שתף קטע נבחר

אושר החוק להנצחת מורשת גנדי

עכשיו זה רשמי: כנסת ישראל אימצה הערב בקריאה שנייה ושלישית חוק להנצחת פועלו ומורשתו של השר לשעבר רחבעם זאבי, איש מולדת ואיש הטרנספר, שנרצח באוקטובר 2001 במלון הייאט בירושלים. בתוכנית: הקמת מכון מחקר, מוזיאון, ספרייה, ואתר הנצחה לזכרו, וקיום טקס זיכרון ממלכתי. ראש הממשלה תמך בחוק. ח"כ שריד: "ספר החוקים מאדים מבושה. הפכנו לחושך לגויים". פלמח זאבי: נטפלו ל'מורשת הטרנספר'. אנחנו רוצים את מורשת האהבה למולדת ולעברית, לא את הטרנספר

מורשת רחבעם זאבי תונצח ותטופח - הכנסת אישרה הערב (יום ב') את הצעת החוק להנצחת זכרו של רחבעם זאבי. על-פי ההצעה, יוקם מרכז שינציח את פועלו ומורשתו של זאבי ויטפח את המחקר ההיסטורי, הגיאוגרפי והארכיאולוגי של ארץ ישראל. ההצעה אומצה בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 43 חברי כנסת מול מיעוט של 15 מתנגדים מן השמאל והפכה לחוק של ממש בספר החוקים של ישראל. את החוק יזם חבר הכנסת אריה אלדד (האיחוד הלאומי). ראש הממשלה, אריאל שרון, הצביע בעד.

 

מטרת החוק היא "להנציח את זכרו של זאבי ולהנחיל לדורות הבאים את פועלו ומורשתו". לשם יישום החוק יקוימו "אירועי זיכרון ופעיליות חינוכיות ערכיות" לזכרו של זאבי, שנרצח כזכור באוקטובר 2001 במלון הייאט בירושלים בשעה שימש שר בממשלת ישראל.

 

הממשלה תמנה מועצה ציבורית בת 11 חברים, שלושה עובדי מדינה נציגי ממשלה, עובד משרד הביטחון, עובד משרד החינוך ושלושה נציגי ציבור שאינם עובדי מדינה בעלי רקע של היסטוריה של עם ישראל, חינוך וידיעת הארץ.

 

תפקיד המועצה הציבורית יהיה לייעץ לראש הממשלה בנוגע ליישום החוק ולביצועו, לקיים פעולות חינוכיות ערכיות לרבות הצעות לימודים, השתלמויות למורים ולמדריכים ועריכת סיורים בנושא ידיעת הארץ והיסטוריה של עם ישראל. כמו כן, הקמת תייעץ המועצה בנוגע להקמת מכון מחקר, מוזיאון, ספרייה, ואתר הנצחה. זאת, לצד הכנת הצעת תקציב שנתית להפעלת החוק.

 

שריד: חושך לגויים; אלדד: המעט שניתן לעשות

 

אחת לשנה, בל' בתשרי, יום הירצחו של זאבי, יקוימו אירועי זיכרון: טקס זיכרון ממלכתי בסמוך לקברו ובמחנות צה"ל יוקדש זמן ללימוד פועלו. בנוסף, משרד החינוך יקצה מלגות לימודים לצורך מחקר, בנושאים הקשורים למורשתו של זאבי. משרד האוצר יכין תקציב שנתי ויביאו לאישור הממשלה.

 

חבר הכנסת יוסי שריד (מרצ-יחד) אמר כי מדובר בחוק פסול "שיגרום לספר החוקים להאדים מבושה". לדבריו, "מדינת ישראל תהפוך למדינה הראשונה בעולם שתורת הטרנספר תיכלל במערכת החינוך שלה. ישראל היא כבר לא ממש החזון של מכוננה דוד בן גוריון, היא יותר הסיוט שלו - חושך לגויים". ח"כ עזמי בשארה (חד"ש-תע"ל) אמר כי זהו "יום של בושה בפרלמנט הישראלי".

 

חבר הכנסת אחמד טיבי אמר בעקבות קבלת החוק כי "הכנסת הזו היא הקיצונית ביותר מזה שנים רבות. אם כהנא היה חבר בה והיה נרצח היא הייתה מנציחה את זכרו ברוב קולות. גזענות הפכה להיות זרם מרכזי בחברה הישראלית ורגשות אנטי-ערביים אינם נתפסים כגזענות אלא כהגנה עצמית". טיבי גם תבע לשנות את שם הכביש המוליך אל עבר הירדן הקרוי על שמו של זאבי. "היש אמירה בוטה ומובנת יותר מאשר לקרוא לכביש הזה דווקא בשמו של הוגה תורת הטרנספר?", שאל.  

 

יוזם החוק, חבר הכנסת אריה אלדד, הגיב לביקורת ואמר כי הקמת מרכז לזכרו של גנדי תהיה בבחינת "המעט שניתן לעשות על מנת לשמר את זכרו ולקדם את מורשתו ואת חקר הארץ שאותה אהב ולמענה חי ומת".

 

"הישראלים עכשיו זקופי קומה"

 

בני משפחתו של גנדי קיבלו את הבשורה בהתרגשות. הבן פלמ"ח אמר ל-ynet: "אני משוכנע ש-43 מחברי הכנסת שהצביעו בעד משקפים את רובו של העם ולא אותם 15 שהתנגדו, בהם הח"כים הערבים. זה נכון שהמדינה יודעת להחזיר למובילים ולראשונים שלה אבל במקרה של גנדי זה לא רק להחזיר, אלא גם לתת לנוער את כל אותם דברים יפים ונכונים שזיהינו אצל אלוף נעוריה של המולדת".

 

פלמח זאבי מספר "שמחה גדולה והרגשה שזה נכון". לדבריו, "יש כל כך הרבה ישראלים שהההחלטה זוקפת את קומתם. חשוב לכולם לזכור שרעיון הטרנספר, שבא מבית מדרשו של גנדי - בין אם הוא אפשרי או לא ובין אם הוא מוסרי או לא - בא ממקום של כוח ואמונה בצדקת הדרך". זאבי מוסיף כי לדעתו נטפלו ל'מורשת הטרנספר': "אבא אמר שאי אפשר לאהוב את ישראל אהבה וירטואלית, צריך לטייל, צריך לאהוב. הם נטפלו לטרנספר. מה עם העברית שהוא הקפיד עליה? ומה עם הספרים העבריים? יש הרבה דברים לקחת מדמותו אך הכי חשוב זה אהבה ללא פשרות למולדת. זה המוטו שלו. קודם העשייה הצבאית והאזרחית ואחר כך הפוליטית. את המורשת הזו אנחנו רוצים. לא את הטרנספר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לע"מ
המורשת תישאר. זאבי
צילום לע"מ
צילום: עטא עוויסאת
כלא יריחו, שם שוכנים רוצחי השר
צילום: עטא עוויסאת
צילום ערוץ 1
הלווייתו של זאבי. אוקטובר 2001
צילום ערוץ 1
מומלצים