שתף קטע נבחר

 

שרון: עציון, אריאל ומעלה אדומים שלנו לנצח

שרון הבהיר למשקיעי ה"בונדס" בניו-יורק כי גושי ההתיישבות בגדה המערבית יישארו בשליטה ישראלית. הוא התייחס גם לשאר ההתנחלויות, ורמז למשא ומתן של "שטחים תמורת שלום". זאת, במסגרת מפת הדרכים ואם הפלסטינים אכם ישימו קץ לטרור. במקביל אמרה קונדוליזה רייס בוועידת איפא"ק כי היעד המרכזי של ארה"ב הוא הדמוקרטיה במזרח התיכון, והבהירה: "אם תרצו - אין זו אגדה"

ראש הממשלה, אריאל שרון, נאם הערב (יום ב') בפני משקיעים ב"בונדס" בניו-יורק, והבהיר כי בכוונתו להשאיר בשליטת ישראל גושי התיישבות נרחבים בגדה המערבית. "לדוגמה", אמר שרון, "מעלה אדומים, גוש עציון ואריאל, הם לנצח יישארו בידי ישראל".

 

בנוגע לשאר יישובי הגדה, אמר שרון כי "בשלב האחרון של ההסכמים הסופיים, אני מאמין שיהיו דיונים על שולחן המשא ומתן". בכך רמז שרון על נכונותו לקיים דיונים על "שטחים תמורת שלום" במסגרת מפת הדרכים האמריקנית, לא לפני שהבהיר שבניגוד לדעת האירופים, העבודה על יישום מפת הדרכים עוד לא התחילה.

 

עם זאת, התנה שרון את יישום מפת הדרכים בהפסקת האלימות הפלסטינית. לדבריו, "חייב להיות שקט. שקט מוחלט. על הפלסטינים לשים סוף לטרור, לפרק את ארגוני הטרור, לאסוף את נשקם ולהפסיק את ההברחות. רק לאחר מכן נוכל להתחיל לעבוד על מפת הדרכים".

 

שרון הדגיש גם כי הסכמתה של ממשלת העבודה בנושא ירושלים אינה מקובלת עליו, ואמר: "ירושלים לא תחולק לעולם. לא יהיה מצב כמו שהממשלה הקודמת הסכימה לו, שפלסטינים ישמרו עלינו בכותל המערבי. זה לא יקרה". לאחר מכן הביע נכונות להסתלקות ישראלית מציר פילדלפי, בניגוד לעמדת הדרג הצבאי. לדבריו, "ברגע שהמצרים יתנו מענה להברחות הנשק ויקחו את האחריות על המקום הזה, ויגרמו שלא יהיו יותר הברחות נשק, נשמח לעזוב את ציר פילדלפי".

 

רייס באיפא"ק: "אם תרצו -אין זו אגדה" 

 

בתוך כך נאמה הערב מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, בפני באי הוועידה השנתית של השדולה למען ישראל בוושינגטון, איפא"ק, והדגישה כי הדמוקרטיזציה של המזרח התיכון היא יעדה המרכזי של ארצות הברית. "יש לנו חזון לפיו ישראל לא תהיה הדמוקרטיה היחידה באזור", אמרה רייס והבהירה: "אם תרצו - אין זו אגדה".

 

עוד טענה רייס בנאומה כי שלום אמיתי יושג רק בין שתי מדינות דמוקרטיות, ולכן לא תהיה התקדמות בתהליך המדיני ללא רפורמה דמוקרטית ברשות הפלסטינית. לדבריה, "ארה"ב וישראל ניסו בעבר להשיג שלום במקום בו אין דמוקרטיה. אנחנו לא נלך בדרך הזו שוב. במשך ארבע שנים הנשיא בוש סרב להפגש עם יאסר ערפאת. הוא עשה את זה בגלל שערפאת לא החשיב את ביטחון ישראל ואת החופש של אנשיו".

 

"במקום זה, הנשיא בוש הציג חזון של שתי מדינות דמוקרטיות, ישראל ופלסטין, החיות זו לצד זו בשלום", אמרה. "כיום הפלסטנים מנסים לעמוד באתגר הדמוקרטי. בעוד שלושה ימים ייפגשו בוושינגטון הנשיא בוש ואבו מאזן. הם יבנו יחסים המבוססים על הרצון הטוב שרק מנהיגים דמוקרטים יכולים להביא. גם שרון הכיר בכך שלישראל יש שותף לגיטימי לשלום, והוא עשה צעדים נועזים לשלום".

 

לאחר מכן חזרה רייס בדבריה על הדרישה האמריקנית למילוי המחוייבויות השונות מצד הישראלים והפלסטינים. לדבריה, "אסור שישראל תנקוט בצעדים שיקבעו מראש את מעמד הקבע או שיסכנו את הסיכוי למדינה פלסטינית. הפלסטינים חייבים לקדם רפורמות דמוקרטיות ולפרק את כל ארגוני הטרור".

 

רייס אף פנתה לכלל מדינות ערב, וקראה להן "להפסיק את ההסתה בתקשורת נגד מדינת ישראל ולפתוח ביחסים נורמאלים עמה".

 

החלטתה של רייס להופיע בפני הוועידה השנתית של איפא"ק היא סימן לכך שהשדולה אינה יעד לחקירה פלילית של ה-FBI. מקור בוושינגטון אמר ל-ynet כי רייס בדקה במשרד המשפטים האמריקני לפני שקיבלה אור ירוק להופיע בוועידה. היא גם רמזה לנושא זה בדבריה כאשר הבהירה: "אני רואה שהעתיד של איפא"ק מובטח".


פורסם לראשונה 23/05/2005 20:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
שרון עם ראשי ה"בונדס"
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: רויטרס
רייס נואמת
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
דוחף לדמוקרטיה. בוש
צילום: איי פי
צילום: לע"מ
מצוּטט. הרצל
צילום: לע"מ
מומלצים