שתף קטע נבחר
צילום אלכס קולומויסקי

שבע שאלות לרופאיו של ראש הממשלה

האם הדחייה של הצנתור החמירה את המצב? למה טופל ראש הממשלה בתרופה ללא יעילות מוכחת? ולמה ביזבזו רופאיו זמן יקר על נסיעה במכונית לבית החולים? שבע שאלות רפואיות קשות

האם ניתן היה למנוע את הנזק המוחי הנרחב בו לקה שרון? רופאיו של ראש הממשלה יצטרכו להשיב על שאלות נוקבות בכל הנוגע להתנהלות הרפואית שהחלה עוד מבדיקת אקו הלב לפני כחודשיים, ועד לדימום המוחי בו לקה אתמול:

 

1. מדוע עוכב הצנתור של שרון? בדיקת אקו לב שבוצעה לשרון לפני כחודשיים, גילתה את המום הלבבי PFO ממנו סבל. אחת ההשערות היא, כי דרך אותו חור בלב זרם קריש אשר חסם כלי דם במוחו וגרם לארוע המוחי הראשוני. בכל זאת, החליטו רופאיו לבצע את הצנתור רק השבוע, בעקבות הארוע המוחי בו לקה. לו היה מתבצע הצנתור ותיקון המום הלבבי, ייתכן ומשך הטיפול בנוגדי קרישה היה קצר יותר, והסיכון לדימום מוחי היה פוחת.

 

 2. מדוע טופל בקלקסאן? כאשר אובחן ראש הממשלה כסובל מאירוע מוחי חולף - TIA, בסיס הידע כפי שעולה ממחקרים גדולים הקיימים כיום, ממליץ על טיפול באספירין או פלוויקס, ולא בהפארין או נגזרותיו (כמו קלקסאן בו טופל רוה"מ) בגלל היעדר יעילות מוכחת של תרופות אלה. בתוך כך, קיימות הוכחות לסיכון מוגבר לדימומים תוך מוחיים בעקבות השימוש בתרופה קלקסאן. לו הייתה נבחרת אופציה טיפולית אחרת, או מינון נמוך יותר של קלקסאן, ייתכן וניתן היה למנוע את הדימום המוחי.

 

3. האם בוצע דופלקס ורידי גפיים? המדובר בבדיקת אולטרסאונד של ורידי הרגליים, שיכולה להראות חסימה על ידי קריש דם. קריש כזה, עלול להתנתק ממקומו, ולזרום אל כלי דם במוח, שם הוא גורם לחסימה או לדימום. בדיקת דופלקס מוקדמת, עשויה במקרים רבים לאתר קריש שכזה, להמיסו, והדבר היה מצדיק את הטיפול מדלל הדם שקיבל רוה"מ.

 

4. האם נבדקה השפעת הקלקסאן על מערכת הקרישה? קלקסאן, בשונה מתרופות נוגדות קרישה אחרות, לא זקוק למעקב תכוף אחר תפקודי הקרישה. קיימת בכל זאת אפשרות לבדוק את ההפרעה במנגנון קרישת הדם לה גורם הטיפול, על ידי בדיקה של מרכיב במערכת הקרישה הקרוי "פקטור 10 משופעל".  בדיקה כזו עשויה להראות מהי מידת ההפרעה במנגנון הקרישה לה גורם הקלקסן, ומה הסיכון לדימומים כתוצאה מהטיפול בתרופה.

 

5. מה קרה בחווה? האם לאחר ההידרדרות במצבו, בעודו בחווה או במהלך נסיעתו לבית החולים - קיבל ראש הממשלה תוספת של תרופות נוגדות קרישה (קלקסן, אספירין או פלאוויקס)? תוספת כזו, מגבירה עוד יותר את הסיכון לדימומים תוך מוחיים. 

 

6. מדוע עוכב הטיפול? אנשיו של שרון התעקשו שלא להסיעו לביה"ח סורוקה בבאר שבע, מרחק של כ-30 דקות נסיעה מהחווה בה מתגורר  שרון, והעדיפו להסיעו לביה"ח הדסה עין כרם בירושלים, המרוחק עוד יותר - כשעה ורבע במכונית. ביה"ח סורוקה מצוייד במיכשור הדמיה מודרני וצוותי נוירוכירורגיה מיומנים בדומה לאלה של הדסה עין כרם. ההשהייה עד לקבלת הטיפול, עלולה הייתה לגרום להחרפה במצב הדימום.

 

7. האם קיבל שרון את התרופה נובו-7? התרופה נובו-7 מצליחה לעצור דימומים מסכני חיים. היא ניתנת בישראל לפצועי פיגועים ולמנותחים, ומפסיקה דימומים דרך החשת פעולת מערכת הקרישה בגוף. ייתכן כי לו טופל שרון בתרופה ניתן היה למנוע את ההחמרה בדימום התוך מוחי, ואף להפסיקו כליל.

 

כל הדיווחים:

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
האמבולנס שהביא את שרון לבית החולים. לא עדיף היה מסוק?
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים