שתף קטע נבחר

נוכחות דלה בעצרת השמאל בתל אביב

רק כ-10,000 איש הגיעו הערב לעצרת תנועות השמאל כדי להביע תמיכה בתוכנית ההתנתקות. 700 שוטרים ואנשי ביטחון מאבטחים את האירוע. ח"כ יולי תמיר: בדרך כלל באים יותר להפגנות 'נגד' מאשר להפגנות 'בעד'. מועצת יש"ע: המספרים מוכיחים את ההתנגדות להתנתקות. השר פינס נאם וקרא לליכוד לתת גיבוי לתוכנית ההתנתקות. וברקע: ביקורת על שינוי, שלא התירה לחברי סיעתה להשתתף. שינוי: לא צריכים את ביילין כדי לתמוך בהתנתקות

מבוכה בשמאל: תחת הכותרת "ישראל יוצאת מעזה" נאספו הערב (שבת) מפגיני שמאל לעצרת תמיכה והזדהות בתוכנית ההתנתקות. בשטח נרשמה נוכחות דלה במיוחד. המשטרה העריכה כי רק כ-10,000 איש הגיעו להפגנה.

 

שר הפנים, אופיר פינס, אמר במהלך נאומו בעצרת: "אני קורא למתנגדי ההתנתקות: אתם חייבים לכבד את רצון הרוב, רצון נציגי הממשלה והכנסת. זה המבחן הגדול של הדמוקרטיה הישראלית. העצרת הזו עומדת בסימן שלושת הלאווים: לא לסרבנות, לא להסתה, לא לאלימות".

 

פינס הוסיף: "גם כל אלה מתוך הקואליציה המטיפים למשאל עם – אני אומר להם: לא יהיה משאל עם. לא ניתן לטרפד את היציאה מעזה. משאל עם לא עושים אחרי שהכנסת והממשלה אמרו את שלהם. לא צריך משאל עם כי הרוב תומך ביציאה מעזה. אני קורא לליכוד ולממשלת ישראל תתעשתו, תנו גיבוי. המורדים זה סדרת טלוויזיה, טלנובלה, תתבגרו כמו פוליטיקאים רציניים ותעבירו את התקציב. אני אומר לשרון - אל תירא, תמשיך בדרכך הזו, היא דרכנו והדרך הנכונה". פינס קרא גם לסיעת שינוי לתמוך בתקציב המדינה כדי לאפשר את ההתנתקות.

 

בין המפגינים, שחלקם נשאו שלט: "הדיבר ה-11 - לא תשתוק", בלט דווקא אזרח שהגיע מסיבות אחרות לגמרי. אבי פרחן, ממפוני ימית, הגיע וחילק פליירים נגד תוכנית ההתנתקות שכותרתם - "לעצור את הטעות". בפליירים הסביר כי גוש הישובים שמצפון לקו הירוק לא היה מעולם בשליטה מצרית. במהלך הצעדה לכיכר דיזנגוף פגש פרחן את ח"כ יולי תמיר, טפח על שכמה, ואמר: "אני מעוניין לעצור את הטעות שאת עושה". היא ענתה "ההיפך הוא הנכון".

 

תמיר אמרה כי היא מרוצה מהקהל שהגיע. "בדרך כלל באים הרבה פחות להפגנות 'בעד' מאשר להפגנות 'נגד'. הקהל בבית גדול הרבה יותר. הוא יודע שהממשלה בכל מקרה ימשיך בתהליך ולכן לא ראה צורך לצאת".

 

ח"כ רן כהן אמר בהפגנה: "אנחנו עומדים כאן מול עונדי הטלאי הכתום, כובשי המאחזים והמשת"פים המאיימים לשרוף את המדינה והדמוקרטיה. ההכרעה עכשיו היא בינינו או בינם. או שאנחנו, הרוב, נכריע והתקווה תשלוט או שהם יכריעו ויהיה כאן ייאוש. שורפי הצמיגים בנתיבי אילון אומרים שהם אחים, ושאחים לא מפקירים. אבל אחים לא מצמידים אקדח לרכה ואחר כך מאיימים על אביהם. עם אחים כמוכם מי צריך אוייבים. אם אתם אחים תנו לעם הזה לנשום. חזרו בשקט לחיות במדינתכם וגבולותיה ותנו לשמש לעלות ולבוקר להאיר. מי אתם שתאיימו לפתוח באלימות, שבלי משאל עם תשרפו את המדינה?"

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב, יפתח עצמון, שמוביל בימים אלה את מאבק הסטודנטים, היה בין הנואמים. "המאבק של הסטודנטים שגורם לשרת החינוך, לשר האוצר ולנשיא האוניברסיטה להתעסק בשאלה 'האם חינוך הוא עסק' הוא לא רק מאבק של סטודנטים. זה מאבק של כל עם ישראל - מאבק לאבטלה ולחינוך. זה לא פחות חשוב מרמת הגולן, ציר פילדלפי או ירושלים", אמר.

 

יריב אופנהיימר ששילהב את הקהל, אמר בנאום: "מי שמכריז על מלחמת אחים - שידע שאנחנו מוכנים לקרב, קרב על החינוך, קרב על הציונות וקרב על השלום. מי שירים יד על ראש הממשלה שידע שאנחנו נהיה שם ונילחם על פרצופה של הדמוקרטיה".

 

בימין חגגו את הכישלון

 

בימין הביעו שמחה לאיד נוכח הפגנת התמיכה הקטנה יחסית בהתנתקות. מועצת יש"ע מסרה בתגובה כי "הכישלון המביך של הפגנת השמאל מוכיח שרוב אזרחי מדינת ישראל מתנגדים לתוכנית שרון". בהודעה שפרסמה נאמר: "שלא כהרגלם, בחרו ארגוני השמאל לקיים עצרת ללא הופעות של אמנים, ורק אלפים בודדים הגיעו לתמוך ברעיון הנסיגה. המארגנים דאגו לקיים את העצרת בכיכר דיזינגוף ולא בכיכר רבין, שם הייתה בולטת עוד יותר הנוכחות הדלילה".

 

 

דובר מועצת חוף עזה, ערן שטרנברג, אמר כי "כישלון קרנבל מטה ערוב מוכיח בדיוק מדוע שרון מפחד ממשאל עם". לדבריו, "איומי השמאל לגייס מתנדבים לעקירה, נוכח האתגרים שמציב מאבקם הנחוש והצודק של מתנגדי הגירוש, מעוררי רחמים ומשרים אופטימיות בקרב תושבי גוש קטיף".

 

הקרב בין שינוי למארגנים

 

ברקע ההפגנה - מתיחות גדולה בין המפלגות העומדות מאחוריה לבין מפלגת שינוי, שחברי סיעתה לא ישתתפו וינאמו למרות תמיכתה בהתנתקות.  יו"ר יחד, ד"ר יוסי ביילין, תקף מוקדם יותר את יו"ר שינוי, יוסף לפיד, על ההחלטה לא לאפשר לח"כים משינוי להשתתף. "התנהגותו המבישה של לפיד", אמר, "מזכירה את הדרך שבה מנע מחברי הכנסת של שינוי להצטרף ליוזמת ז'נבה למרות שהיו חלק מהמשא ומתן. הדבר מציב אותו כאדם ציני, שהרצון לראות התקדמות מדינית באזורנו הוא ממנו והלאה".

 

משינוי נמסר כי "סיעת שינוי קיבלה בישיבתה ביום שני החלטה שלא להשתתתף בהפגנה שמארגנות תנועות השמאל, משום שינוי היא מפלגת מרכז ולא שמאל ומשום שלא התייעצו עם שינוי על קיום ההפגנה, תוכנה או סיסמאותיה". עוד נמסר כי "שינוי אינה זקוקה לא לביילין ולא לעבודה כדי לגנות את ההסתה של הקיצוניים וכדי לתמוך בהתנתקות".

 

700 שוטרים, לוחמי משמר הגבול, מתנדבי משמר אזרחי וסדרנים נטלו חלק באבטחת העצרת, שבמהלכה צעדו באיה מכיכר רבין לכיכר דיזנגוף, שם נשמעו הנאומים.

 

ארגון "מטה הרוב", ארגון שהוקם יום לאחר כינוס מרכז הליכוד שדן בהתנתקות, הוא שארגן את העצרת. הארגון כולל בתוכו את פעילי מפלגת העבודה, יחד, וכן את תנועות הנוער: השומר הצעיר, מחנות העולים, הנוער העובד והקיבוץ הארצי.

 

מרחב ירקון, בפיקודו של תת ניצב עזרא אהרון, הופקד על שמירת הסדר הציבורי בעצרת ועל הזרמת התנועה באזור.

פורסם לראשונה 19/03/2005 19:39

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ואבי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
ההפגנה בכיכר
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
מעטים צעדו
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
רק 10,000 הגיעו
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
פינס. נאם
צילום: עופר עמרם
השתתף. עצמון
מומלצים