שתף קטע נבחר

"קדימה": הבן המורשע מושך בחוטים

הח"כ שהורשע בפלילים בעבירות חמורות פועל ללא ליאות מאחורי הקלעים. "קדימה היא מפלגה של איש אחד, לא של אריאל שרון, אלא של בנו עמרי", אומרים בכירים בליכוד וכבר מציבים את הנושא במרכז לוח המטרות שלהם. אבל ב"קדימה" לא ממהרים להתנער מתפוח האדמה הלוהט, למרות הנזק הפוטנציאלי. חיים רמון: "אין דין שמחייב אותו לעזוב ונוכחותו אינה פוגעת במפלגה". אז מה עושים עם עמרי?

סוד ידוע וגלוי הוא שבמפלגת "קדימה" החדשה שטרם מלאו לה שבועיים, ח"כ עמרי שרון הוא האיש שעל-פיו יישק דבר. הניסיון הפוליטי העשיר שלו, קשריו, החיבור שלו למוקד ההחלטות, ובייחוד לאביו, אינם דבר של מה בכך. אבל זו בדיוק הבעיה - עמרי הודה והורשע בפלילים - וזו עומדת להיות אחת הבעיות המרכזיות של מפלגת שרון. בנו משתדל לפעול מאחורי הקלעים וכנראה לא יתמודד לכנסת, אבל בליכוד וגם במפלגות האחרות לא יפספסו את ההזדמנות לנגח את "קדימה" ולהציגה כמושחתת.

 

לפני שבועיים התייצב בבית-משפט השלום בתל-אביב ח"כ עמרי שרון. מיד עם פתח משפטו הורשע על-פי הודאתו בעדות שקר, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות על חוק המפלגות. העבירות בהן הורשע שרון הבן מתייחסות לפרשת "עמותות הקש", שהתרחשה בשנת 1999 - עת התמודד אביו, ראש הממשלה דהיום, בפריימריז בליכוד. כל אלה נעשו על מנת שאביו יזכה בבחירות וייאחז במשרה הכי רמה במדינה.


יחד על ספסלי הכנסת (צילום: רויטרס)

 

שרון ג'וניור, בן 41 רב-סרן במיל', הוא איש של ניגודים. הוא ראשון בין ראשונים בכוורת של שרון. על-פיו יישק דבר ולעיתים הגבולות מיטשטשים, עד שלא ניתן עוד להבחין אם שרון הצעיר הוא מתווך בדרך לראש הממשלה, או המחליט בעצמו. עמרי נחשב לפרויקטור - הכוח המניע מאחורי שרון האב. הוא מגלה את הנחישות המאפיינת את אבא בדרך לכיבוש עוד יעד פוליטי, זאת הופגנה למשל ביכולתו לשמר את הקואליציה הנוכחית לקראת תוכנית ההתנתקות.

 

מאידך, לפחות כלפי חוץ, עמרי הוא בחור ביישן, נחבא אל הכלים בדרך כלל, מחובר לאדמה, ועד היום יש הרואים בו מעין פקח של שמורות הטבע. לאחר ארוחות שישי, עמרי שרון שם את הדובון, עולה על הג'יפ והולך לצוד ציידי חוגלות בלא היתר. הטבע בוער בעצמותיו ובמהלך עבודתו הפרלמנטרית השקיע לא מעט בעזרה לארגוני טבע ואיכות סביבה. פעם התבטא ואמר שהחלום שלו להפוך לשר הממונה על איכות הסביבה. אבל עושה רושם שהחלומות הפוליטיים התנפצו על סלע הרשעתו בעבירות החמורות.

 

שרון הצעיר כמו הולך על גחלים. הוא נזהר במוצא פיו ומצניע את פעילותו מאחורי הקלעים, חושש מהתוצאה הקטלנית שהרשעתו תחובר למסע הבחירות של אביו. הוא ביקש שלא להתראיין לכתבה, אך מקורביו אמרו: "עמרי לא עבר על שום חוק בכך שנותר חבר כנסת והצטרף לסיעה הפורשת של אביו. אין בכוונתו, ככל הנראה, להיבחר לכנסת הבאה. הוא איש מאוד אינטלגנטי המבין היטב את רגישות מצבו, והוא שם את עצמו מבחירה מאחור, אינו פעיל ואינו חתום על שום מסמך של המפלגה. הכי חשוב לו, הרי, שאביו יצליח".

 

האם ב"קדימה" יתנערו מתפוח האדמה הבוער? פנינו אל השרים ואל חברי הכנסת במפלגה החדשה כדי לברר את עמדתם. רובם המוחלט בחר שלא להגיב, אבל שני שרים וסגן שר אחד הסכימו לענות. השר מאיר שטרית: "יש לעמרי שרון את הזכות להצטרף כח"כ לסיעה. הוא אינו נמנה על רשימת 142 מקימי המפלגה. הוא בנו של ראש הממשלה ואי אפשר לנתק את הקשר בין אב לבן. אין כאן שום עניין של רגשות. יש כאן עניין שהחוק לא אוסר עליו את מה שעשה", אמר.

 

השר חיים רמון אומר: "ראשית, עמרי שרון הורשע על-פי הודאתו ולכן הוא לא יהיה בכנסת הבאה, נקודה. העניין השני, עמרי שרון אמנם הוא הראשון שהועמד לדין, אך הוא אינו הראשון שעבר את העבירות על מימון מפלגות, הורשע ושילם את כל המחיר. אני חושב שזה עונש מספיק חמור. הוא לא חייב להתפטר, עוד לא נקבע קלון, עוד לא נקבע כלום. אין דין שמחייב אותו לעזוב ונוכחותו אינה פוגעת במפלגה".

 

סגן השר זאב בוים:"קדימה היא מפלגה רבת פנים שמאחוריה מספר מייסדים. לגופו של עניין, אני סומך על עמרי שרון שיקבל את ההכרעות הנובעות מהרשעתו, התנהגותו והצהרת כוונותיו מדברות בעד עצמן".

  

על לוח המטרות של הליכוד

 

בליכוד כבר מסמנים את פעילותו של עמרי על לוח המטרות. "עמרי שרון בנה לעצמו מפלגה", אומר ל-ynet שר בכיר בליכוד המבקש להישאר בעילום שם, "הוא החליט בסוף שעוזבים את הליכוד. הוא שלט בליכוד תחת הכנפיים של אבא שלו, ללא עוררין. הוא היה המוציא והמביא. כשהבין שהוא לא יכול להיבחר בליכוד, הוא החליט להקים את המפלגה. הוא ואביו החליטו להקים מפלגה בלי מוסדות, בלי דמוקרטיה. עמרי יהיה השליט האמיתי והיחיד של המפלגה שלו. אבא שלו בקושי מעורב. עמרי הוא המחליט הבלעדי".

  

אישיות פוליטית בכירה מהליכוד אומרת ל-ynet: "השאלה העומדת על הפרק אינה אם ראוי להעריך את קורבנו של השה, עמרי שרון, למען הצלחת אביו בבחירות בעוד כארבעה חודשים. השאלה העומדת על הפרק היא שלטון החוק במדינת ישראל. פעם התפטר כאן ראש ממשלה, יצחק רבין ז"ל שמו, בגלל שלאשתו היה חשבון דולרים חסר חשיבות. היום, בנו של ראש ממשלה מורשע בפלילים ומדובר בזיוף ומרמה ושקר למען אביו. האחרון אינו מתפטר ובנו מקים עמו מפלגה. לאיפה נעלמה הבושה? איפה איבדנו את המוסר שלנו?".

 

בליכוד חוששים שידו הארוכה של עמרי תשפיע על תוצאות הפריימריז הקרבים, "עמרי מחזיק הרבה חברי מרכז בכיס ויש לו עדיין יכולת מסוימת בקרב המתפקדים", אומר ל-ynet שר בכיר מהליכוד, "אנחנו חוששים שעמרי ינצל זאת על מנת להשפיע על תוצאות הפריימריז והרשימה לכנסת".

 

לדברי אותו שר, "נבהיר לבוחר שכאשר הוא מצביע קדימה הוא מצביע עבור עמרי שרון עם כל ההשלכות של זה. נכון שאצלנו יש את המרכז שנתפס כמושחת, אבל לפחות אנו מקיימים הליך דמוקרטי. קדימה היא מפלגה של איש אחד, לא של אריאל שרון, אלא של בנו עמרי".

 

הכנסת סוערת: האם להשעות כבר עכשיו את עמרי?

 

הרשעתו עוררה סערה ערכית מחודשת בפרלמנט. האם ראוי שחבר כנסת מורשע בפלילים ימשיך לשרת במשכן? יש מי שתובע להשעותו כבר היום. היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, קבעה שוועדת הכנסת נדרשת לקיים ללא דיחוי דיון בהשעיה של שרון הבן. מצד אחד, עומדים היריבים הפוליטיים וחוככים ידיים בהנאה מול עמדת היועצת המשפטית. מאידך, אנשי סיעת קדימה, 17 במספר, מגיבים בזעם. "שוב חוזרים לחבוט בשק החבטות עמרי שרון. תוצאות הסקרים מטריפות את דעתם והם מחפשים את הבטן הרכה של מפלגה מובילה", אומר אחר מהם.

 

החוק הישראלי, קובעת ד"ר סוזי נבות, מרצה בכירה למשפט חוקתי במכללה למנהל, מאפשר לעמרי שרון לקחת חלק פעיל במפלגתו החדשה: "חוק המפלגות כולל הוראות המתייחסות לתקנון המפלגה, ולחובות המפלגה. המחוקק הישראלי בחר שלא להתערב יותר מדי בענייניה הפנימיים של המפלגה, והחליט, למשל, שלא לחייב מפלגה להתנהל באופן דמוקרטי ולא להכריח אותה לבחור את נציגיה לכנסת בהליך דמוקרטי".

 

"מעניין לציין", אומרת ד"ר נבות, "כי חוק יסוד הכנסת, העוסק בשאלה מי יכול להיבחר לכנסת, מדגיש שהזכות להיבחר נשללת מאדם שנדון בפסק דין סופי לעונש מאסר בפועל העולה על שלושה חודשים, וביום הגשת רשימת המועמדים טרם עברו שבע שנים מהיום שבו סיים לרצות את תקופת מאסרו. יושב ראש ועדת הבחירות רשאי עם זאת לאשר את התמודדותו של העבריין לכנסת, אם אין בעבירה משום קלון. לכן, חשוב מאוד הדיון בסוגיית הקלון. אם היה קלון בעבירה, לא ניתן 'לקצר' את תקופת ההמתנה של שבע השנים והאיש אינו יכול לכהן בכנסת".

 

ומה אומרים במפלגת "קדימה" על העיסוק בהרשעתו הפלילית של הבן עמרי? "קדימה דוחה את כל ההכפשות וההשמצות שמקורן ביריבים פוליטיים ואינן ראויות לתגובה. קיוווינו שלפחות מערכת בחירות זאת תעבור בלי לרדת לרמה הנמוכה הזאת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אריאל והבן עמרי. יחד במפלגה החדשה
צילום: איי פי
צילום: תומריקו
עמרי שרון. מאחורי הקלעים
צילום: תומריקו
צילום: סבסטיאן שיינר
יש לו זכות. שטרית
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: יוסי רוט
הוא לא יהיה בכנסת. רמון
צילום: יוסי רוט
מפלגה רבת פנים. בוים
צילום: דדי חוגג
ד"ר נבות. החוק מאפשר לו
צילום: דדי חוגג
מומלצים