שתף קטע נבחר

פרס: רעב פלסטיני יביא סכנה ביטחונית

בדיון מיוחד שקיימו בכנסת שרים הבטיח המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, סדרת דיונים מקיפה בה יעסקו השרים בסוגיות "היום שאחרי ההתנתקות". לדבריו, "ברור שאם הפלסטינים לא יתגברו על הכאוס הם מסכנים את כל הסיוע המובטח להם". השר לבטחון פנים הציע דווקא החמרה במעברים, כדי "שהפלסטינים יבינו שכוונותינו טובות, ולא ינצלו זאת לרעתנו"

"ישראל מעוניינת להקל על בניית כלכלה מסודרת בעזה, כי כלכלה של מרירות ורעב תביא עימה סכנה ביטחונית". כך הסביר היום (ג') המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, בדיון מיוחד שקיים בנושאים הכלכליים והאזרחיים לאחר ביצוע ההתנתקות.

 

אך מימין השמיע השר לביטחון פנים גדעון עזרא הצהרות ברוח שונה, והזהיר: "עד שיהיה סיכום עם הפלסטינים אני מציע החמרה רצינית במעברים. זה תנאי הכרחי כדי שלא נירה לעצמנו ברגל. כולי תקווה שהפלסטינים יבינו שכוונותינו טובות, ולא ינצלו זאת לרעתנו".

 

הנושאים המרכזיים בדיון היו מדיניות ישראל במעברים, סוגיית הנמל הימי בעזה, הפיתוח הכלכלי ברצועה, הכולל טיפול באיזורי התעשייה, התנועה בין חבל עזה ליהודה ושומרון, וסוגיית מעטפת המכס. לדיון הוזמנו השרים הרלוונטים: שרת המשפטים ציפי לבני, שר הפנים אופיר פינס, השר חיים רמון, מתאם הפעולות בשטחים האלוף יוסף מישלב, יו"ר המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומנכ"לי משרדי הממשלה.

 

המשנה לראש הממשלה אמר כי חייב להיות תיאום בין משרדי הממשלה, ואסור שכל אחד יקבע מדיניות עצמאית. "אין לנו כל כוונה להפוך את עזה לבית כלא. חייבים לאפשר להם לקיים כלכלה מסודרת, והם רשאים לנוע בחופשיות בתוך הרצועה וגם לצאת ממנה ליהודה ושומרון, כמובן בכפוף לסידורי ביטחון".

 

פרס הדגיש עוד: "בכוונתו להקל על החיים בעזה מבלי לעשות פשרות בנושא הביטחוני. סוגיית מעבר רפיח היא נושא מרכזי ועדין שיוכרע בימים הקרובים על ידי ראש הממשלה, שר הביטחון ואנוכי. יש בעיות רבות בעזה עם עזיבתנו, כמו תקשורת, רשת חשמל, מים, ביוב ובעצם כמעט כל נושא שמאפיין את החיים. מעתה ניפגש אחת לשבוע לצרכי תיאום והתוויית מדיניות אחידה".

 

מדינות ה-G-8 מסייעות

 

לדבריו, מאז החתימה על הסכמי אוסלו העבירו מדינות המערב סיוע לרשות בסכום העומד על 10 מליארד דולר, ועתה חל שינוי בנושא התרומות לפלסטינים. לא מדובר עוד בוועדת תורמים, אלא בתרומות שמעבירים במסגרת ה-G-8, פורום המדינות המתועשות שצפוי להעביר בשלוש השנים הקרובות כ-3 מיליארד דולר לפלסטינים.

 

"הכסף עדיין בדרך, וכדי שהוא יגיע על הפלסטינים להציג תוכנית כלכלית. הם לא יוכלו לעשות זאת ללא שיתוף פעולה עם ישראל", הסביר פרס. 

 

השר רמון הוסיף: "ישראל חייבת להגיע עם הפלסטינים למצב של הידברות, בעיקר בנושאים האזרחיים. לנושא הביטחוני יש משקל אבל הוא לא המכריע. אם הפלסטינים ירצו, הם יכולים לסגור את הרצועה למעבר של סחורות מישראל. מדובר בייצוא של 2.5 מיליארד שקל בשנה, וזה לא מעט כסף. לאחר ההתנתקות נוצרו יחסי גומלין, וגם הפלסטינים יכולים לעשות דברים. במקום מקלות צריך לראות איך אפשר להאכיל אחד את השני בגזרים". 

 

פרס הסביר עוד: "לא צריך להישאר תחת הרושם של השבוע האחרון לאחר עזיבתנו את עזה, אבל ברור שאם הפלסטינים לא יתגברו על הכאוס הם מסכנים את כל הסיוע המובטח להם. אנו צריכים לעבוד בשיתוף מדינות ה-G-8 כדי לתרום את חלקנו, כי יש לנו כל הסיבות בעולם שתושבי עזה יוכלו לחיות בכבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
פרס. עידוד הכלכלה הפלסטינית
צילום: שי רוזנצוויג
צילום: אחיה ראב"ד
עזרא. לסגור המעברים
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: אטילה שומפלבי
רמון. שיטת הגזרים
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים