שתף קטע נבחר

 

מפוני אלי סיני שוב בסכנת פינוי

חברי קיבוץ יד מרדכי ניסו בשבועות האחרונים לסייע בכל דרך למשפחות המפונים שהקימו מאהל בצומת יד מרדכי, אך לאחר שהובהר להם מספר פעמים כי ההתיישבות במקום אינה חוקית, נאלצו לפנות למשטרה ולהגיש תלונה. קצין במרחב לכיש: "לא הייתי רוצה למצוא את עצמנו מפנים שוב את מפוני אלי סיני". במאהל מתוסכלים: "אין לנו לאן ללכת"

בדרך לפינוי נוסף? חברי קיבוץ יד מרדכי הגישו היום (ג') תלונה במשטרת שדרות כנגד מפוני אלי סיני, בחשד להסגת גבול ושהייה בלתי חוקית בשטח חקלאי. מפקד משטרת שדרות, רפ"ק שמעון אביעוז, אישר את דבר הגשת התלונה, שבאה בעקבות התיישבות 48 משפחות בצומת יד מרדכי לאחר הפינוי מרצועת עזה.

 

"גבינו עדויות מחברי אלי סיני ואנו נגיש את החומר בימים הקרובים ליועצת המשפטית של המחוז", אמר רפ"ק אביעוז. "היא תחליט בעניין".

 

כבר לפני כשבועיים התריעו אנשי מינהל מקרקעי ישראל ואנשי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה בפני חברי יד מרדכי, על כך שמפוני אלי סיני שוהים בניגוד לחוק בשטח חקלאי. חברי אלי סיני טענו מצידם כי גורמים שונים, בהם גורמים במשרד ראש הממשלה, לוחצים על חברי הקיבוץ לפנותם מהמקום. ביד מרדכי הכחישו תחילה את הדברים ואמרו רק כי "הסבו את תשומת ליבנו לעניין" אולם בימים האחרונים השתנה הלך הרוחות בקיבוץ.


אוהלי משפחות אלי סיני. לא זזים לשום מקום (צילום: יעל גולן)

 

בקיבוץ נקרעים בין הרצון לאפשר לתושבי אלי סיני להישאר בשטח ולסייע להם כפי שעשו עד כה, לבין שמירה על החוק. בימים האחרונים רמזו החברים למפונים כי עליהם לעזוב את השטח ולאחר שאלה לא נענו פנו אליהם אמש במכתב, בו ציינו כי קיבלו פניות בעניין וכי למרות הרצון העז לסייע להם "המצב החוקי אינו מאפשר לנו זאת".

 

לדברי נציגי הקיבוץ יש עליהם לחצים, הם אינם רוצים לפעול בניגוד לחוק ולאור ההנחיות שקיבלו מהיועצים המשפטיים שלהם, הם מחויבים להעביר את העניין למשטרה. הנחיות אלו קובעות, כי יש לאפשר למפוני אלי סיני להתפנות מהמקום בתוך 48 שעות.

 

ביד מרדכי עוד ניסו למשוך מעט את הגשתה התלונה ולהימנע מפניה למשטרה, מתוך הנחה כי המפונים יעזבו מרצונם. בסופו של דבר, כאמור, הוגשה תלונה במשטרה, שעוררה מבוכה בקרב בכירי מרחב לכיש. "לא הייתי רוצה למצוא את עצמנו מפנים שוב את מפוני אלי סיני", אמר אחד מקציני המשטרה במרחב. "אי מאוד מקווה שלא נגיע לכך ושהעניין יסתיים בהסכמה".

 

שריתה מעוז, דוברת משפחות המאהל, אמרה בתגובה: "אנו מבינים את הקיבוץ, הוא במצוקה. הם מנסים לפעול בהומניות ובאנושיות אבל כנראה שלוחצים אותם. לנו אין לאן ללכת מפה ולכן אנו נשארים פה".

 

מעוז הוסיפה כי מנהלת ההתנתקות ומשרד השיכון קיבלו הנחיה לנתק מגע עם המשפחות ולא לדון עימם יותר בתנאים המגיעים להם. בעבר טיפל בעניינם היועץ לתכנון במשרד ראש הממשלה, גבי גולן, וגם מנכ"ל משרד השיכון נועד עימם, אבל נראה כי כעת נקלעו הדיונים למבוי סתום. "לצערנו כעת יש נתק מוחלט" אמרה מעוז.

 

"נסיון מכוער להציג אותנו כרודפי בצע וסחטנים"

 

במקביל למאבקים המשפטיים שנראה כי יתפסו תאוצה עם הגשת התלונה, תופסת תאוצה גם התפתחות המאהל עצמו. המקום הולך ולובש צורה של מיני-יישוב, במקום פועל מטבח מסודר, בחלק אחר נמצא מעין חדר-אוכל מאולתר, לוח תורנויות הורכב במקום וסמוך אליו נמצאים האוהלים בהם ישנים המשפחות. בשדה ליד הצומת הוקם אוהל ממוזג גדול עבור הילדים הקטנים והוא משמש כגן לפעוטות עם כל הציוד שהובא מהגן באלי סיני.

 

בשעות היום יוצאים מרבית המבוגרים לעבודתם באיזור ומי שעדיין לא מצא עבודה או איבד את משרתו נותר במאהל. גם ההסעות לתלמידים מגיעות בצורה מסודרת כדי לקחת את הילדים לבתי הספר האיזוריים.

 

אחר הצהריים מתכנסים תושבי המאהל ברחבה ובשעות הערב מגיעים עשרות מבקרים ומתנדבים המסייעים להם. גם תרבות ובידור לא חסר במקום ובשבוע שעבר הגיעה ללא הודעה מוקדמת הזמרת אתי אנקרי, שהופיעה בהתנדבות והצטרפה לאריאל זילבר, שנמצא גם הוא במאהל והפך לאחד מסמליו. במהלך היום מגיעים גם חלק מהמפונים של אלי סיני הנמצאים במלון שירת הים באשקלון לבקר את חבריהם.

 

במקביל להתארגנות המהירה והנסיון לקיים חיי שגרה, התושבים זועמים על הפרסומים והניסיונות להציג אותם כסחטנים. "הציעו לנו מגרשים בצפון אשקלון, בשיכון ברנע ב' ו-ג', כשכל מגרש מול הים שווה 160 אלף דולר, ו-ויתרנו על כך, בגלל הרצון לשמור על המבנה הקהילתי", הם אומרים. "הניסיון מטעם משרד ראש הממשלה להציג אותנו כרודפי בצע וסחטנים פשוט מכוער, אנו פשוט רוצים להמשיך ולשמר את הקהילה שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל גולן
שריתה מעוז. נתק עם כל הגורמים
צילום: יעל גולן
צילום: יעל גולן
מאהל תושבי אלי סיני. יוצרים שגרה
צילום: יעל גולן
מומלצים