שתף קטע נבחר

קצינים עושים קומבינות על חשבוננו

כמה קל לסחוט כספים מצה"ל? קל מאוד, כפי שמספרים ל-ynet קצינים בהווה ובעבר בשלישות ובאגף כוח האדם. ואיך הם עושים את זה? מצהירים על הוצאות רכב, מקבלים החזרים לגני הילדים ומקבלים החזרי שכר דירה. ממש כמו שעשה לכאורה האלוף יפתח רון-טל

פרשת ההטבות שקיבל האלוף יפתח רון-טל לא הדהימה אף אחד בצה"ל. הממצאים, כך אומרים ל-ynet גורמי צבא, עשו כותרות רק בשל דרגות הקצינים. גורמים באגף כח אדם בצה"ל מודים בשיחה עם ynet עד כמה קל להוציא כספים במרמה. "יש כאלה שמקבלים סיוע עבור שכר דירה, רכב ועבור הילד בגן, כשאף אחת מהבקשות אינה מוצדקת", סיפר איש קבע ותיק בחיל השלישות.

 

"העסק מאוד פשוט", אמר ל-ynet איש חיל השלישות שהשתחרר לאחרונה מצה"ל לאחר 28 שנות שירות, "לאנשי הקבע ישנן זכויות רבות שהם רוצים לנצל כדי לנפתח את המשכורת שלהם, בסך הכל צריך למלא כמה טפסים ולשלוח, והכסף זורם אליך".

 

לדבריו, איש קבע המשרת ביחידה עורפית ומצהיר שהוא מגיע בכל יום עם רכבו הפרטי, זכאי לקבל את סכום הנסיעה השווה בערכו לנסיעה באותו מרחק בתחבורה הציבורית, כלומר כמה מאות שקלים בחודש. בפועל, מספר איש השלישות, לוקחים מכונית מהיחידה ואוספים את אנשי הקבע מביתם ומחזירים אותם ברכב הצבאי, "מעטים אכן נוסעים ברכבם הפרטי, אבל הצבא לא יודע את זה ומשלם לכולם החזרי נסיעות".

 

ומה צריך כדי לקבל את ההטבה? רק לצלם את רישיון הנהיגה ואת רישיון הרכב ולמלא את הפרטים, "לאחר מכן נדרשת חתימת מפקד היחידה, שיודע היטב שלא כולם מגיעים עם המכוניות שלהם, אבל במין הסכמה שבשתיקה ש'כולם עושים את זה', חותם על הטופס ובעצם עובר בעצמו עבירה חמורה".

 

לפני כשנה גזר בית הדין לערעורים שלושה חודשי מאסר בפועל על חייל צה"ל שהחליט "לעבוד" על המערכת וקיבל במרמה כ-19 אלף שקל במהלך שירותו בעקבות הצהרות כוזבות שמסר עם גיוסו. אולם, זה רק קצה הקרחון, ובצה"ל מכירים עוד מקרים רבים כאלו. 

  

אותו משפט נסב סביב סמל א', שהצהיר בפני גורמי הת"ש ביחידה שהוא אינו בקשר עם הוריו ונתמך על ידם מבחינה כלכלית. הוא אף ציין שאין בבעלותו מכונית והוא גר בדירה שכורה. מצבו הוגדר כ"זכאי סיוע". הוא קיבל היתר עבודה וכן אלף שקלים בחודש. בדיקה שערך צה"ל גילתה תמונה שונה בתכלית.

 

כך למשל התברר שהוא גר בדירת סבו החורג ואינו מוציא אפילו שקל אחד לשכר דירה. התברר שהוא גם מחזיק במכונית - סיאט איביזה. גם "הברוגז" שתיאר סמל מ' עם הוריו היה שקר. זאת ועוד, במהלך חקירת החייל במצ"ח, הוא גילה שחייל אחר המשרת צה"ל הנחה אותו "כיצד להוציא כספים מהצבא". סמל מ' נשלח תחילה לחודש מאסר בפועל, אבל בית הדין לערעורים שילש את העונש ואף קבע שיעור פיצויים שעליו לשלם.

 

מסייעים לאנשי הקבע לממן את הגן לילדים

 

בבתי הדין הצבאיים מוגשים לא מעט כתבי אישום דומים, החושפים כיצד חיילים בסדיר ולעתים גם בקבע מקבלים כספים שאינם מגיעים להם. קצין בכיר באגף כח אדם אמר ל-ynet שכאשר מדובר באנשי קבע שנתפסים בשקר, צה"ל בא איתם חשבון ומחזיר לחשבון הצבאי את הכספים שנגזלו במרמה דרך תלוש המשכורת, בתוספת ריבית והצמדה. "לצערי ישנם לא מעט מקרים שאנו לא מודעים להם וחיילים שלא מגיע להם - מקבלים כספים".

 

קצינים בחיל השלישות מודים כי לעתים נוצר פער במידע שמועבר לאיש הקבע והוא לא מבין בדיוק מה מותר ומה אסור. "הכי קל להגיד 'לא ידעתי' ואז לקבל כסף כאילו במסווה של חוסר ידיעת הזכויות, מעניין שכמעט ולא קורה ההיפך". הקצינים מספרים כי סיוע בשכר דירה, אותו סעיף שבו השתמש לכאורה האלוף יפתח רון-טל, הוא רק סעיף אחד שצה"ל משתתף בו כחלק מעזרה לאנשי קבע.  

 

"אנשי קבע מקבלים סיוע בהחזקת ילדים קטנים בגנים פרטיים. היו מקרים שהילד היה בגן הפרטי כמה חודשים, אבל האבא הקצין קיבל החזר עבור שנה שלמה כי 'שכח' לדווח", אומרים קצינים בשלישות.

 

אז מה עושים כדי למגר את התופעות הללו? "צה"ל עורך ביקורת שונות כולל ביקורות פתע כדי לבחון את הבקשות", מסביר איש קבע ותיק, "אבל זה מעט ולא מספיק. כדי לצמצם את התופעה הזאת באופן רציני צריך לנקוט בשורה של צעדים שלא יאפשרו לאף אחד להצהיר על מצב שלא קיים ופשוט להעיף מצה"ל כל אחד שמקבל כסף, אפילו אם זה מאה שקלים בחודש, בניגוד לחוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דובר צה"ל
האלוף יפתח רון-טל
צילום דובר צה"ל
צילום: שלום בר טל
נזיפה לאלוף בדימוס, גיל רגב
צילום: שלום בר טל
צילום: דובר צה"ל
סגר את התיק בלב כבד. הפצ"ר
צילום: דובר צה"ל
מומלצים