שתף קטע נבחר

קטל וואן - וודקה בדרך ההולנדית

"דומה כי קטל וואן מתמקדים בטוטאליות של דבר אחד בלבד – המשקה עצמו. וזו, כנראה המחמאה הכי גדולה אשר אפשר לתת". גיא קידר מספר על וודקה משובחת במיוחד שבאה מהולנד

הדרך ההולנדית 

 

יש כאלה שעושים דברים בדרך של כולם, יש כאלה שעושים דברים בדרכם שלהם, ויש כאלה הבוחרים ב"דרך ההולנדית". ה"דרך ההולנדית", למי שאינו מכיר, הוא ביטוי שמשמעו חלוקה שווה בשווה (בד"כ של תשלום עבור ארוחה), והמרמז גם, יש טוענים, על חסכנותם של ההולנדים. אך מסתבר שיש גם הולנדים אשר אוהבים לעשות דברים בדרך שלהם, ודוגמא מעולה לכך היא משפחת נולט (Nolet) המפיקה את מותג הוודקה ההולנדי קטל וואן (Ketel one). בארץ אשר שמה נקשר בעיקר בגבינה, בירה וג'ין (וגם מדיניות נסבלת כלפי גראס, פרות, תעלות ותחנות רוח), פנתה מזקקת נולט לכיוון אחר והעלתה את הולנד גם על מפת המדינות המשווקות וודקה מהשורה הראשונה. ומה הביא את משפחת נולט לייצר כזו וודקה? אז ככה:  

 

מייצור יינבר

 

מזקקת נולט נוסדה בידי יואנס נולט joannes nolet בשנת 1691, בעיר שכידם (schiedam) אשר בהולנד, לא כדי לייצר וודקה אלא דווקא ג'ין, או בגרסתו ההולנדית – יינבר (jenever). המשקה, אשר נרקח לראשונה בהולנד בידי רופא (איש נחמד אשר החליט לבדוק מה ייצא מרקיחת גרגירי ערער למשקה אלכוהולי), בסביבות שנת 1650, נמכר כמובן בתחילה כתרופה למיחושי בטן, אך הפך להצלחה כה גדולה, אשר בעיר שכידם לבדה הוקמו ופעלו יותר מ-400 מזקקות יינבר. מזקקת נולט ייצרה ומכרה את מותג היינבר שלה - גראניינבר (Graanjenever), ועושה זאת עד היום, 10 דורות לאחר יואנס ובבעלות הנוכחית של קארל נולט, צאצאו. אבל בחזרה לוודקה –

 

לייצור וודקה

 

הסיפור אומר שאחד מבני משפחת נולט מצא בכספת ישנה אשר היתה שייכת למשפחה, מתכון לרקיחת משקה אלכוהולי. הוא השתעשע בזיקוקו באותו דוד זיקוק שבו הכינו את הגראניינבר, ולבסוף הגיע לתוצאה אשר השביעה את רצונו – וודקה. מקור השם קטל וואן גם הוא, אגב, בדוד הזיקוק, הראשון אשר נבנה במזקקה בשנת 1864, ואשר כונה מס' 1. הוודקה אשר נוצרה היתה כה חלקה, צלולה ועדינה אשר לקראת סוף המאה הקודמת (בערך בשנת 1990) השתמשו בה בני נולט על מנת לפרוץ אל שווקי חוץ ובעיקרם ארה"ב. חיכם של האמריקנים אמנם התקשה ליהנות מהיינבר אבל הנולטים החליטו כי הם לא יוכלו לעמוד בפני המשקה החדש. והם צדקו. תוך נאמנות לדרכם שלהם העמיסו נציגים מבני משפחת נולט ארגזים של בקבוקי וודקה מתוצרתם ונסעו לכבוש את אמריקה. בתחילה הם עברו מבר לבר והציגו את ממכרם, אולם עד מהרה השמועות על הוודקה האיכותית עשו את שלהן וההזמנות החלו להגיע (למעשה, בתשע השנים האחרונות גדלו מכירות וודקת קטל וואן בארה"ב ביותר מ-20% בכל לשנה והיא ממותגי הוודקה הנצרכים שם).

 

זיקוק דודי ופדנטיות הולנדית

 

אחד מהדברים בהם מתגאה משפחת נולט הוא שהיא ממשיכה לייצר את הוודקה שלה באותה שיטה בה ייצרה אותה פעם, ובדייקנות ייקית להפליא. ייצור הוודקה נעשה בשיטת הזיקוק הדודי, בדוודי זיקוק (potstill) עשויים נחושת, ומחיטה בלבד. התהליך כולו נעשה בפיקוחו של מאסטר בזיקוק (Distillation master), החל מהכנסת התערובת והבערת האש ועד לקבלת המוצר הסופי. לא זאת ועוד, כה פדנטים הם ההולנדים עד כי מכל מנה היוצאת את דוד הזיקוק הם נפטרים מה-1/3 הראשון (כ-400 ליטר), המחוספס וצורב יותר, ומהשליש האחרון, החלש יותר. רק החלק המרכזי האיכותי יותר ממשיך בדרכו להפוך לתוצר הסופי, וגם זאת לא לפני שכל מנה ומנה נטעמת על ידי אחד מבני משפחת נולט, ומקבלת את אישורו. אז מועברת הוודקה לאחסון במיכלים מיוחדים מצופים באריחים, ושוהה בתנאים מבוקרים עד ביקבוקה. ההקפדה על כל התהליכים האלה (וכמובן חומרי היסוד), מתבטאת ביצירתה של וודקה איכותית, נעימה וטעימה אשר ניצבת בראש הסקאלה של הוודקות, ביחד עם עוד מותגי סופר-פרימיום וודקה, ולטעמי היא אחת הטובות שבהם.

 

סופר פרמיום – סופר וודקה?

 

אין ספק כי טרנד מותגי הסופר פרמיום הינו אחד המשמעותיים שחווה עולם הוודקה. השם אשר מתייחס לוודקה איכותית ומושקעת במיוחד, נועד להעלות את יוקרתה של הוודקה ולהעניק לה נופך איכותי ממנו נהנים משקאות אלכוהוליים אחרים בעלי שם והדר (כגון מותגי הפרמיום של וויסקי וקוניאק). ההבדלים נעוצים באיכות חומרי הגלם, בשיטת הזיקוק, במספר הזיקוקים אשר עוברת הוודקה ובמספר הסינונים. התוצאה טהורה ונייטרלית יותר, היא חלקה יותר ונמנעת מהאגרסיבית והחספוס אשר אופייני לרוב הוודקות.

 

את הסופר פרימיום כיף לשתות "נקי" וגם בטמפרטורת החדר ולמרות שהטמפ' הקפואה הולמת אותה, היא אינה נחוצה בשביל לעמעם את תחושת הטעם והחריפות. וכן, כרוכים כאן גם עניין של מחיר ושל "שוויץ" – מחיריהן של וודקות הסופר פרימיום משתווים לאלו של וויסקים משובחים, ובקבוקיהם מעוצבים לרוב באופן משובב עין ואשר תורם לכל בר, מסחרי או פרטי.

 

בעולם המתיימר לספק חוויות כוללות יותר מאשר "רק" מוצרים, הקטל וואן קצת מאכזבת. הבקבוק בו היא נמכרת, אם כי מבודל משאר מותגי הוודקה, הינו תולדה ישירה של מסורתיות ושמירה על צורת הבקבוק של המוצר הראשון אשר ייצרה החברה – גראניינבר (אם כי הוא גדול יותר), והוא רחוק מלהיות סקסי. גם אתר האינטרנט של קטל וואן נודף מסורתיות והוא חסר את הברק וה"קריצה" אשר למתחרותיה. למעשה הוא איטי וקשה לניווט כל כך עד כי דומה שצריך לשתות הרבה מאוד וודקה בשביל לרכוש את הסבלנות הנדרשת לשם שימוש בו, או סתם בהייה. למעשה, דומה כי קטל וואן מתמקדים בטוטאליות של דבר אחד בלבד – המשקה עצמו. וזו, כנראה המחמאה הכי גדולה אשר אפשר לתת.

 

שימוש בקטל וואן כמרכיב בקוקטייל יחטא לאיכות המוצר. זוהי וודקה אשר תתגמל את מי שישתה אותה סטרייט, קפואה או, ואפילו עדיף, בטמפר' החדר (או מעט קרירה יותר ממנו). הצלילות, הטעם העמום, והחלקות בה היא יורדת בגרון, ללא השארת כל טעם לוואי, ימירו מקטרגי וודקה מושבעים לאוהביה. אז בעולם בו הרוב בוחרים ללכת בדרכם של הרוב, או ללכת בדרכם הם, אתם מוזמנים לנסות את הדרך ההולנדית – לפתוח בקבוק של קטל וואן ולשתות אותו ביחד, שווה בשווה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר לשתות סטרייט, קפואה, או בטמפ' החדר
עיצוב הבקבוקים מיושן מעט אבל הוודקה נפלאה
מומלצים