הרמטכ"ל לקצינים: עד הערב גומרים בנווה דקלים
שביעות רצון במערכת הביטחון מקצב פינוי גוש קטיף. האלוף ישראל זיו: "אנו מתקדמים מהר מהמתוכנן". הרב טל, ראש ישיבת "תורת חיים" שנחשבה כמעוז אידיאולוגי, הורה לתלמידיו: התפנו בשקט. ראש הממשלה אמר מוקדם יותר כי התנהגות המתנחלים מאופקת ומכובדת. וקרא להם: "תפגעו בי, אל תפגעו בשוטרים ובחיילים". מחזות קורעי לב רבים נראו היום, אבל הפינוי מתנהל על פי רוב בשקט. אחר הצהריים הסתיים פינוי תל קטיפא
"אני לא רוצה להתערב לכם בעניינים המקצועיים, אבל עד הערב מסיימים פה, כן?", כך אמר אחר הצהריים (יום ד') הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, בשיחה עם קצינים בכירים על קצב הפינוי בנווה דקלים.
ראש אגף המבצעים בצה"ל, האלוף ישראל זיו, מרוצה גם הוא מקצב הפינוי: "אנו מתקדמים מהר מהמתוכנן ואם לא יהיו אירועים קיצוניים, נוכל להקדים באופן משמעותי את סיום הפינוי", אמר בסיור בגוש קטיף. לדבריו, "יש מגעים עם מרבית היישובים על פינוי מרצון, וייתכן כי הכוחות ימשיכו לבצע את הפינוי גם בשעות הלילה".
אחר הצהריים החלו כוחות הביטחון בפינוי המשפחות המתגוררות בנווה דקלים. ב-14:30 הגיעו החיילים לבתי המשפחות וקראו להם לצאת החוצה. מוקד פינוי נוסף מתרחש אחר הצהריים בכרם עצמונה: צוותים של כוחות הביטחון עברו אחר הצהריים בין בתי ההתנחלות וביקשו מהתושבים לפנות את בתיהם. סגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי, ניהל משא ומתן עם התושבים כדי למנוע את פינוי ההתנחלות בכוח, ואכן עד כה עובר הפינוי בשקט.
בצה"ל דיווחו כי הסתיים פינוי היישוב תל קטיפא. בנוסף, בנוסף, מפונות היום גם ההתנחלויות מורג, עצמונה ובדולח.
- ישראל יוצאת מעזה - סיקור מיוחד ב-ynet
תמונות מנווה דקלים. צילום: ערוץ 2
מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, במהלך ביקור בכרם עצמונה. לדבריו, "אנו מקווים שההידברות תסייע. יכול להיות שעל פי הקצב הנוכחי, שכרגע מקדים את ההערכות, נסיים את הפינוי לפני המתוכנן".
בצהריים הורה גם הרב שמואל טל, ראש ישיבת "תורת חיים" שבנווה דקלים, לתלמידיו להתפנות מרצון מהגוש. רב הישיבה, שנחשבה כמעוז האידאולוגי של הגוש, אמר לתלמידים כי "מי שאינו יכול להתפנות, יישב ברחבת הישיבה ויחכה לחיילים שיפנו אותו, ללא כל התנגדות אלימה".
תלמידיו של הרב בוכים בכי מרורים, מתייפחים, נשכבים על האדמה ומנשקים אותה. קצין בכיר שמעורב במשא ומתן בישיבה אמר ל-ynet כי "תלמידי הישיבה והרב בראשם לא התכוונו לנקוט באלימות מההתחלה". ככל הנראה ישיבת תורת החיים תקיים את תפילת מנחה כבר בשדרות.
הפינוי היום ממורג. צילום: איה בן עמוס
במערכת הביטחון התמקדו במעצר המסתננים השונים בכמה מיישובי הרצועה, ובמקביל החלו גם לפעול כדי להוציא את התושבים מבתיהם. לפי נתוני דוברות ההתנתקות, יותר מ-10 אוטובוסים שעליהם כ-300 מסתננים כבר עזבו את הרצועה (וכך נראה הפינוי דקה אחר דקה).
שרון: תפגעו בי, לא בחיילים
ראש הממשלה אריאל שרון אמר בתום פגישה עם נשיא המדינה, כי "ההתנהגות של המפונים, למרות הקושי הנורא והתמונות שקורעות גם את לבי, אני מוכרח לציין שהמתיישבים מתנהגים בצורה מכובדת ומאופקת ועושים מאמץ גדול מאוד כדי שהפינוי יעבור בשקט. אם יש מקרים קשים - אלה מקרים של בני נוער שהגיעו מבחוץ. הנושא יחייב מאמץ לא קטן ושיקולים מה לעשות נגד התופעה שלא יכולה להיות חלק מהקיום במדינה דמוקרטית".
שרון קרא במסיבת עיתונאים בבית הנשיא למתנחלים המפונים: "תפגעו בי, אל תפגעו בשוטרים ובחיילים". הנשיא קצב מיהר לתקן את דבריו של שרון ואמר: "כשהוא אומר 'תפגעו' כוונתו היא 'תבקרו'".
אוספים את הנשקים בישיבת ההסדר. צילום: רוני סופר
שרון שיבח את התנהגותם של כוחות הביטחון: "בתוך כל הכאב הנורא אי אפשר שלא להתפעל מהתנהגות צה"ל והמשטרה. כשאני רואה את כוחות הביטחון עם דמעות בעיניהם עוזרים לארוז אי אפשר לא להתפעל. אני בעצמי זולגות דמעות מעיני".
"בינתיים הכל פועל על פי התוכנית, עם כל הכאב שבדבר. אנו מצליחים לעמוד ביעדים שלנו למרות שהדברים אינם קלים, לא לנו ובוודאי לא לתושבים", כך אמר בצהריים ניצב אורי בר-לב ל-ynet. ניצב בר-לב, מפקד המחוז הדרומי במשטרה, נפגש כל הבוקר עם תושבים, שומע טענותיהם ומקיים קשר הדוק עם הנהגת המתנחלים מגוש קטיף. סמוך לשעה 10 וחצי בצהריים הוא נפגש עם ראשי יש"ע, ועם האלוף ישראל זיו, אשר הגיעו לביתו של ראש מועצת חוף עזה אבנר שמעוני. בפגישה זאת סוכמו הפרטים להמשך הפינוי והרגעת הרוחות.
מתפנים מנווה דקלים עם ספר התורה. צילום: ירון ברנר
היציאה הגדולה החלה הבוקר. במחסום כיסופים נראו אוטובוסים יוצאים, עמוסים בתושבים ומסתננים שפונו. רבים מהם בכו, היו גם כאלה שעדיין ניסו להתעמת וזעקו לעבר נקודת המשטרה במחסום.
מאות הנערים שהתבצרו בבית הכנסת בנווה דקלים יצאו בצהריים מהמקום בהוראת רבנים והח"כ לשעבר חנן פורת על מנת להפריע לכוחות הפינוי בשטח והתעמתו עם השוטרים. ההוראות שניתנו לנערים הן להתיישב מול האוטובוסים ולנסות למנוע את הפינוי. "יש לנו את הכוח להתיש את המערכת. זו המצווה", אמר פורת.
בבית הראשון אליו נכנסו הכוחות ביישוב החלו בני המשפחה לצעוק לעברם בבכי: "למה אתם מסלקים אותנו מהבית? איך אתם מסוגלים? תסבירו לנו למה". בני המשפחה שברו את כל מה שאפשר בבית במטרה לא להשאיר בו דבר. במקביל, התרחשו מחזות קשים ונוגעים ללב גם בבית הכנסת ביישוב.
בכי בבית הכנסת בנווה דקלים. צילום: אפרת וייס
כוחות הביטחון ביקשו מהתושבים להיכנס לבתיהם במטרה לבודד את המסתננים. אולם חלק מהמסתננים התנפלו על אוטובוס ושברו את שמשותיו.
מוקדם יותר החלו אלפי השוטרים והחיילים בפינוי עשרות המסתננים ממתחם בתי הכנסת לאוטובוסים. חלק מהנערים התפנו בשקט וחלקם התעמתו עם החיילים. ב-10:00 הגיע האוטובוס הראשון ובו נערים מפונים אל מחוץ לרצועה. הנערים בכו וצעקו: "תעופו מפה, איך אתם יכולים ליהנות מגירוש יהודים".
דרמה קורעת לב אירעה הבוקר בבית הכנסת בנווה דקלים. מאות גברים, נשים, נערות ונערים התפללו בבכי ובמקביל, ניסו לחייך ולשיר. ספר תורה חדש הוכנס היום לבית הכנסת האשכנזי ביישוב. הספר עטוף בטלית ונישא על כפיו של תושב המקום שהוא צועד עימו ברחבי נווה דקלים. הספר התקבל בכבוד רב ועם הרבה שירה.
גם הרבנים שהיו בפנים התקשו לשמור על איפוק והדמעות החלו לזלוג. לאחר הכנסת ספר התורה פצחו התושבים בשירת "אני מאמין" והחלו לרקוד עם הספר. קצין הביטחון הראשי של מועצת נווה דקלים, עמי שקד, אמר לאנשים במקום: "אני גאה בכם".
חיילת נדקרה במורג
חיילת שפינתה את תושבות מורג נדקרה מספר פעמים בידה על-ידי אחת המפונות בעת שנשאה אותה לעבר האוטובוס. הדקירה בוצעה באמצעות מחט המשמשת לעירוי. רופא צבאי בדק את החיילת ופינה אותה במצב קל מאוד למרפאה, לשם קבלת חיסון נגד זיהום.
בצהריים דיווחו בצה"ל כי בהתנחלות עצמונה נכשלו ניסיונות ההידברות עם תושבי המקום. מצה"ל נמסר כי הוחלט לפנות את המתיישבים בכוח, אך עדיין לא ברור מתי ייחל הפינוי.
אחר הצהריים הסתיים פינוי תל קטיפא. חיילים עלו אחר הצהריים למגדל המים בהתנחלות והורידו את שני נערים שהתבצרו במקום. כוחות הביטחון עורכים סריקות כדי לוודא שלא נותרו בו אזרחים. יחידת פריצה של מג"ב פרצה מוקדם יותר לביתו של רב ההתנחלות, נדיב תורג'מן, ופינתה אותו ואת בני משפחתו.
סמנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי רוסו, הציע לראשי ההתנחלות נצר חזני כי התושבים שיפונו ישוכנו במלון באילת או בים המלח. חברי הנהגת היישוב סירבו להצעה משום שהיא מדיפה "ניחוח של חופשה", לדבריהם. הם החליטו להקים עיר אוהלים ברחבת הכותל המערבי בירושלים.
כתבי ynet מדווחים מהשטח:
אפרת וייס, נווה דקלים
רוני סופר, נווה דקלים
אילן מרסיאנו, נווה דקלים
ירון ברנר, נווה דקלים
חנן גרינברג, מורג
רועי נחמיאס, גני טל
איה בן עמוס, מורג
מירי חסון, נצר חזני
אחיה ראב"ד, שירת הים
תני גולדשטיין, תל קטיפא
דורון שפר, כיסופים
אטילה שומפלבי, עם הכוחות
דיאנה בחור-ניר, מינהלת סל"ע