שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים סירבו לשמור על בתי הכנסת

בדיון השני בעתירה נגד הריסת בתי הכנסת בגוש קטיף, חשף נציג הפרקליטות ששר בכיר בממשלה פנה לשר פלסטיני בכיר וביקש לבדוק אם הרשות תשמור על בתי הכנסת. הרשות סירבה. לדברי נציג הפרקליטות, אבי ליכט: "אנחנו לא רוצים לראות מוסלמים חוגגים על גג בית הכנסת"

שר בכיר בממשלה פנה באמצעות גורם אמריקני לשר פלסטיני בכיר וביקש ממנו לבדוק אפשרות לשימור בתי הכנסת בגוש קטיף, אך נענה בשלילה - את המידע הזה מסר בצהריים (יום א') נציג הפרקליטות, אבי ליכט, בדיון השני שנערך בבג"ץ בעתירה נגד הריסת בתי הכנסת בגוש קטיף. הנושא עלה גם בפגישות תיאום בין גורמי ביטחון ישראלים ופלסטינים, והאחרונים טענו שהם אינם יכולים להתחייב שבתי הכנסת אכן יישמרו.

 

נציג הפרקליטות התייחס לשאלה של נשיא בית המשפט, השופט אהרון ברק, מדוע לא ניתן להגיע להסכמה עם הפלסטינים, ואמר ש"יש כאן היבטים נוספים, לא רק דתיים, גם היבט בינלאומי. לדתיים אין מונופול על היחס לבתי הכנסת. גם אם הרשות הפלסטינית תקבל את זה על עצמה, היא לא תוכל לעמוד בזה. מדינת ישראל לא רוצה לראות פלסטינים מבזים בתי כנסת. גם אם זו לא ההלכה, יש כאן היבט סימבולי וזו העמדה הישראלית - אנחנו לא רוצים לראות מוסלמים חוגגים על גג בית הכנסת". בנוסף אמר נציג הפרקליטות שישראל אינה מעוניינת להפוך את הסכסוך לבינלאומי על-ידי הכנסת כוחות זרים שישמרו על בתי הכנסת.

 

הדיון השני התקיים בהרכב מורחב של שבעה שופטים. לפני כשבוע וחצי פסק בג"ץ, בהרכב של שלושה שופטים שבתי הכנסת ייהרסו, וחלקים סמליים מתוכם יועברו לישראל וישולבו בבתי כנסת חדשים, שיוקמו בתוך שטחי ישראל. לאחר מתן פסק הדין, התכנסה מועצת הרבנות הראשית ופסקה שאסור בתכלית האיסור להרוס את בתי הכנסת ויש להשאירם עומדים על תילם - גם במחיר הריסתם על-ידי הפלסטינים.

 

הרב הראשי האשכנזי, יונה מצגר, שתמך בעמדת המדינה בדיון הקודם, עבר הפעם לצד העותרים, והצטרף להחלטה שאין להרוס את בתי הכנסת. בא כוחם של העותרים, עורך הדין גלעד קורינאלדי, טען שהתקבלו פניות רבות מרבנים ומקהילות יהודיות ברחבי העולם החוששים שהשלטונות במדינות השונות יהרסו בתי כנסת בתירוץ שגם ישראל הורסת בתי כנסת.

 

רבה של חיפה, שאר ישוב הכהן, אמר בדיון בבג"ץ: "ההלכה אוסרת על יהודים להרוס בתי כנסת, גם אם שונאים יחריבו אותם. גם אחרי הפקעת הקדושה שלהם, אסור להרסם. קיבלנו עשרות פניות מרבנים בכל העולם, יהודים בחוץ לארץ חושבים שזה עשוי ליצור תקדים מסוכן".

 

אליקים רובינשטיין: איפה הייתם?

 

רבה של רחובות, שמחה הכהן קוק, הוסיף: "יהודי מעולם לא שלח יד בקודשי ישראל. שני בתי מקדש נחרבו על-ידי שונאינו ועכשיו אנחנו עצמנו נהרוס. אם מדינת ישראל תהרוס את בתי הכנסת היא תהיה היחידה עלי אדמות שעושה כזה דבר".

 

בשלב זה, התפרץ השופט רובינשטיין שכתב את פסק הדין הקודם בפרשה, ונזף בנציגי הרבנות שישבו באולם: "היו צריכים לצעוק 'שומו שמיים' ביוני 2004. איפה היתה מועצת הרבנות אז? גם אני שותף להמיית הלב שלא רוצה שיהרסו בתי כנסת, אבל איפה הייתם?".

 

הרב קוק השיב לו: "לא האמנו שמדינת ישראל תחליט להחריב בפצצות ובבולדוזרים בתי כנסת. אין דבר כזה בהיסטוריה האנושית. אנחנו יכולנו לחלום חלום בלהות כזה?!".

 

רובינשטיין ענה: "כתוב בהחלטת הממשלה שלא יישארו בתי כנסת - הייתם צריכים לשאול אז מה התוכניות. אני יכול להיות שותף לצעקה, אבל מי שהיה צריך לעסוק בזה - מה חשבתם?". גם השופטת דורית בייניש מתחה ביקורת ואמרה שאינה מבינה מדוע מצאו העותרים לנכון לפנות פעם נוספת, לאחר שפסק הדין הקודם ניתן בהסכמתם.

 

הרב קוק המשיך: "כלל ישראל מוטל כאן על כף המאזניים. תרחמו על העם הזה. זה תקדים שלא היה כמוהו ב-4,000 שנות קיומנו. כל דור ודור ילמד מהיום שבשנת תשס"ה הרסו 30 בתי כנסת על-ידי בולדוזרים. אני פונה אליכם בשם כל רבני האומה ויושבי בתי הכנסת – חוסו על העם הזה!".

 

השופטים ימסרו את החלטתם בימים הקרובים. באופן סמלי, חתמו הרבנים הרבים שהגיעו לדיון את יומם בבית המשפט בתפילת מנחה שנערכה במסדרון בית המשפט, בדיוק מול המסדרון שבו עוברים השופטים בדרך מן האולם ללשכותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הכנסת בנצרים
צילום: רויטרס
צילום: יעל גולן
תפילה אחרונה בעצמונה
צילום: יעל גולן
למה לא להגיע להסכמה? אהרון ברק
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: זום 77
עכשיו נזכרים. אליקים רובינשטיין
צילום: זום 77
מומלצים