שתף קטע נבחר

 

היום: ההכרעה בנושא כלובי הדגים באילת

הממשלה אמורה לאשר היום את החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה לפיה תמ"א 13, תוכנית המתאר בנושא בנייה על החוף, לא תכלול את כלובי הדגים. המשמעות: שיש להוציאם מהמפרץ

היום (א') אמורה הממשלה להכריע בנושא חוות הדגים באילת, לאחר שבנובמבר 2004 החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה שלא לכלול את כלובי הדגים במפרץ אילת במסגרת תמ"א 13 (תוכנית מתאר שקבעה כללים לגבי בנייה על החוף) וכי יש להוציאם מהמפרץ.

 

עם זאת, המליצה המועצה, מתוך התחשבות במגדלי הדגים, כי הוצאת הכלובים ממפרץ תעשה בהדרגה ועד 14 חודש מיום קבלת החלטתה. בתקופה זו לא תותר הכנסת דגים חדשים למימי המפרץ.

 

סוגיית כלובי הדגים במפרץ אילת מעסיקה רבות את ארגוני הירוקים כבר שנים רבות. גם השרה לאיכות הסביבה לשעבר, יהודית נאות ז"ל, נאבקה נחרצות בכלובים וחזרה ודרשה להוציאם מהמפרץ.

 

לעומתם, בעלי החוות, טוענים כל העת כי כלובי הדגים אינם גורמים לנזק סביבתי כלשהו וכי לטענתם, גם צוות המדענים הבינלאומי שבדק את הנושא לא קבע חד משמעית כי הכלובים הם הגורם היחידי לזיהום המפרץ.

 

בהחלטתה ציינה המועצה כי בחנה את דו"ח המדענים וכן את טענות כל הגורמים, כאלה שטוענים כי כלובי הדגים גורמים לנזק במפרץ אילת, ואלה שטוענים כי כלובי הדגים אינם מזיקים למפרץ. לדברי המועצה, "גם מבלי להכריע בין עמדות המומחים ברור היה שלפחות קיימת אי ודאות באשר לקשר בין כלובי הדגים וזיהום המפרץ בחנקות לבין הידרדרות שוניות האלמוגים. אי ודאות זו היא שעמדה בבסיס החלטות המועצה הארצית שלא לכלול את כלובי הדגים במסגרת תמ"א 13".

 

עוד ציינה המועצה כי צוות המומחים לא קבע מהו משך הזמן הקריטי להמשך גידול הדגים בכלובים מבחינת המפרץ עצמו והאלמוגים שבו. לעומת זאת, ציינה המועצה, הצוות הציע פרק זמן להוצאת הדגים מהמפרץ בהסתמך על הערכות באשר לזמן הדרוש למחקר ומימוש העברת הדגים לגידול ביבשה.

 

בספטמבר 2004 פרסם צוות המומחים הבינלאומי את מסקנותיו בנושא חוות הדגים באילת. הצוות, הכולל את פרופ' יהודית בירק מהאקדמיה הלאומית למדעים בישראל, פרופ' הרולד רוזנטל מגרמניה, ופרופ' מרלין אטקינסון מהוואי, קבע כי כלובי הדגים הם אחד הגורמים המשמעותיים לזיהום מימי המפרץ, אך אינם הגורם המרכזי בזיהום המפרץ. הצוות המליץ להתחיל מיידית בהוצאת כלובי הדגים מהמפרץ.

 

מה עמדת השר לאיכות הסביבה?

 

לפני כמה ימים טענה עמותת "צלול" כי יש בכוונת השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, להציג בפני הממשלה הצעה בנושא כלובי הדגים ובמסגרתה יוכלו הכלובים לפעול במפרץ אילת למשך ארבע שנים נוספות. "צלול" טענה, כי הצעת פשרה מסוג זה מעידה באופן חד משמעי על העדפת האינטרס החקלאי על פני האינטרס הציבורי-סביבתי.

 

הארגונים הירוקים קראו לשמחון לייצג נאמנה את האינטרסים הסביבתיים, ואת עמדת הצוות המקצועי של המשרד לאיכות הסביבה. כל ניסיון להציג פשרה שבמהלכה כלובי הדגים ימשיכו להרוס את מפרץ אילת, מהווה כניעה לקבוצות לחץ ולמקורבים העושים הון מזיהום המפרץ.

 

בתגובה להודעת צלול מסרה יועצת התקשורת של שמחון כי השר מעולם לא הודיע כי "יציג הצעה בפני ממשלת ישראל בעניין כלובי הדגים". לדבריה, בראיון עיתונאי אמר שמחון כי "הוא מנסה לקדם הצעה שתאפשר הוצאה הדרגתית של הכלובים, וכי הוא מתכוון להמשיך לפעול לכך שהירוקים יקבלו את הצעתו".

 

לדברי היועצת, שמחון הדגיש כי "אם הצעת הפשרה לא תתקבל הוא לא יצביע בישיבת הממשלה בדיון על תוכנית המתאר, כי אין לו כוונה להצביע נגד עמדת הגורמים המקצועיים במשרד לאיכות הסביבה, שלפיה יש להוציא בהקדם את כלובי הדגים". 

 

עמותת אדם טבע ודין אומרת בתגובה: "על השר לאיכות הסביבה לפעול לטובת איכות הסביבה ולא לטובתם של בעלי אינטרסים אחרים יהיו אשר יהיו ומקורבים לשר ככל שיהיו. מצב שוניות האלמוגים חמור וכל הגופים התכנוניים והמקצועיים המליצו על הוצאת הכלובים, לכן לא יעלה על הדעת לקבל את הצעתו של שמחון להשאיר את הכלובים במשך ארבע שנים נוספות במפרץ אילת. על השר שמחון להיות חד ונחרץ ולהצביע ללא כל הסתייגות להוצאת כלובי הדגים".


פורסם לראשונה 14/05/2005 21:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
שולים דגים מהחוות באילת (ארכיון)
צילום: ג'ו קוט
מומלצים