שתף קטע נבחר

המהפכה נמשכת: אנשי קבע יסתובבו ללא נשק

אחרי יישום הפקודה לגבי חיילי חובה המשרתים בתפקידים מנהלתיים, הוחלט בצה"ל כי גם אנשי הקבע בתוך תחומי הקו הירוק לא ישאו רובים או אקדחים. המטרה: צמצום שיעור גניבות הנשק. קצין בקריה: "זו טעות. מה נעשה עכשיו, ננפנף בתעודת הקצין שלנו?"

לאחר ההחלטה כי חיילים בחובה המשרתים בתפקידים מנהלתיים לא ישאו עוד כלי נשק, מתרחבת המהפכה גם בכיוון אנשי הקבע. ל-ynet נודע כי לאחרונה, בעקבות עבודת מטה שנערכה בנושא, הוחלט כי גם קצינים ונגדים המשרתים בתחומי הקו הירוק לא ישאו כלי נשק ואחזקת רובה או אקדח תהיה כרוכה באישור מיוחד.

 

"הגענו למסקנה שאין תועלת בדבר נשיאת כלי נשק בקרב אוכלוסיית הקבע. זה רק מגדיל את שיעור הגניבות", הסביר ל-ynet קצין בכיר באגף המבצעים. "להערכתי, בתוך שבועיים עד חודש הפקודה (לחיילי חובה וקבע) תיושם במלואה. הרעיון מאחורי צמצום אחזקת כלי הנשק על ידי חיילים היה בעיקר כדי למנוע תאונות בנשק ושימוש במקרי אובדנות. אצל אנשי קבע, באופן סטטיסטי, ניתן לראות מגמות ברורות של גניבות נשק ואת זה אנו רוצים להפחית ככל שניתן".

 

כבר באוקטובר 2004 פורסם לראשונה ב-ynet דבר המהפכה עליה הוחלט בצה"ל בכל הקשור לאחזקת כלי נשק בידי חיילים מחוץ לתחומי הבסיסים. בפועל, רק בחלק מן הבסיסים החלו לאסוף את כלי הנשק. מה שגרם להאצת הפיכת ההנחייה לפקודה מן המניין, היה הרצח שביצע החייל עדן נתן-זאדה בשפרעם באמצעות הנשק הצבאי עימו ערק משירות החובה. אחת המסקנות של ועדת החקירה שבדקה את האירוע החמור, הייתה כי יש לאסוף את כלי הנשק מכל מי שאינו זקוק להם באמת.

 

בצה"ל, כאמור, הוחלט כי לא רק החיילים הזוטרים ייפרדו מהנשק אלא גם המפקדים. לפני ההחלטה היו מחוייבים אנשי הקבע, גם אלו המשרתים בתפקידים עורפיים במרכז, לשאת כלי נשק. ככלל, היחידות מציעות לקצינים ולנגדים כלי נשק מסוג אמ-16 או גליל, המכבידים על נושאיהם, ולפיכך מעדיפים אנשי הקבע לרכוש כתחליף אקדח על חשבונם הפרטי. כעת, גם נשיאת אקדח תהיה כרוכה באישור מיוחד, כאשר נשיאת רובה-סער תחייב אישור בחתימת קצין בכיר.

 

"אין כל כוונה לקחת את כלי הנשק מחיילים וקצינים המשרתים באזורי עימות או מתגוריים ביישובים בהם הנשק עשוי לשמש עבורם כמתן מענה לאירוע חריג", הסביר אותו קצין בכיר. "כמובן שגם לאחר שהפקודה תצא אל הפועל, יהיו חריגים ולכן בקשות פרטניות יאושרו על ידי קצין בדרגת אלוף-משנה".

 

כצפוי, לא כולם מתלהבים מהרעיון החדש. קצין המשרת בקרייה בתל אביב הסביר כי במציאות של השנים האחרונות, גם העורף הוא חזית לכל דבר. "אפשר להבין את זה שחייל שעובר קורס בצריפין, מפקיד את הנשק ולא יוצא איתו הביתה", אמר. "אבל לקחת גם את הנשקים מאנשי הקבע זאת טעות. עדיין מדובר בלובשי מדים המסתובבים בקניונים, ברכבת ובמקומות ציבוריים אחרים. הם עברו קורס קצינים או קורס פיקודי אחר ויכולים לתת מענה לאירוע חריג. מה נעשה עכשיו, ננפנף בתעודת הקצין שלנו?".

 

 

הקצין הבכיר ששוחח עם ynet אינו מסכים עם הטענה. "למדנו בחמש השנים האחרונות שאירועים חריגים ואירועי טרור אינם נמנעים ברגע האחרון בקניון או בתחנת אוטובוס, אלא הרבה לפני זה - באמצעות פעולות אחרות של צה"ל", הסביר. "לכן הפקודה החדשה לא תפגע בביטחון האישי של אזרחי המדינה".

 

לדבריו, מעתה קצינים ואנשי קבע שיתבקשו לבצע משימות אבטחה (בבסיסים או במסגרת הגנת יישובים), יעברו הכשרה ומטווחים כך שמשימתם, על אף העובדה שאינם נושאים נשק במהלך היום-יום, לא תפגע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים