שתף קטע נבחר

העברת הערים תוקפא, יישקל שחרור אסירים נוספים

בישיבת הקבינט היום קיבלו השרים את עמדת שר הביטחון, שאמר כי הפלסטינים אינם עומדים בהתחייבותיהם בעניין איסוף הנשק מהמבוקשים. ראש הממשלה אמר בישיבה: בקרוב אפגש עם אבו מאזן. ביום א' תתקיים ישיבה של הוועדה הישראלית-פלסטינית בנושא שחרור 400 אסירים פלסטינים נוספים. הרשות: "לא נאסוף הנשק, ישראל מנסה להתחמק מהתחייבויותיה"

הקבינט המדיני-ביטחוני, שהתכנס אחר הצהריים (יום ד'), החליט להקפיא את המשך העברת הערים הפלסטיניות לידי הרשות. בכך, קיבל הקבינט את עמדת שר הביטחון, שאול מופז, שאמר כי הפלסטינים אינם עומדים בהתחייבויותיהם בעניין איסוף הנשק מהמבוקשים. עמדת הצבא בדיון בנושא היתה כי יש להמשיך במסירת הערים, ואילו בשב"כ התנגדו.

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בישיבת הקבינט כי הוא צפוי להפגש עם יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בעתיד הקרוב. שרון לא מסר את המועד המדוייק לפגישה, אולם גורמים מדיניים העריכו כי הפגישה תתקיים לפני פגישת אבו מאזן והנשיא בוש בעוד כשבועיים.

 

הקבינט דן גם בנושא האסירים הפלסטיניים, אולם לפי שעה לא התקבלה כל החלטה בעניין שיחרורם. שרת המשפטים, ציפי לבני, הודיעה בישיבת הקבינט כי ביום ראשון תתקיים ישיבה של הוועדה הישראלית פלסטינית בנושא שחרור האסירים הפלסטינים. זאת, לקראת שחרורם הצפוי של 400 אסירים נוספים.

 

מפקד הביטחון המסכל הפלסטיני בשטחים, רשיד אבו שבאכ, תקף היום קשות את החלטת ישראל. אבו שבאכ אמר כי ישראל "עושה הכל כדי לחמוק מההתחייבויות שעליהן סוכם בשארם א-שייח".

 

אבו שבאכ הוסיף כי הרשות עושה הכל כדי לפתור את סוגיית המבוקשים, יחד עם זאת לדבריו הרשות לא תפגע בנשק שבידי ההתנגדות הפלסטינית. הוא הוסיף כי הרשות תנקוט בצעדים נגד כל מי שייעשה שימוש לא נכון בנשק, ובפני כל מי שיציגו נשק באופן שרירותי ברחוב.

 

גורמים מדיניים העריכו כי שרון צפוי להודיע על שיחרור האסירים הנוספים בפגישתו הקרובה עם יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן.

 

מוקדם יותר התכנסה היום ועדת השרים בראשותו של ראש הממשלה, אריאל שרון, לדיון בנושא הליכי יישום תוכנית ההתנתקות.

 

בפתח הישיבה סקרה שרת המשפטים, ציפי לבני, את התקדמות המגעים מול קבוצות המתיישבים באזור חבל עזה ועורכי הדין המייצגים אותם.

 

לבני הציגה את שטחי ההתיישבות, שהוצעו לנציגיי המתיישבים, הממוקמים בישוב ניצן ובשטח הצפוני של העיר אשקלון, תוך הדגשה כי הבנייה המתוכננת אינה פוגעת בשטחי שמורות הטבע והחולות. "מדובר באופציה מודולארית התלויה במספר המתיישבים שיביעו נכונות לעבור לאזורים אלו", אמרה לבני. "אם נגיע למסה של מתיישבים, אז נוכל גם להקים מועצה מקומית נפרדת לאותם מתיישבים". השרה לבני ציינה כי תהליך מציאת הפתרונות החלופיים נעשה בכפוף לסעיף 85 בחוק יישום תוכנית ההתנתקות המתייחס לפתרונות דיור לקבוצות גדולות".

 

שרת המשפטים התייחסה גם אל נושא האלימות בעת הפינוי וציינה כי "לא יכול להיות מצב בו אדם ירים יד על שוטר ואז יהיה חלק מפרוייקט ההתיישבות החלופית באזור ניצנים".

 

ראש הממשלה אמר בעניין זה: "ברור כי אין כל כוונה שהמתיישבים יצהירו כי הם תומכים בתהליך ההתנתקות. אבל יש לצפות שלא ינקטו פעולות לא חוקיות".

 

ועדת השרים החליטה כי על מינהל התכנון במשרד הפנים ועל משרד הבינוי והשיכון להתחיל לאלתר בהכנת תוכנית להתיישבות באזור ניצנים עבור מתיישבי חבל עזה.

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, הציג את פתרונות הדיור הזמניים שיעמדו לרשות המתיישבים עד שאלו יעברו אל מגורי הקבע. כהן אמר כי המדינה בנתה מאגר הכולל רישום של מאות דירות פנויות לשכירות ברחבי הארץ, כאשר מספר גדול של דירות אותר באשקלון. בנוסף, פועלת הממשלה להקמת אתרי מגורים זמניים בשלושה מקומות עיקריים: הישוב ניצן, המועצה האזורית שפיר והישוב יד בנימין.

 

התוכניות לשכונות המגורים הזמניות יישומו בהתאם לרמת הדרישה להן. במקביל, נעשות עבודות תכנון להרחבת יישובים קיימים. לדברי כהן הרחבות אלו נעשו בהתאם להבנות שהושגו עם מתיישבים שהביעו עניין לעבור לישובים אלו.

 

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, שמואל אבואב, סקר את התקדמות ההערכות ההתיישבותית בשטח. לדבריו החלו עבודות ביצוע בנקודות הבאות: ביבול (שם צפויים להיבנות כ-100 מבנים יבילים), מפלסים (שם צפויים להיבנות 32 מבניים מתועשים), מבקיעים (שם צפויות להיבנות 26 יחידות למגורי קבע), בת הדר (שם צפויים להיבנות 38 יחידות למגורי קבע), כרמיה (שם צפויים לקום 56 מבנים מתועשים), זיקים (שם צפויים לקום 31 מבנים מתועשים) ותלמי יפה ( שם צפויים לקום 40 מבנים מתועשים).

 

במקביל, צוותים של מתכננים מגבשים בימים אלו את הרחבות היישובים הקיימים, ובתוך כשבועיים יפרסם משרד השיכון מכרזים לביצוע כל האתרים. אבואב ציין כי משרד הביטחון פרסם לפני מספר ימים מכרז לרכישת כ-300 מבנים יבילים.

 

דירות זמניות למתפנים

 

בנוסף, אישרה ועדת השרים תוכנית לפיה היישובים באזור עוטף עזה ייבנו תוך פרק זמן קצר מבנים המיועדים לשכירות. עלות ההקמה של מבנים אלו תוטל על יזמים פרטיים, כאשר אם מבנים אלו יאוכלסו במתיישבים מרצועת עזה תתחייב המדינה לשלם את שכר הדירה. במידה שהמתיישבים לא יעשו שימוש ביחידות אלו תשלם המדינה פיצוי ליזמים. בדרך זו יועמדו לרשות המתיישבים דירות זמינות לשכירות באופן מיידי.

 

ראש הממשלה הדגיש כי אם לא ייעשה שימוש במבנים ובקרקעות המיועדים לדיור זמני, תוכל הממשלה למכור את היחידות הזמניות או לחילופין לעשות שימוש בקרקעות שהוכשרו במטרה לחזק את אזור הדרום. לדברי ראש הממשלה חיזוק הנגב הינו אחד מהיעדים המרכזיים שהציבה לה הממשלה, ועל כן תוכניות אלו עולות בקנה אחד עם מדיניות הממשלה בכל מקרה, והעבודות שייעשו בתחום זה לא יירדו לטימיון.

 

ראש הממשלה הורה לנציגי מנהלת סל"ע, מנהל מקרקעי ישראל ומשרד החקלאות לסיים את הליך גיבוש הפתרונות בדבר הנחלות החקלאיות. ראש הממשלה הנחה להביא הצעת החלטה מתואמת בנושא זה לאישור הממשלה כבר ביום א' הקרוב.

 

בסיום הישיבה אמר ראש הממשלה : "צריך לעשות הכל כדי שההתנתקות תהיה כמה שפחות כואבת. ברצוני שהכל ייעשה כמה שיותר בהסכמה".  

 

רמון: אין גבול לגיחוך

 

חברי הוועדה קיימו דיון חירום בהצבת כוחות מצרים חמושים בציר פילדלפי לאחר ההתנתקות. בתום הדיון החליטה הוועדה לקרוא ליועץ המשפטי לממשלה להורות למממשלה על כך שכל שינוי בהסכם השלום בין ישראל למצרים יחייב את אישור הכנסת. ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה תומכים ושני מתנגדים, כשחברי הכנסת שהתנגדו היו יוסף (טומי) לפיד ויוסי שריד.

 

בישיבת הקבינט שנערכה לאחר מכן תקף השר חיים רמון בחריפות את שר האוצר, בנימין נתניהו, על דבריו לפיהם הצבתם של 750 חיילים מצריים לאורך ציר פילדלפי תהיה סכנה לביטחון המדינה. רמון אמר כי "אין גבול לגיחוך ולאבסורד. הרי מדובר ב-750 חיילים שיחליפו 750 שוטרים, ויהיה עליהם פיקוח. יש כנראה אנשים שרוצים לייצור מציאות בעזה שתצדיק את התנגדותם ליציאה, והם מערימים מכשולים אפילו על הצבתם של חיילים מצריים שמטרתם למנוע פגיעה בחיילי צה"ל".

 

השר רמון ביקש משר הביטחון, שאול מופז, להפסיק את הוויכוחים עם המצרים, ולפעול להצבתם לאלתר של 750 חיילים מצריים לאורך ציר פילדלפי.  

 

מופז: הסרנו מחסומים

 

מופז סקר בישיבת הקבינט את סטטוס הפעילות מול הפלסטינים ודיווח על הפגישות עם מוחמד דחלאן. הוא סיפר כי הגיע עם דחלאן לסיכומים בסוגיות האזרחיות. כמו כן, דיווח מופז על הפגישות עם שר הפנים הפלסטיני, נאסר יוסוף, בנושאים הביטחוניים. לדבריו, "הטיפול של הפלסטינים בסוגיית המבוקשים ביריחו ובטול כרם, שתי הערים שכבר אצלם, הוא תנאי בלתי מתפשר להמשך תהליך העברת הערים".

 

שר הביטחון סיפר על שורה של מהלכים שנעשו לשיפור מצבם ההומניטרי של הפלסטיני מאז ועידת שארם. בין השאר: ביטול מגבלת הגיל במעבר ברפיח, פתיחת מעבר אורחן, ואישור כניסה לישראל לסוחרים ופועלים. מופז אמר כי באוגדת יהודה ושומרון נותרו בסך הכל 12 מחסומים והורדו יותר מ-280 כדי להקל על הפלסטינים.

 

שר הביטחון אמר גם כי כל הפעילות האזרחית מתואמת עם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס. אי לכך, בפגישות שמקיים פרס עם הפלסטינים נוכחים גם אנשי מערכת הביטחון.

 

מופז דיווח גם על הפגישה שהיתה לו עם ג'ימס וולפנזון, וסיפר על הסיכום לפיו תוקם ועדה משותפת של נציגי מערכת הביטחון ונציגיו של וולפנזון, והוועדה תכין תוכנית משותפת מהירה לסיוע לאוכלוסיה הפלסטינית.


פורסם לראשונה 04/05/2005 15:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. פגישה עם אבו מאזן?
צילום: איי פי
צילום: צפריר אביוב
מופז. הפלסטינים לא עומדים בהתחייבויות
צילום: צפריר אביוב
מומלצים