שתף קטע נבחר

 

פסגת תוניס בסימן משבר; ארה"ב: "נמשיך לשלוט ברשת"

וועידת חברת המידע העולמית תיפתח מחר בתוניס בסימן משבר, על רקע מחלוקות חריפות באשר לפיקוח על הרשת העולמית. גורמים בכירים מזהירים: "האינטרנט עלול להיקטע לרשתות נפרדות". אחמדינג'אד, נשיא איראן, ביטל את השתתפותו בוועידה, בה משתתפת גם ישראל

וועידת האו"ם בנושא חברת המידע העולמית (World Summit for the Information Society או WSIS) תיפתח מחר (ד') בתוניס בסימן משבר, על אף האווירה החגיגית שמשתדלים המארגנים להפגין.

 

בוועידה צפויים לקחת חלק נציגים מכ-170 מדינות ו-17,000 פעילים למען זכויות הפרט ומומחים טכנולוגיים, שיידונו בנושאים כמו מדיניות המס על קניות באינטרנט, יישוב סכסוכים ברשת, צמצום הפער הדיגיטלי ועוד. מדובר בחלק השני של הפסגה (הראשון נערך ב-2003 בז'נבה).

 

הפסגה, שתינעל ביום שבת, נערכת בצל המחלוקת הקשה אודות עתיד השליטה ברשת. גורמים בכירים מזהירים כי הוויכוח,

שעמד בליבן של השיחות המקדימות לקראת פתיחת הוועידה, עלולה להוביל לקרע בינלאומי, שיפגע בגולשים בכל העולם.

 

האזהרה התקבלה בעקבות מכתב ששלחו אנשי הממשל האמריקני לנציגי האיחוד האירופי בשיחות, בו הם מבהירים כי ארה"ב נחושה בדעתה לשמר בידיה את הפיקוח על התשתית הטכנית והמנהלית של האינטרנט העולמי.

 

ארה"ב מתנגדת לפשרה האירופית

 

במכתב, עליו דיווחה סוכנות הידיעות איי אף פי, קראו מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס ושר המסחר, קרלוס גוטיירז לנשיאות הבריטית של האיחוד האירופי לבטל את ההצעה להקמת גוף פיקוח חלופי ל-ICANN בחסות האו"ם, שיכלול נציגים ממדינות שונות.

 

"אנו מבקשים שהאיחוד האירופי ישקול מחדש את עמדתו החדשה בנוגע לשליטה על האינטרנט, ויעבוד בשיתוף עימנו, על מנת להיבא את יתרונותיה של חברת המידע לעולם כולו", נכתב. דיפלומט אירופי, שביקש לשמור על אנונימיות, אמר כי המכתב נראה כמו "ניסיון איום".

 

האיחוד האירופי מציע נוסחה אותה כינה ניקולס ת'ורן, מנהל המשלחת הבריטית, “אמצע הדרך", על פיה יוקם גוף טכני בין ממשלתי, לאו דווקא מטעם האו"ם, אשר יחליף בהדרגה את הממשל האמריקני בפיקוח על הרשת. בנוסף, יתאחדו ממשלות, חברות ונציגים ציבוריים ב"פורום" נפרד, על מנת לדון בנושאים רלוונטיים, כמו "מדיניות ציבורית".

 

אולם, במכתב האמריקני גורס הממשל כי "פיקוח מעיק ובירוקרטי לא יכירנו מקומו במבנה הנוכחי של האינטרנט, שעובד טוב כל כך ברחבי העולם. חבל שהאיחוד האירופי נוקט בדיוק בגישה זו בכל הנוגע לשליטה על האינטרנט – הקמת תשתית בין ממשלתית חדשה לניהול האינטרנט".

 

ארה"ב, הזוכה לתמיכתה של אוסטרליה, טוענת עוד כי משטרים שאינם מעריכים את חופש הביטוי, עלולים לנצל לרעה את חולשותיה של מערכת המנוהלת על ידי האו"ם.

 

שינוי אבולוציוני

 

רוברט שו, חבר האיגוד הבינלאומי לתקשורת של האו"ם, שאחראי לניהול הוועידה, אמר כי "מאחר והעמדות כה מקוטבות, אנו עלולים למצוא עצמנו עם אינטרנט שבורה", והוסיף כי אם הנסיון למציאת פתרון "דמוקרטי" בינלאומי ייכשל, האינטרנט עלולה להתפרק לרשתות נפרדות, שרק מערכת תיאום בינלאומית תוכל לחברם שוב לכדי רשת גלובלית.

 

אתמול ביקשה ג'ניס קארקלינס מפינלנד, יושבת הראש של צוות המשא ומתן, מנציגי הממשלות המשתתפות בדיונים לבחון טיוטה חדשה לפשרה, על מנת לפרוץ את המבוי הסתום שאליו הגיעו המשתתפים לאחר שלוש שנים, ולהגיע לפתרון בטרם תיפתח הוועידה.

 

על פי המסמך, בחמש השנים הקרובות יתבצע "תהליך אבולוציוני" של בניית מסגרת "רב צדדית", שתהיה "מבוססת על התשתית הקיימת", שתשולב עם פורום לשליטה על האינטרנט, שידון על מגוון נושאים אולם יהיה "בלתי מחייב".

 

הטיוטה החדשה כוללת הצעה על פיה מדינות לא יתערבו בהחלטות הנוגעות לשם מתחם של מדינה אחרת, שבאה על רקע חששות כי יש ביכולתה של ארה"ב לנתק מדינות מסוימות מהאינטרנט מסיבות פוליטיות או כלכליות.

 

אירן, הזוכה לתמיכתן של מדינות מתפתחות אחרות, כמו סין וקובה למשל, מעוניינת בהקמתו של גוף שיהיה תחת פיקוחו של האו"ם, ויהיה בכוחו להשגיח על ICANN וארגונים דומים אחרים. אתמול דיווחה סוכנות הידיעות איי אף פי, כי מחמוד אחמדינג'אד, נשיא איראן, ביטל את השתתפותו בוועידה, אך לא נמסרו פרטים אודות הסיבות לביטול השתתפותו באירוע, בו יקחו חלק כ-50 ראשי מדינות.

 

האינטרנט כבר לא חופשיה

 

הוויכוח נסוב ברובו סביב שאלת שליטתה של ICANN (ראשי תיבות של Internet Corporation For Assigned Names and Numbers), ארגון ללא מטרות רווח, שהוקם בשנת 1998, כאשר האינטרנט התרכז בעיקר בארה"ב. ICANN, תאגיד פרטי שבמועצת המנהלים שלו יושבים נציגים בינלאומיים, נבחר על ידי משרד המסחר האמריקני לכהן כגוף המפקח על האינטרנט, ולנהל את תעבורת הרשת, לרבות רכישת שמות מתחם, גלישה באתרים ומשלוח וקבלת דואר אלקטרוני.

 

משרד המסחר האמריקני, שמינה את ICANN לאחר זכייתה במכרז, מחזיק בזכות וטו על החלטות הארגון, וכן מכריע מי יזכה במכרזים דומים הנערכים מדי כמה שנים.

 

אולם בשנים האחרונות, כשמספר החיבורים לאינטרנט בעולם גדל בהתמדה, לרשת יש תפקיד חשוב בכלכלה העולמית וההיבטים החברתיים הכרוכים בה מתעצמים – עוררה שליטתה המוחלטת של ארה"ב על תשתית האינטרנט העולמית דאגות בקרב רבים. "תמו הימים בהם האינטרנט היתה טריטוריה נקיה ממגבלות רגולטוריות", מסר גורם המקורב לשיחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים