שתף קטע נבחר

"קולונסקופיה וירטואלית 'פוצצה' מעיים של שישה אנשים"

בשלוש השנים האחרונות נוקבו מעיהם של שישה אנשים כתוצאה מקולונסקופיה וירטואלית. עורך המחקר: הבדיקה יעילה, והסיבוכים נדירים. משרד הבריאות: איננו מכירים את הממצאים

סכנה ל"התפוצצות" המעיים במהלך בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית. כך עולה ממחקר ישראלי חדש המוצג בימים אלה ברחבי העולם.

 

מהמחקר עולה כי בשלוש השנים האחרונות נוקבו מעיהם של 6 אנשים שעברו את הבדיקה בישראל (מתוך 13 אלף). הסיבה: ככל הנראה ניפוח יתר של חלל המעי באוויר.

 

בדיקת הקולונוסקופיה הווירטואלית משמשת לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס. מדובר בבדיקה חדשה יחסית (10 שנים) שהפכה פופולרית בעיקר משום

שאינה פולשנית. בעוד שבבדיקה הרגילה מחדירים צינור ארוך שבקצהו מצלמה דרך פי הטבעת עד למעמקי המעיים, הבדיקה הווירטואלית היא למעשה בדיקת הדמיה.

 

הבדיקה הרגילה נעשית בהרדמה קלה ולמרות זאת נחשבת מכאיבה. עם זאת יתרונה הוא שאם מתגלים ממצאים חשודים, ניתן להוציא אותם כבר במהלך הבדיקה עצמה. לעומת זאת הבדיקה הווירטואלית אינה מצריכה הרדמה, היא אורכת כמה דקות, ולאחריה משוחרר הנבדק לביתו ללא כל מגבלה למעט תחושת אי-נוחות. החסרונות: היא מעט פחות יעילה בגילוי ממצאים חשודים. ובמקרה שמתגלים ממצאים כאלה – על החולה לעבור קולונוסקופיה רגילה כדי להוציא אותם.

 

המחקר החדש מגלה כי על אף יתרונותיה הבדיקה הווירטואלית אינה נטולת סיכונים. שישה חולים שעברו את הבדיקה בשלוש השנים האחרונות בישראל סבלו מניקוב המעיים שלהם. כמה מהם נאלצו לעבור ניתוח דחוף על מנת לתקן את הנזק.

 

הממצאים הישראליים על סיכוני הבדיקה, שהם בין הראשונים בעולם בתחום זה, נאספו על-ידי ד"ר יעקב סוסנה, רופא בכיר במכון הרנטגן בבית-החולים "הדסה" עין-כרם בירושלים. במהלך המחקר, שהתקיים בשבע מדינות וב-21 מרכזים רפואיים, נאספו נתונים על 9 מקרים – שלושה בעולם ושישה בישראל.

 

הניסיון הישראלי כלל נתונים על 13 אלף בדיקות שנערכו בין השנים 2001 ל-2004, הן בבתי-חולים ציבוריים והן במכוני בדיקה פרטיים. "לא היה קשר בהכרח בין הסיבוך בבדיקה לניסיון של המרכז שבו היא קרתה בביצוע הבדיקות הללו", אומר ד"ר סוסנה. "זה קרה במרכזים שנערכו בהם עשרות בדיקות בלבד, אבל גם במרכזים שנערכו בהם אלפי בדיקות".

 

לדבריו, רוב הנבדקים שסבלו מחירור המעי היו מבוגרים ובעלי מחלות רקע. הסיבה לאירועים החריגים אינה ידועה בוודאות. "ייתכן שהחדרת הצינורית גרמה לזה", אומר ד"ר סוסנה, "כנראה שיש קשר לאדם שמבצע את הבדיקה, לניסיון ולמיומנות שלו". ממצאי המחקר הישראלי הוצגו לאחרונה בכנס רדיולוגיה בינלאומי בארה"ב, והוא יפורסם בקרוב בעיתון הבינלאומי "רדיולוג'י".

 

למרות הממצאים ד"ר סוסנה מדגיש כי "הבדיקה יעילה מאוד, ורק במקרים נדירים מאוד עלולים להיגרם סיבוכים". הוא הוסיף כי "מאז תחילת השנה לא היו מקרים דומים. למדנו מהניסיון ואנחנו עושים את הבדיקה יותר בעדינות ותחת השגחה יותר קפדנית". ממשרד הבריאות נמסר כי אינם מכירים את ממצאי המחקר, וכי אם יועברו אליהם, ייבחן הצורך בקביעת הנחיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
בדיקה יעילה, למרות הממצאים
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים