שתף קטע נבחר

מש' הבריאות: 25% מהציבור יחלה בשפעת

הנה זה מגיע. זוכרים את בתי החולים העמוסים בשנה שעברה, כשמיטות פוזרו גם במסדרונות? השנה, חוששים במשרד הבריאות, עלול להצטרף נגיף שפעת העופות לנגיפי השפעת, ולהביא למגיפה חמורה אף יותר. אבל יש מה לעשות - גשו להתחסן כבר השבוע

אלפי ישראלים יחלו במגיפת השפעת הצפויה בשבועות הקרובים: כך מזהירים השבוע מומחים במשרד הבריאות. החשש הכבד הוא מפני קריסת בתי החולים, אישפוזי חולים במסדרונות, והיעדר מספיק צוותי אחיות ורופאים ואת זה כבר ראינו - בשנה שעברה. במשרד הבריאות ממליצים לישראלים לגשת להתחסן כבר השבוע.

 

על פי תרחיש משרד הבריאות, עלול נגיף שפעת העופות להצטרף לנגיפי השפעת. והתוצאה: 25 אחוז מאוכלוסית ישראל (כמיליון וחצי תושבים) יחלו, מתוכם ימותו מאות ישראלים. 10 אחוז מאיתנו צפויים להיעדר מהעבודה למשך 3 ימים או יותר. משרד הבריאות אף הזהיר במקרה כזה, שיש להיערך לסגירת בתי ספר כצעד מניעתי לבלימת התפרצות השפעת.

 

אשתקד הגיעו בתי החולים בישראל לתפוסה של 125% ויותר. החולים אושפזו במסדרונות, חלק מהם נבדקו וטופלו לעיני כל. אחיות ורופאים מצאו עצמם עובדים 24 שעות ברציפות בשל היעדרות של עמיתיהם לעבודה שחלו בעצמם ונפלו למשכב. עשרות חולים, רובם קשישים, נפטרו בתקופת המגיפה עקב דלקות ריאה קשות.

 

"יש תוכנית היערכות שמנסה להקל על מצוקת האישפוז" אומר ל-ynet ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, "הבעיה היא בעיקר של הקשישים במחלקות הפנימיות. השנה נפזר קצת אחרת את העומס, ונקווה שזה יקל במידה מסויימת על מצוקת החורף".

 

ובינתיים הצטיידו קופות החולים במאות אלפי חיסונים לשפעת. מקומות עבודה רבים, כמו גם בתי החולים בישראל וצוותי מד"א החלו לחסן את עובדיהם נגד נגיפי השפעת הצפויים השנה. החיסון כולל תרכיב מומת המקנה חסינות נגד הנגיפים קלדוניה, קליפורניה ושנגחאי שעל פי התחזיות צפויים לתקוף בחורף הקרוב.

 

החיסון: מומלץ לכל הישראלים

 

ככלל מומלץ לכל הישראלים להתחסן נגד שפעת. החיסון חיוני במיוחד לאנשים מעל גיל 50, לאלה הלוקים במחלות לב, ריאה, סוכרת, מחלות דרכי השתן והכליות, מחלות דיכוי המערכת החיסונית (כולל איידס), חולי סרטן המטופלים בטיפול מדכא חסינות, דיירי בתי אבות מעונות פסיכיאטריים או מעונות, נשים הרות או בתקופת החלמה לאחר הלידה ותינוקות מעל גיל חצי שנה ועד שנתיים.

 

מומחי המשרד ממליצים להתחסן נגד שפעת כבד בשבוע הקרוב, ובכל מקרה לא מאוחר מסוף חודש נובמבר. ניתן לחסן בו זמנית בתרכיב נגד שפעת, במקביל לחיסוני השיגרה של גכיל הילדות, או עם כל חיסון אחר.

 

את הזריקה נותנים לתוך שריר הזרוע במבוגרים, ובחלק הקדמי-צדדי של הירך בתינוקות וילדים קטנים. מפני שתרכיב השפעת מכיל נגיפים מומתים, הוא אינו יכול לגרום לשפעת. התגובות לאחר מתן תרכיב שפעת הן נדירות, ועלולות לגרום לתגובה מקומית של אודם נפיחות או רגישות באיזור החיסון, הנעלמות בתוך יממה.

 

ויש גם תרופות

 

מאחר והשפעת היא מחלה נגיפית, אנטיביוטיקה אינה יעילה. עם זאת קיימות בישראל שתי תרופות לטיפול בשפעת המעכבות את פעילות נגיפי השפעת. האחת – טאמיפלו, מיועדת למניעה וטיפול בשפעת בבני 13 שנים ומעלה. השניה - אמנטאדין, מיועדת לבני 10 ומעלה, והיא פעילה רק כנגד שפעת A.

 

השימוש בתרופות למניעה אינו עדיף על החיסון, והוא מומלץ רק לדיירי מוסד סגור בו התפרצה שפעת, לאנשים בסיכון גבוה שחוסנו באיחור, או כהשלמת ההגנה של אנשים שקיבלו חיסון נגד שפעת, וסובלים מדיכוי חיסון הגוף. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
השפעת אשתקד. חולים במסדרונות
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים