שתף קטע נבחר

 
צילום: צפריר אביוב

אחרי סגירת הרצועה: מעבר כיסופים פונה בכוח

מפגינים מגוש קטיף ומהתנחלויות בגדה הגיעו ב-60 מכוניות וחסמו את מעבר כיסופים, במחאה על סגירת גוש קטיף. במשך כמה שעות עמדו הצדדים אלו מול אלו, עד שניתנה ההוראה לפזר את המפגינים. מפקד בכיר בצה"ל: "אל למתנחלים לצפות ליחס דומה ביום חמישי הבא, כאשר מסע 'יום הפקודה' עתיד להגיע למחסום כיסופים"

עימותים בכיסופים: המשטרה וצה"ל הצליחו לפתוח סמוך לשעה 2:00 בלילה (יום ה') את ציר כיסופים ואת המעבר שנחסם בידי מאות מתנגדי ההתנתקות. לפני כן התעמתו המפגינים עם הכוחות הרבים ואף פצעו קל את אחת השוטרות. כמו כן נפצעו כמה מפגינים באורח קל. המשטרה גררה מהמקום מכוניות, שחסמו את המעבר.

 

אלוף פיקוד הדרום, דן הראל, אמר עם תום הפינוי כי האירוע הלילה היה פרובוקציה של המתיישבים, שגרמה להפרת סדר, לפגיעה בתנועה ולסבל רב של התושבים. האלוף הסביר כי כוחות הביטחון המתינו זמן רב עד לתחילת הפעולה לפינוי הציר מכיוון שבחרו שלא להשתמש בכוח. "גם בשבוע הבא אנו ננהג בחוכמה", אמר האלוף.

 

לעומתו, מפקד בכיר בצה"ל אמר ל-ynet כי "הלילה נהגנו ברגישות. בל נשכח שזה היה עימות ראשון בתוכנית ההתנתקות. אל למתנחלים לצפות ליחס דומה ביום חמישי הבא, כאשר מסע 'יום הפקודה' עתיד להגיע למחסום כיסופים. זה משחק אחר לחלוטין. ננהג בקשיחות רבה יותר ונמנע כל נסיון לחסום את ראש הגשר של מחסום כיסופים. אנו ערוכים לכך. יש מספיק כוח ומה שהיה בערב כנראה לא יחזור".

 

  

המחאה בכיסופים (צילום: צפריר אביוב)

 

  

מפקד מחוז הדרום במשטרה, ניצב אורי בר-לב, אמר כי פעולת הפינוי נעשתה במקצועיות רבה ומתוך נחישות ורגישות. "פעלנו ביחד עם מג"ב ועם צה"ל כדי לפנות את הצומת ולמנוע את המשך סבל התושבים", אמר.

 

מפקד משטרת מרחב שמשון, ניצב משנה שמעון בן הרוש, אמר ל-ynet: "המתפרעים עברו את הגבול, ניסינו לפעול באורך רוח, אך לא נותרה לנו ברירה, אלא לפנותם בכוח ולעצור את גורמי ההסתה".

 

למקום האירוע הגיעו מפקד אוגדה 36, מפקד הגזרה הדרומית של רצועת עזה, מפקדי מרחבי לכיש ואילת במשטרה ובכירי המועצה האזורית חוף עזה. ניצב-משנה ברונו שטיין פיקד על כוח מג"ב ומשטרה שפיזר את המתפרעים. זאת, לאחר שקרא במגאפון למאות שחסמו את הציר להתפנות ואלו סירבו.

 

ראש המועצה האזורית חוף עזה, אבנר שמעוני, אמר ל-ynet: "ביקשנו למנוע עימות אלים בין השוטרים לחוסמי המעבר. לצערי, זה נכשל. השוטרים היו אולי נחרצים מדי. המצב לא טוב , אני מאוד מקווה של יתדרדר יותר. על הצדדים לנהוג בשכל ובאיפוק כדי למנוע אובדן הרסן".

  

הכל החל בסביבות 20:40 בערב. אז הגיעו כ-60 מכוניות, רובן שייכות לתושבי גוש קטיף למחסום כיסופים וחסמו את ציר הגישה לתוך גוש קטיף. המתנחלים צפרו וסירבו להציג את תעודות הזהות שלהם לשוטרים. זאת, מתוך כווונה למחות נגד "הסלקציה שמבצעת המשטרה" ובמחאה על סגירת הרצועה. חלק מהמפגינים הגיעו מתוך גוש קטיף וחברו לאורחים הכתומים שבאו מיהודה, שומרון ויתר אזורי הארץ. גם ח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי הגיע למעבר כיסופים, "באתי למחות על מניעת חופש תנועה מיהודים".  

צילום: איי אף פי
  

תחילה סגרו כוחות הביטחון את המחסום המזרחי ביותר במעבר כיסופים. שורות של שוטרים ניצבו בכביש ומנעו מעשרות הכתומים את המשך הנסיעה. מאחוריהם, אחרי המחסום המכני, התייצבה שורה של חיילי גדוד גבעתי, כדי לעבות את המחסום. ניידת זרנוקי מים הוזנקה למקום.

 

"למה אתם לא נותנים לנו להיכנס. זאת הארץ שלנו", מחה מתנחל עטור זקן. "הכניסה מותרת לתושבים בלבד", ענה לו קצין בדרגת רב-פקד ממשטרת מרחב שמשון. ברקע נשמעה קלטת שהכינו במועצה האזורית חוף עזה ובה קולותיהם של אריאל שרון ואחרים. אלה דיברו על סירוב פקודה. "אתם תתנו על זה דין וחשבון בעולם הבא", זעק אחד המתנחלים. "בינתיים אתה לא נכנס", ענתה לו שוטרת צעירה שעמדה בסמוך.

 

"אם זה מה שהולך לקרות פה, בימים הקרובים, הדבר גובל במחדל של כוחות הביטחון", אמר נהג אוטובוס אזרחי שהוביל חיילים לתגבור בתוך הגוש ונתקע במשך שעה ארוכה במחסום, המהווה את ראש הגשר לפינוי הצפוי.

 

גורם ביטחוני ברצועת עזה אמר כי "מעבר לחסימת עורק תנועה מרכזי, המהווה איום על הביטחון הישיר של תושבי גוש קטיף, יש גם בעייה של ריכוז של מאות בני אדם בטווח ירי של קסאמים ופצמ"רים. מדובר בסיכון של ממש לחיי המפגינים, כוחות המשטרה והחיילים. המפקדים חייבים להפסיק לגלות רפיסות מול העשרות הבודדות של המתנחלים המפגינים, לפנות אותם אם צריך בכוח, גם כדי לפתוח את הציר המרכזי הזה בכביש 242, וגם למנוע פיקוח נפש".

 

תושבת כפר דרום: מרגישה כמו בבית כלא

 

בעוד חבריהם מתעמתים עם השוטרים בכיסופים, סיפרו כמה מתושבי הגוש על תחושותיהם ביום שבו נסגרה הכניסה לרצועה, למי שאינו תושב המקום. נגה כהן, בת 36, מורה ואם לשמונה ילדים מכפר דרום, סיפרה: "יש לי אורחים לשבת ועכשיו אנו לא יודעים מה יהיה. יש גם בר מצווה של משפחה בישוב - ואנחנו לא יודעים מה יהיה עם זה. לסגור מעכשיו את הגוש זה בלתי יאומן. אני מרגישה בבית כלא. זה זוועה. בעלי לא היה יומיים בבית, הוא היה בהשתלמות ורצה לחזור הביתה והתעכב יותר מחצי שעה".

 

אשר מבצרי, בן 48, אב לשבעה מכפר דרום שבגוש קטיף, אמר: "העניין של סגירת הגוש זה דבר קשה לכשעצמו, זה מזכיר לי תחושה של גטו. בנוסף, צורת ההתנהלות היא בלתי מוסרית ואנושית. להעברת דגים מאילת וחיות מהספארי עושים יותר הכנות. היו צריכים להיות יותר אנושיים, להודיע לנו יום-יומיים קודם. 

 

"אנו מרגישים שיש כאן פגיעה בתחושה של אחדות עם ישראל. דווקא אלה שעמדו מול הטרור והפצמ"רים ושילמו מחיר יקר, סובלים. הופכים אותם לגורם שאותו מפקירים ומתייחסים אליהם באופן ברוטאלי. נזכרנו היום ביונתן פולארד, שהציל את ישראל מסכנות גדולות ועד היום ישראל לא פועלת למען שיחרורו.

 

"הם השתגעו פה"

 

מבצרי סיפר כי הוא וחבריו נפגשו עם עמוס ירון ודיברו איתו על המצב הביטחוני. לדבריו, הפגישה היתה עניינית וכשנגמרה התברר כי סוגרים את הגוש.

 

רמי נוימן, מגדל פרחים בן 50 מתלמי יוסף ואב לארבעה ילדים, סיפר כי גם כבישים אחרים בדרום נחסמו: "הובטח לנו שכביש 232 יישאר פתוח עד לצומת מגן. חבר שלי ניסה להגיע מקיבוץ גבולות והוא נחסם על-ידי שוטרים בצומת גבולות. הם השתגעו פה, הרי מדובר בתנועה בתוך הארץ, אין שם בכלל מעבר לגוש קטיף".

 

לדברי נוימן, גם כאשר צלצל למשטרה, נאמר לו שהוא צריך אישורים על-מנת לעבור בכביש. "זה לא ייתכן", הבהיר. "הבת שלי, בת 11, נמצאת במועצה האזורית אשכול ואני לא יודע אם יתנו לי לצאת ולהביא אותה. המתאם שלנו מטעם המועצה הבטיח לנו שיהיה לנו מעבר, אבל בינתיים אין לנו אישורים ולא מתחשבים בתעודות הזהות שלנו".


פורסם לראשונה 13/07/2005 21:27

 

בהכנת הידיעה השתתפה ענבל בן-שטרית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני סופר
עימות אל תוך הלילה
צילום: רוני סופר
צילום: רוני סופר
עשרות מתנחלים התעמתו עם חיילים
צילום: רוני סופר
צילום: איי אף פי
עימותים לתוך הלילה
צילום: איי אף פי
צילום: אילן מרסיאנו
עימות בכיסופים
צילום: אילן מרסיאנו
צילום: איי אף פי
כוחות ביטחון רבים הגיעו לאזור
צילום: איי אף פי
מומלצים