שתף קטע נבחר

 

הושג הסכם בנושא המעברים ברפיח ובכרם שלום

בכרם שלום יוקם מרכז תיאום ישראלי-פלסטיני-אירופי, אליו יועברו נתונים ותמונות מהמעברים. מופז, שסיכם את הפרטים עם מזכירת המדינה רייס: "זה עוד צעד בונה אמון בינינו לבין הפלסטינים, נוצר בסיס לשיתוף פעולה באזור". הפלסטינים: "להסכם הוכנסו שינויים לטובת הישראלים". מועצת יש"ע: "נותנים לחתול לשמור על השמנת, צפו לגל טרור שלא ידענו כמותו"

פריצת דרך: ישראל והפלסטינים, בתיווך אמריקני הדוק, השיגו הסכמה בדבר המעברים מרצועת עזה למצרים ולישראל. כך הודיע הבוקר (יום ג') שר הביטחון, שאול מופז, בתום פגישתו עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. לפי ההסכם יוקם בכרם שלום מרכז תיאום ישראלי-פלסטיני, כולל צד שלישי אירופי, אליו יועברו תמונות ונתונים בזמן אמת. 

 

מעבר רפיח ישמש למעבר סחורות ובני אדם ואילו מעבר כרם שלום - למעבר כלי רכב וסחורות. עוד הוסכם כי רק פלסטינים בעלי תעודת זהות של הרשות יוכלו לצאת ולהיכנס במעבר. מופז ציין כי המצרים מעודכנים בהסכם שהושג, ואמר כי "זהו שלב נוסף במסגרת הצעדים בוני האמון ביננו לבין הפלסטינים. ההסכם יכול להיות בסיס להמשך שיתוף הפעולה באזור".

 

לטענת הפלסטינים, ההסכם הושג לאחר קשיים רבים. מקורות פלסטינים אמרו כי ההסכם שנחתם כולל שינויים רבים שהוכנסו על המסמך המקורי שהכין וולפנזון. לטענת המקורות, השינויים הוכנסו אל המסמך על-ידי קונדוליזה רייס ואנשיה, ולמעשה רוב השינויים היו מוטים לטובת ישראל. כמו-כן נטען כי וולפנזון בוּדד במשך רוב שעות המגעים על-ידי האמריקנים והישראלים.

 

במסיבת העיתונאים בה הוצגו עקרונות ההסכם אמרה רייס כי "לראשונה מאז 67' יש לפלסטינים שליטה על המעברים מרצועת עזה. וולפנזון ומזכ"ל האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, התייצבו לצדה של רייס ובירכו אף הם על פתיחת המעברים.

 

עוד אמרה רייס כי "מודל הביצוע של ההסכם בסוגיית המעברים יהיה דומה להתנתקות. הפלסטינים והישראלים ישתפו פעולה תוך מעורבות ותיווך באמצעות המתאם האמריקני ונציגי האיחוד האירופי. שני הצדדים הבינו את הצורך בתיאום בין הצרכים הביטחוניים של ישראל לצורך הפלסטיני בפתיחת רצועת עזה".

 

השליטה הישראלית תוגבל

 

ההסכם יאפשר למעשה את פתיחתה של רצועת עזה, שמאז ההתנתקות שימשה כלא גדול לפלסטינים. במסגרת ההסכם תתאפשר תנועת שיירות פלסטיניות מאובטחות בין עזה ליהודה ושומרון. כמו כן תתאפשר יציאת וכניסת פלסטינים ממצרים אל הרצועה. ישראל תפקח על סידורי הביטחון הנוגעים למעברים מרצועת עזה, אך יכולת הפיקוח שלה תהיה פחותה מזאת שדרשה מלכתחילה. 

 

המשא ומתן האינטנסיבי על פתיחת המעברים נמשך אל תוך הלילה. מזכירת המדינה האמריקנית ביטלה נסיעה מתוכננת שלה לקוריאה, כדי לסיים את המשא ומתן שנקלע למבוי סתום. וולפנזון העביר בין הצדדים טיוטות להסכם. הבוקר נועדו מזכירת המדינה האמריקנית ושר הביטחון שאול מופז, כדי לסכם סופית את עקרונותיו. 

 

על-פי ההסכם תוגבל שליטת ישראל במעברי הגבול וחופש הפעולה שלה בסגירתם ופתיחתם. ארה"ב דורשת התחייבות ישראלית, שהמעברים בין השטחים לישראל ייסגרו רק בנסיבות של "איום ישיר". 

 

עוד הושג סיכום על הסרת המחסומים, לפיו ישראל תתחייב להסיר מחסומים ביהודה ושומרון. בסוגייה זאת נתקבלה עמדת ישראל שהמחסומים, כ-125 במספר, יוסרו בכפיפות לשיקולי ביטחון של ישראל. כמו כן הושגו הבנות לגבי הקמת נמל ימי ושיקום שדה תעופה בעזה. בנמל הימי, העלול לשמש למעבר אמצעי לחימה, יונהגו סידורי ביטחון דומים לאלה של מעבר רפיח. סיכום נוסף קובע כי בקרוב גם יחלו ההכנות לחידוש הפעילות של שדה התעופה שליד דהניה.

 

המעברים ברצועה: כך זה יעבוד

 

מעבר רפיח: המעבר ייפתח בסוף החודש בניהול מצרי-פלסטיני ובפיקוח האיחוד האירופי, שאנשיו יפעלו כ"צד שלישי". המעבר ישמש לכניסת אזרחי הרשות הפלסטינית, והרשות תדווח מראש לישראל על כניסת דיפלומטים, משקיעים זרים ו"מקרים הומניטאריים". ישראל תוכל להסתייג, אך ההחלטה הסופית תהיה בידי הפלסטינים. ההסדרים יהיו בתוקף למשך שנה. המשקיפים האירופים יוכלו לדרוש בדיקה נוספת של נוסעים ומטענים לפי שיקול דעתם. 

 

מעבר כרם שלום: כניסת מטענים וסחורות מסיני לרצועה תיעשה במסוף החדש בכרם שלום. הסדרי המכס הקיימים יישמרו, ומוכסים פלשתינאים יבדקו את המטענים בפיקוח ישראלי. כעבור שנה יחליטו האירופים אם להמשיך בהסדר זה. הפעלת אנשי מכס פלסטיני במעבר כרם שלום הייתה אחת מסלעי המחלוקת המרכזיים בין ישראל לפלסטינים. 

 

מעבר קרני: מסוף המטענים בקרני, והמעברים בארז בג'למה ובשער אפרים יפעלו ברציפות. עד סוף השנה יעברו בקרני 150 משאיות ביום. להערכת הבנק העולמי, זוהי דרישה בסיסית אשר תאפשר את תפקודה של המערכת הכלכלית הפלסטינית.

 

המעבר מעזה לגדה: ישראל תקבל את הצעת וולפנזון להפעלת שיירות מאובטחות של נוסעים. שיירות אלה יחלו לפעול עד ה-15 בדצמבר. מטענים שיובלו בשיירות בין עזה לגדה המערבית יחלו לעבור עד 15 בינואר 2006. האמריקנים והאירופים יגבשו את נוהלי מעבר השיירות הללו בתוך שטחי ישראל. 

 

במועצת יש"ע לא הצטרפו לחגיגות, והתריעו כי פתיחת המעברים מרצועת עזה למצרים ולישראל והסרת המחסומים ביהודה ושומרון הן "פצצה מתקתקת, שתביא עלינו גל טרור נוסף שלא ידענו כמותו. ישראל חוזרת על טעויות אוסלו ומפקידה את ביטחונה בידי הפלסטינים והמצרים, דבר המשול לחתול המופקד על השמנת או לזאבים המופקדים על הטרף".

 

חבר הכנסת בנימין נתניהו אמר בישיבת ועדת חוץ וביטחון של הכנסת כי "הכוונה לתת לפלסטינים נמל בעזה ומעבר בטוח מעזה ליהודה ושומרון מהווה סכנה לישראל. התוצאה תהיה שנשק רב יגיע לעזה, טילים קסאמים ופצמ"רים יעברו מעזה ליהודה ושומרון ומשם יומטרו על ערי ישראל".

 

השר מופז אמר בצאתו מישיבת הוועדה כי "ההסכם עם הפלסטינים בנושא מעברי הגבול הוא פועל יוצא של הביקורים שלי במצרים ובארצות הברית. הסכם נמצא האיזון הנכון בין צורכי הביטחון של ישראל לבין הצרכים הכלכליים של הפלסטינים. עם זאת, לא ניתן שהצרכים הכלכליים של הפלסטינים יפגעו בביטחון המדינה".

 

בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מעבר רפיח (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
סיכמו. רייס ומופז (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים