שתף קטע נבחר

שרון נפגש עם שיראק - היחסים מפשירים

הצרפתים יוצאים מגדרם כדי לקבל בחום את ראש הממשלה, אריאל שרון, שעד לאחרונה נחשב כמעט מוקצה בעיניהם. "אחרי שנים של יחסים מרים-מתוקים, הגיעה העת לדטאנט", כתב ה"לה מונד", בכותרתו הראשית. בצהריים יגיע הביקור לשיאו, כאשר יגיע שרון לארמון האליזה וייפגש עם הנשיא, ז'ק שיראק

"אחרי שנים של יחסים מרים-מתוקים, הגיעה העת לדטאנט" - זו כותרתו הראשית של העיתון החשוב ביותר בצרפת "לה מונד", שיצא לאור הבוקר (יום ד'), שעות ספורות לפני הגעתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, לארמון האליזה בפריז לפגישה עם הנשיא, ז'ק שיראק. "דטאנט" הוא המושג שנטבע בשעתו להפשרת היחסים בין ארה"ב לבריה"מ.

 

שרון ושיראק ייפגשו בשעה 13:30 (שעון ישראל) וצפויים להודיע על שדרוג היחסים. ישראל וצרפת מתכוונות להקים קרן לשיפור תדמית המדינות (אחת בעיני השניה) ולהידוק היחסים. גורמים מדיניים אמרו ל-ynet שיש רצון מצד צרפת לפתוח דף חדש. שרון התקבל בפריז בחום, כשמארחיו ערכו קבלת פנים מכובדת ומרשימה. שטיח אדום נפרש לרגליו ברדתו מהמטוס, ומשמר כבוד מצוחצח השתתף בטקס החגיגי. כ-12 אופנועים ליוו את שיירתו של ראש הממשלה בדרכו למלון.

  

עם הגעת שרון, הפגינו כמה מאות נגד מדיניותה של ישראל בשטחים. הם נשאו שלטים בגנות ישראל ובגנות שרון. אבל ההפגנה הזו לא הצליחה להעיב על האווירה החיובית.

 

גורם המקורב לראש הממשלה אמר ש"צרפת רוצה לחזור ולשחק תפקיד חשוב במזרח התיכון והיא הבינה שהיא לא יכולה לעשות זאת מבלי לעבור בירושלים".

 

ברוח דומה, כתב "לה פיגארו" ש"צרפת הבינה שהיא מסתכנת בבידוד לתקופה ארוכה בכל הנוגע למזרח התיכון, אם לא תקשיב לישראל. ישראל הבינה שבלי קשר יציב עם צרפת היא לא תשיג כלום - או לפחות לא הרבה - באיחוד האירופי. לפיכך, שתי המדינות רוצות להתמקד במה שמשותף להן".

 

ב"לה מונד" שאלו: "האם יצליח הביקור הנוכחי של שרון בפאריז להפשיר את הקרח ששרר בין שתי המדינות? כך לפחות שואלים באליזה אחרי שנים של יחסים מרים-מתוקים בין שתי הבירות".

 

הם ציינו שמאז פגישתם האחרונה של שרון ושיראק בפאריז, לפני ארבע שנים, לא נמנע שרון מלבקר את המדיניות הצרפתית, אותה הוא רואה כפרו-ערבית ופרו-פלסטינית. "מאז שעלה שרון לשלטון, היחסים בין המדינות היו קרים, שלא לומר קפואים. גם התקשורת הישראלית נהנתה להוקיע את מה שהיא ראתה כטעויות שביצעה צרפת במדיניותה".

 

בהקשר הזה, הזכיר ה"לה מונד" את "מעריב" שפירסם באוקטובר 2003 תמונה של שיראק תחת הכותרת "משתף הפעולה", וטקסט שבו נכתב ששיראק חשף את "פרצופה של האנטישמיות הצרפתית". זה היה משום שלא גינה את דבריו של ראש ממשלת מלזיה, מהטיר מוחמד, שאמר שהיהודים שולטים באמריקה ושהמוסלמים צריכים להתגייס נגד התופעה הזו.

 

מתיחות על רקע הקריאה לעלות לישראל

 

העיתון ציין ש"שיא המתיחות בין המדינות" היה ב-18 ביולי אשתקד, אז קרא שרון ליהודי צרפת לעלות לישראל בגלל האנטישמיות השוררת שם. בעקבות הדברים, דווח ששיראק הכריז על שרון כ"פרסונה נון גרטה" אך בארמון האליזה הכחישו את הדברים.

 

שרון שם למטרה להביא כמה שיותר יהודים לישראל "ומעולם לא הסתיר שהוא רואה בצרפת מאגר פוטנציאלי", כתב ה"לה מונד". בצרפת העריכו שאם שרון יקרא בביקורו ליהודים לעלות "לארץ אבותיהם", הוא יעשה זאת בפרופיל נמוך, כדי שלא להרגיז את מארחיו. בצרפת מציינים שהנתונים שפרסם משרד הפנים בפריז, שהצביעו על צניחה של 50% במספר האירועים האנטישמיים במחצית הראשונה של השנה, הוענקו כ"מתנה" לשרון.

 

ב"לה מונד" מזכירים את השבחים שחלק שרון למאבק הצרפתי באנטישמיות, שאותו הגדיר "דוגמה" וגם את השבחים שחלק שיראק למהלך ההתנתקות בראיון ל"הארץ" בסוף השבוע. הם אומרים שההתנתקות שאותה הגדיר שיראק כ"הזדמנות שאין לוותר עליה", היא העילה לביקור כעת. מנגד, בישראל ראו בחיוב את מעורבותה של צרפת בהחלטה 1559 של האו"ם הקוראת לנסיגת סוריה מלבנון ובסוגיית הגרעין האיראני. 

 

צרפת מציעה לתרום לשמירת השלום ברצועת עזה ושיקומה על-ידי שיגור של שוטרים, אולם היא ממתינה להחלטות שיתקבלו בישראל בנוגע לתקופה שאחרי ההתנתקות. "חשוב שלפלסטינים יהיה אופק ואור בקצה המנהרה. השלב הבא מבחינתנו, הוא כינוס של ועידה בינלאומית בנושא מפת הדרכים", אמר מקור דיפלומטי צרפתי, "איננו רוצים שאחרי עזה ניכנס לתקופת המתנה בלתי מוגבלת". שר החוץ הצרפתי אמר כי אסור שהנסיגה מעזה תסיט את תשומת הלב מהקשיים של הפלסטינים בגדה, ושצריך לספק לפלסטינים כלים לשמור על הביטחון אחרי הנסיגה הישראלית.

 

ואגב, מאמר המערכת ב"לה מונד" מוקדש לנושא הטרור העולמי. הכותב ציין שהסכסוך הישראלי-פלסטיני היה "דלק שליבה את אש הטרור העולמית". לדבריו, כל פיתרון במזרח התיכון יסייע להילחם בטרור. עם זאת כתב ש"התיעוב כלפי המערב והדמוקרטיה ישרוד אחרי הנסיגה מעזה".

 

גורם צרפתי אמר ל"לה פיגארו" שהפיגועים בלונדון ובמצרים הביאו את נושא הטרור לראש סדר היום, "בנושא המאבק בטרור, יש חילופי מידע וידע רבים בין המדינות". הכנסת החמאס לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי סייעה לכך. עם זאת, צרפת מסרבת להכניס לרשימה את חיזבאללה בטענה שהארגון הופך למפלגה פוליטית.


פורסם לראשונה 27/07/2005 10:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ההגעה לפריז
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון ושר המסחר הצרפתי, השר הצרפתי למסחר, רנו דוטריי
צילום: איי פי
שיראק יצא מגדרו
צילום: איי פי
מומלצים