שתף קטע נבחר

הירוקים והרשויות מתאחדים נגד תוכנית ניצנים

החברה להגנת הטבע חוששת לפגיעה בנכסי הטבע - ויוצאת למאבק ציבורי. התושבים חוששים לפגיעה ביישוביהם, ומכך שאתרי הקרוואנים הזמניים יהפכו במהרה ליישובי קבע: "לא רוצים להיות תחנת מעבר"

החברה להגנת הטבע הכריזה על פתיחת מאבק ציבורי נגד הכוונה להקים יישוב זמני בחולות ניצנים בין בית הספר שדה לבסיס ניצנים, סמוך מאוד לחוף הים. אבל "הירוקים" כבר לא לבד: ראשי הרשויות והיישובים הסמוכים לשמורה מתקוממים אף הם נגד התוכנית.  

 

על פי ההחלטה שהתקבלה בימים האחרונים, יקים משרד הביטחון יישוב קרוואנים זמני ובו ישוכנו 300 משפחות. להערכת מנהל בית הספר שדה ניצנים של החברה להגנת הטבע, יאיר פרגון, המספר יצמח לכ-700 משפחות בסופו של דבר. "יש לנו יותר מחשש שהיישוב הזמני יהפוך ליישוב קבע והם לא ירצו להתפנות משם. הממשלה הרי לא תרצה לעקור שוב את התושבים הללו מבתיהם בכוח ועד מהרה יקום יישוב חדש אל מול הים על חולות ניצנים".

 

כבר 25 שנה שהחברה מנהלת מאבק על חולות כנכס ציבורי ואנשיה כבר מכירים את הדינמיקה שבה רשויות מנסות להשתלט על שטחי חוף.

 

הממשלה מבקשת להקים שלושה יישובים זמניים של קרוואנים עבור המתפנים - ביישוב הדתי מרכז שפירא סמוך לקרית מלאכי, יד בנימין סמוך לצומת ראם (מסמיה) וניצנים. "ברור לכולנו שהאופציה הכי אטרקטיבית היא ניצנים - קרוב למקום מגוריהם, ירוק ומול הים. לכן החשש שלנו הוא כאמור כי הם יעדיפו להישאר כאן ולא להתפנות למקומות אחרים ועד מהרה נראה אנשים שמפנים את הקרוואן לטובת וילה שצמחה במקום על חולות ניצנים" אומר פרגון.

 

מנהל המכון דש"א (דמותה של ארץ) בחברה, יואב שגיא הסביר: "להקים מועצה באזור זה מתכון בטוח לעימות חדש בין הרשויות. הם ירצו לגדול, ולאן יפנו? מערבה אל הים".

 

לדבריו, "זה לא נכון גם מבחינת הסביבה, ואנחנו מקוים ששוקלים עכשיו אפשרויות חדשות. קשה לי מאוד להבין למה מציעים להם הצעות כאלו כאשר הרשויות באזור מציעות הצעות מפתות מאוד. אני מציע גם למפונים לא להיכנס לזה. אנחנו ערים למצוקה שלהם. הם היו בעמדת כוח אבל בעתיד ייכנסו למאבקים, כי בוודאי ירצו להקים כפר נופש, שכבר מובטח למועצה אחרת. אז עוד כפר נופש פה זו קטסטרופה".

 

הקבלנים כבר מסיירים בשטח

 

שלשום בלילה זומנו בבהילות קבלנים העובדים עם משרד הביטחון לסיור במקום, והם התבקשו למסור מייד הערכות למכרז. בשבוע הבא כבר ייפתחו המעטפות ויחלו בעבודות בשטח תוך ימים ספורים. בחברה להגנת הטבע גם חושדים כי לא בכדי משרד הביטחון מבצע את העבודות ולא משרד השיכון למשל. "להערכתנו הצבא מקים את היישוב הזמני כהליך מיוחד צמוד לבסיס בכדי להתחמק מהליכי התכנון ובניה וזו התחכמות. אנו צריכים לטרפד את המהלך הזה בכל דרך".

 

ואם לא די בכך בניצנים חוששים כי גם החוף ייפגע. "המקום סמוך מאוד לכביש המוביל לחוף, התושבים המיועדים ברובם הם אנשים דתיים ואנו מניחים שכלי הרכב והפעילויות בחוף יפריעו להם בשבתות. אנו מניחים שהחילוניות הזו תפריע להם, ובשלב הראשון יבנו כנראה כביש עוקף לחוף מה שיפגע שוב בנוף. אחר כך לא יאשרו פעילויות בשבתות באיזור".

 

אתמול שיגרו אנשי החברה מכתבים נזעמים למשרד הביטחון, לפיהם הם אינם מסכימים להקמת היישוב הזמני החדש בניצנים וכי לדעתם "הדבר מנוגד לחוקי תכנון ובניה ועל כן יש למצוא פתרון הולם אחר". פרגון הסביר: "כדי להקים יישוב כזה צריך להכין תשתיות חשמל, מים, ביוב וסניטציה, להקים כבישים, מדרכות, לרצף שבילים ולהרוס את המקום, לפגוע בו בצורה בלתי הפיכה". אנשי החברה יקימו אוהל מחאה, "שאליו נזמין את הציבור לבוא לטייל, ובעיקר למחות. אנו לא ניתן לטרקטורים להתחיל להרוס את המקום. נעצור אותם ונקרא לציבור לבוא ולעזור לנו", הסביר פרגון.

 

הערים הקיימות מציעות תנאים מועדפים

 

בימים הקרובים צפויים מתנגדי התוכנית לשלב ידיים בפעולה נגד היוזמה: מועצת באר טוביה, היישוב ניצן ועיריית אשקלון, שראש העיר שלה אף מאיים בעתירה לבג"ץ בנושא. "כל פתרון ליישוב המתנחלים שיפונו בקיץ בשטחים הירוקים הוא ניסיון להקל על מצפונם של המפנים, ויגרום הרס ונזק בלתי הפיך לחבל ארץ זה", כך כתב ראש המועצה האזורית, באר-טוביה, דרור שור לשר הפנים, אופיר פינס, והשר לאיכות הסביבה, שלום שמחון.

 

ראשי הרשויות הסמוכות לחוף תמהים למה לא מעודדים את המפונים לגור בערי החוף ובערים אחרות המציעות להם תנאים מועדפים. מטה מאבק משותף הוקם בימים אלו כדי למנוע "מאבקים עתידיים עם המועצה החדשה", כהגדרת שור.

 

לדבריו, "ראש עיריית אשדוד מוכן לתת דירות בעירו. ראש עיריית אשקלון מוכן להקצות בתים ואפילו חוף סמוך. לנו יש הרחבות של 400 יחידות דיור ביישובים וכך גם למועצה אזורית חוף אשקלון. אבל במשרד ראש הממשלה מתעקשים על רצועת החוף שגובלת גם ברצועת החוף שלנו, שהיא בסה"כ 500 דונם. כשהמועצה החדשה תרצה להתרחב, לאן היא תפנה"?

 

יחד עם זאת, מציע שור, אם רוצים להקל על המפונים יש לבנות את המועצה דרומית יותר. לשבועון "כל הדרום" אמר שור: "אנחנו לא אמורים לפתור את הבעיה של המדינה על גבנו. החוף שלנו עד היום לא היה מוכרז. אבל עשינו כבר את כל ההליכים הנדרשים כדי שבקיץ הבא הוא יוכרז כחוף מוסדר עם מציל, וגם קיבלנו תקציב לצורך העניין. למה צריך להפריע לנו להתפתח? נגיש התנגדויות בכל מקום אפשרי כדי למנוע מצב שבו נצטרך להתעמת בעתיד עם המועצה החדשה".

 

לא נסכים לשכונת קרוואנים

 

גם ביישוב אחוזת אתרוג שבמועצה האזורית שפיר התעוררה סערה בעקבות מידע שהגיע לתושבים לפיו הממשלה מתכוונת להציב בתחומי היישוב 500 קרוואנים כמגורי מעבר, והם בודקים דרכים משפטיות למנוע זאת. יו"ר ועד היישוב, יעקב דיין אמר כי ועד פעולה שהוקם בודק את הסוגייה.

 

"אילו ידענו שהמפונים יבנו את ביתם הקבוע פה איתנו היינו מברכים על כך ומקבלים אותם במאור פנים. אבל לא נסכים שתהיה פה שכונת קרוואנים למעבר ואחרי שהם יעזבו המקום יהפוך לתחנת מעבר", טוענים המתנגדים.

 

מנהלת לשכת ראש המועצה, תמי רחמים, הסבירה: "לדעתנו, מדובר בסערה בכוס מים. למועצה לא נמסר דבר וחצי דבר על קרוואנים עתידיים. גם אם יסוכם על דבר כזה המועצה תתנה את זה בסילוקם בעוד שנתיים. אי אפשר לצאת עם הודעות מסודרות כשאנחנו בעצמנו לא יודעים דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולות ניצנים. החברה להגנת הטבע מתנגדת
צילום: גילי סופר
קו החוף
באדיבות החברה להגנת הטבע
יתנגדו לפעילות בשבת? (ארכיון9
באדיבות החברה להגנת הטבע
צילום: צפריר אביוב
הפגנות נגד הפגיעה בחופים (ארכיון)
צילום: צפריר אביוב
מומלצים