונות הדרכים במקום השלישי עם 18 אחוזים, ואילו המצב הביטחוני נמצא "רק" במקום הרביעי, עם 17 אחוזים.

 

הסקר נערך טלפונית במהלך חודש נובמבר 2004, בקרב 1,306 מרואיינים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל. עורכי הסקר בחנו את תופעת האלימות בכלל, והאלימות בבתי הספר בפרט. לצורך עריכת הסקר הוקמה ועדת היגוי, בראשות מפכ"ל המשטרה לשעבר, רב-ניצב בדימוס שלמה אהרונישקי.

 

אז מה שיעור הישראלים שנפגעו לאחרונה מאלימות? 12 אחוזים מהנשאלים הצהירו כי במהלך שלושת החודשים האחרונים, הם או מישהו מבני משפחתם נפגעו מתופעות אלימות כאלה או אחרות. תופעות האלימות הבולטות ביותר הן קללות (26%), איומים (13%), השחתת רכוש (11%), מכות (10%) ויריקות (7%) .

 

65 אחוזים מהמשיבים טענו כי טיפול רשויות אינו משביע רצון. כ-25 אחוזים העריכו את הטיפול כבינוני וארבעה אחוזים בלבד טענו כי מדובר בטיפול משביע רצון. הגורמים הנתפשים על-ידי מרואייני הסקר כגורמים הכי פחות יעילים בטיפול במניעה ובצמצום תופעות האלימות הם הרשויות המקומיות (13%), הממשלה (12%) והכנסת (8%). לעומת זאת, הגורמים היעילים ביותר הם תנועות הנוער (48%), ארגונים התנדבותיים (46%), המשפחה (46%) וצה"ל (42%).

 

מממצאי הסקר ביחס למערכת החינוך עולה כי הסיבות העיקריות לתופעת האלימות במערכת החינוך הן חינוך לקוי מהבית (28%) ומורים גרועים (13%). כמו כן, עולה מהממצאים שהפעולות שתרומתן למניעה ולצמצום האלימות במערכת החינוך בישראל היא הגבוהה ביותר הן החינוך לאי אלימות בבתי הספר (75%), החמרת אמצעי הענישה בפועל של מערכת החינוך (67%), מעורבות גדולה יותר וסיוע של ההורים לבית הספר (63%), פרסום והסברה בבתי הספר מטעם מערכת החינוך (60%) וגיבוש תקנות והוראות מחמירות של מערכת החינוך (60%).

 

לדברי אהרונישקי, "הטיפול בתופעת האלימות מחייב היערכות אסטרטגית, תוך שילוב כלל המערכות לטיפול כולל והוליסטי, ותוך לקיחת אחריות אישית ומערכתית. 'אלימות פוגעת בדמוקרטיה' אמר יצחק רבין ז"ל, ואנו חייבים לפעול נגדה בשביל החיים. אם נוכל להוביל מהלך שבו לכל אחד יש אחריות, וכל אחד יתחייב לפעול נגד האלימות תחת הדגל שעליו חרוט 'אלימות זו לא הדרך שלי', נוכל לנצח".

 

פרופסור יוסי שיין מבית הספר לממשל ומדיניות אמר בתגובה לנתוני הסקר כי "בית הספר לממשל רואה עצמו קשוב לנושאים מרכזיים בחברה. נושא האלימות נבחר כאחד הנושאים המרכזיים, ובאמצעות מחקר ובמה ציבורית מבקש בית הספר לתת את התהודה הציבורית הנדרשת, כולל הצעות לדרכי טיפול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
(אילוסטרציה)
צילום: גיל נחושתן
מומלצים