שתף קטע נבחר

העבודה תפרוש מהממשלה: איום אמיתי או ספין?

שרים בעבודה מאיימים לפרוש מהממשלה אם הצעת התקציב לא תתוקן. על פניו מדובר באיום רציני על יציבות ממשלתו של שרון. בפועל תלויה עדיין באוויר הצהרתו של פרס, לפיה "עדיף להיאבק בעוני מתוך הממשלה". שרים אחרים בעבודה מעריכים: מדובר ב"מלחמת התשה" לקראת אישור התקציב בכנסת

האם מפלגת העבודה תפרוש בקרוב מממשלת שרון? התשובה לא מוחלטת, אך עובדה היא שמסוף השבוע הזה מנפחים שרי מפלגת העבודה שרירים, עד כדי איום לזנוח את כיסאותיהם המרופדים. "אם לא יחול שינוי דרמטי בתקציב 2006, אמליץ לעבודה לפרוש מהממשלה", אומר השר אופיר פינס. "כפי שתקציב 2006 נראה כרגע", הוסיף השר יצחק הרצוג, "העבודה לא תוכל להצביע עבורו בכנסת". מחרים ומחזיקים אחריהם כל קולות שרי העבודה, ומייצרים ערב פתיחת מושב החורף של הכנסת בשבוע הבא, איום לכאורה על יציבות ממשלת ישראל הנוכחית.

 

מושב החורף של הכנסת ייפתח ביום שני הקרוב, ואחד הנושאים הבוערים שעל הפרק הוא תקציב המדינה לשנה הבאה. כפי שהתקציב נראה כרגע, מדובר עדיין בתקציב אנטי-חברתי, מבית אביו מולידו בנימין נתניהו. לאחר הפסדו של נתניהו לשרון במרכז הליכוד, הבחירות הכלליות עתידות להיערך בנובמבר 2006, מה שמותיר מרחב של שנה שלמה לעבודה לחזק את מעמדה.

 

עתה, עם תום ביצוע היציאה מעזה – אין לעבודה לכאורה מה לעשות בשולחן הממשלה. אם נוסיף לכך את העובדה שהפיגועים בחדרה ובגוש עציון, וירי הקסאמים הנמשך על שדרות כובלים את שרון במלכוד ביטחוני, המונע אפילו קיום פגישה עם אבו-מאזן, שלא לדבר על מהלכים של ממש ליישום מפת הדרכים וכינון מדינה פלסטינית, הרי שזהו זמן מצויין בשביל העבודה לצאת  מהממשלה ולהציג את מרכולתה כדי לזכות בקולות הציבור.

 

רוחו של פרס שורה על המפלגה

 

"אם העבודה חפצת חיים היא", הסביר אחד משרי העבודה, "היא צריכה לצאת עכשיו אל מדבר האופוזיציה ולתקוף את הממשלה על המדיניות החברתית-כלכלית שלה ועל נושאים מדיניים, כמו המשך מואץ של המשא ומתן עם הפלסטינים והורדת המאחזים". לדבריו, "ממשלת האחדות הלאומית מונעת את הצגת העבודה כאלטרנטיבה לשלטון. גרוע מזה: ההיוותרות ליד שולחן הממשלה עלולה לגרוע ממניין המנדטים שתביא העבודה בבחירות הבאות". הוא ביקש שלא להזדהות כיוון שרוחו של פרס, המבקש להיוותר בממשלה, שורה על המפלגה.

 

במצב זה מנסים שרי העבודה להפיח רוח חיים בייעודה החברתי של המפלגה, אולי כתחילתה של דרך להתנתקות מרצון. כבר לפני שבועות אחדים הציגו פרס ושר השיכון הרצוג תוכנית גרנדיוזית לצמצום העוני והפערים החברתיים בישראל. עלות התוכנית, כך נמסר, ארבעה מיליארד שקלים. אך התוכנית הזאת מוקפאת נכון לרגע זה. בפגישות שנערכו מאז עם ממלא מקום שר האוצר, אהוד אולמרט, הצטמצמה הדרישה המיידית לכדי מיליארד שקלים בלבד. בינתיים, כאמור, הכל ממתין עד לאישור מינויו של אהוד אולמרט כשר אוצר קבוע בתחילת נובמבר.

 

במצב הקיפאון הזה, כשהעבודה עומדת רגע לפני הפריימריז שיקבעו מי יהיה יושב הראש החדש, החל שר הפנים אופיר פינס להוביל מהלך של עשיית שרירים כלכלית-חברתית נגד שרון ואולמרט. ראשית הוא תבע כבר ביום רביעי קיום דיון נוסף בממשלה באשר לשינוי סדרי העדיפויות. אתמול הנושא עלה לדיון גם בפורום "שרינו", של העבודה. "זהו מצב אבסורדי", אמר פינס ל-ynet, "הממשלה מניחה ביום שני על שולחן הכנסת תקציב שהיא אינה עומדת מאחוריו. אולמרט אומר את זה וגם ראש הממשלה סבור כך. בסך הכול אני תובע משרון ואולמרט לעמוד בהבטחותיהם לציבור ולהעביר תקציב שתהיה בו אותה חמלה אנושית עליה דיברו לא אחת", אמר.

 

"אם התקציב לא ישתנה נצביע נגד"

 

אל העגלה שהחל פינס להניע השבוע, הצטרף גם הרצוג, שרוצה להמשיך ולהניף את הדגל החברתי של העבודה: "אני תובע שינוי סדר העדיפויות בתקציב, על פי מרכיבים בתוכנית שהגשתי עם המשנה לראש הממשלה לצמצום העוני והפערים החברתיים. בין היתר אני תובע יותר כסף לנגב ולגליל, יותר כסף להשכלה הגבוהה, יותר כסף לשיקום השכונות ולנפגעי הדיור, סיוע להתיישבות העובדת, יותר תקציב לצמצום העוני והפערים החברתיים בישראל", אמר. "כרגע, כמו שהתקציב נראה, איננו מוכנים להצביע בעד".

 

שר התשתיות בנימין בן אליעזר, שלא השתתף בישיבת "שרינו" היה קצר וחד: "אם התקציב לא ישתנה – אני אצביע נגד. התקציב הזה מנוגד לכל הצהרותיו של שר האוצר", אמר. גם השר מתן וילנאי מאוד נחרץ בדעתו כנגד תקציב המדינה המוצע: "מפלגת העבודה לא תתמוך בתקציב כמו שהוא. חייבים להיות שינויים מהותיים לכיוון החברתי והמאבק בעוני. חבל שינסו לבחון אותנו – שכן כמו שבממשלה לא תמכנו בתקציב זה – כך גם בכנסת לא נתמוך", אמר. גם יתר שרי מפלגת העבודה, בניהם חיים רמון ודליה איציק, מחזיקים באותה דעה. לאור תביעת השרים, סוכם בישיבה להקים צוות משא ומתן מול אולמרט ושרון.

 

על פניו מדובר באיום רציני על יציבות ממשלתו של שרון. בפועל תלויה עדיין באוויר הצהרתו של פרס, לפיה  "עדיף להיאבק בעוני מתוך הממשלה". חלק משרי העבודה מעריכים שאין המדובר באיום פרישה מיידי מהממשלה, אלא במלחמת התשה לקראת אישור התקציב בשלוש הקריאות בכנסת.

 

"איני מציב אולטימטום ולא מאיים על אף אחד", אמר פינס, "אך ברור לי שאסור לנו להתפשר על התקציב האנטי חברתי הזה". הרצוג, פרטקטיקן, אמר: "אני מניח שבתוך ארבעה עד שישה שבועות נדע אם אנחנו בממשלה או בחוץ".

 

בלשכת שרון מסרבים להתרגש מעשיית השרירים של שרי העבודה. "לא ברור על מה המהומה. הרי כבר ביום ראשון צפויה פגישה של שלושת הבכירים, שרון, פרס ואולמרט, לבחינת שינויים אפשריים בתקציב", אמר גורם בכיר בלשכה. "יתכן שמדובר בכלל בספין פנימי בתוך מפלגת העבודה, כדי להראות שפרס ואנשיו הם בעלי אג'נדה חברתית לא פחותה משל היריב בפריימריז בתשעה בנובמבר, עמיר פרץ. שלישית, ראוי לכולם לזכור שש"ס ושינוי הינם אופציה אפשרית להצטרפות לממשלה, אם מפלגת העבודה תחליט בסופו של דבר לא להיות שותפה שלנו", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ששון תירם
הרצוג. לא נוכל לתמוך בתקציב
צילום: ששון תירם
צילום: גבי מנשה
פינס. ימליץ לפרוש
צילום: גבי מנשה
צילום: תומריקו
פרס. להיאבק מתוך הממשלה
צילום: תומריקו
מומלצים