שתף קטע נבחר

אולמרט לרייס: הממשלה תאשר הצבעה בי-ם בלי החמאס

אולמרט אמר שההחלטה תתקבל ביום ראשון בישיבת הממשלה. לדבריו, "ישראל לא תתן לפלסטינים תירוץ לדחות את הבחירות". הבוקר מופז כבר אמר כי יאפשר לתושבי מזרח ירושלים להצביע, וגרר גל תגובות חריפות מימין ותגובות אוהדות מהשמאל ומהמרכז. הליכוד: "החלטה אומללה". במרצ-יחד ובעבודה בירכו, ואליהם הצטרף במפתיע משה פייגלין

ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט ששוחח היום (ג') עם מזכירת המדינה האמריקאית, קונדוליזה רייס אמר שביום ראשון הוא יביא לאישור הממשלה את סוגיית הצבעתם של ערביי מזרח ירושלים בסניפי הדואר, כפי שנעשה בבחירות ברשות הפלסטינית ב-1996 וב-2005, כאשר ברור יהיה שארגוני הטרור ונציגיהם לא יוכלו להשתתף בבחירות במזרח העיר.

 

אולמרט הוסיף שישראל מודאגת מעליית כוחו של החמאס, מהמשך הטרור ומאזלת ידו של אבו מאזן ושל הרשות הפלסטינית. אולמרט הוסיף שלנוכח ההתחייבות המפורשת של הרשות הפלסטינית לפרק את החמאס ותשתיותיו לאחר הבחירות וכתוצאה מהבחירות, ישראל לא תתן לפלסטינים כל תירוץ לדחות את הבחירות ולהשתמט מהתחייבות זו.

 

הבוקר אמר שר הביטחון, שאול מופז שישראל תאפשר לערביי מזרח ירושלים להשתתף בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית, שיתקיימו ב-25 בחודש, בהתאם למתכונת בה בוצע הדבר ב-1996. דבריו של מופז עוררו סערה במערכת הפוליטית וגררו תגובות חריפות מימין ותומכות מהשמאל ומהמרכז. מופז אמר את הדברים היום (ג') בעת סיור ב"עוטף ירושלים". תושבי מזרח העיר יוכלו לשלשל את פתק ההצבעה בחמשת סניפי הדואר שבאזור, או בכל קלפי אחרת ביהודה ושומרון.

 

עם זאת גורמים מדיניים אמרו אחר הצהריים ל-ynet שטרם התקבלה החלטה פורמלית בעניין ההצבעה של ערביי מזרח ירושלים. "ההכרעה תיפול על ידי ממלא מקום ראש הממשלה לאחר שיקבל לידיו את המלצות שר הביטחון, היועץ המדיני והפורום הביטחוני שמתכנס הערב".

 

הצהרתו של מופז עוד טרם נערך הדיון בלשכתו עוררה תרעומת בירושלים. לדברי גורמים מדיניים, ההליך של קבלת ההחלטות טרם מוצה. ההחלטה לדבריהם נתונה בידיו של ממלא מקום ראש הממשלה, וזאת תתרחש כנראה מחר לאחר קבלת ההמלצות ולפני בואם של הנציגים האמריקנים דיוויד וולש ואליוט אברמס.

 

משטרת ירושלים הציגה היום הנחיות לנציגי הרשות הפלסטינית בעניין תעמולת הבחירות במזרח העיר. במסגרת הבחירות לא תותר קיום תעמולה בהשתתפות פעילים וארגונים הממשיכים לעסוק בטרור ובין אלו החמאס והג'יהאד האסלאמי. תותר תעמולה בחוגי בית. עצרות וכנסים במקומות ציבוריים יותנו בקבלת אישור של מפקד מחוז ירושלים. נאסר קיום תהלוכות ועצרות במקומות פתוחים בעיר.

 


תעמולת בחירות ליד העיר העתיקה, אתמול                       צילום: רויטרס

 

בישראל התחבטו מזה שבועות ארוכים בסוגייה הירושלמית, כאשר מדובר במילכוד לא פשוט: מחד, אין כוונה לאפשר לאנשי החמאס לנהל תעמולה בבירה; מנגד, שלילת ההצבעה בירושלים עלולה לספק לאבו-מאזן עילה לדחות את הבחירות, ולהאשים בכך את ישראל - בעוד שבפועל, הסיבה האמיתית והעמוקה יותר היא החשש מהתחזקות חמאס. עד כה טרם נפלה החלטה סופית בישראל, אך גורמים רשמיים כבר רמזו: "לא ניתן להם תירוץ לדחות את הבחירות ולהפיל את זה עלינו".

 

ח"כ לנדאו: לשמור על הקונצנזוס הלאומי בירושלים

 

ח"כ עוזי לנדאו (ליכוד) קרא לממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט לבטל את החלטתו של מופז "אולמרט צריך להודיע מייד שממשלת ישראל לא תאפשר קיום בחירות לפרלמנט הפלסטיני בבירת ישראל. כולנו תקווה שבימים אלה, כשכולם נמנעים מלייצר פרובוקציות פוליטיות, יקפיד גם ממלא מקום ראש הממשלה על שמירת הקונצנזוס הלאומי".

 

דובר הליכוד, רונן משה, אמר שההחלטה היא "החלטה אומללה". "שינוי ההחלטה למנוע את ההצבעה בירושלים בירת ישראל בבחירות בהשתתפות החמאס מהווה כניעה ללחץ הבינלאומי, ומזיקה למעמדן של ישראל וירושלים", אמר משה.

 

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער הגיב לידיעה עת התארח בפורום גולשי ynet : "זוהי החלטה גרועה ומזיקה משתי בחינות: האחת, הפגיעה של ישראל במעמד בירתה. השניה, בכך שאנו מאפשרים הצבעה בבחירות בשטח ריבוני ישראלי בהן משתתף החמאס. זה יגרום נזק, בעיקר לאחר שהצלחנו בשנים האחרונות להכניס את החמאס לרשימת ארגוני הטרור של ארה"ב והאיחוד האירופי".

 

גורמים באיחוד הלאומי מתחו ביקורת על ההחלטה "אין גבול לציניות ולצביעות של השמאל בראשות קדימה. מצד אחד מחבקים את ירושלים, ומנגד מאפשרים לערביי ישראל ממזרח העיר להשתתף בבחירות ברשות הפלסטינית", אמרו במפלגה.

 

גם במפד"ל תקפו בחריפות את החלטתו של מופז. יושב ראש המפד"ל, זבולון אורלב, אמר שההחלטה לאפשר נותנת לגיטימציה לחמאס. "ההחלטה מאפשרת לשהידים לבחור ולהיבחר בתוך גבולות ישראל, והיא גובלת בהפקרות מדינית", אמר אורלב. יושב ראש סיעת המפד"ל, ח"כ שאול יהלום הוסיף: "הממשלה נותנת נשק בידי המבקשים את חלוקת ירושלים". לדבריו, "הממשלה טועה ופוגעת באחדות ירושלים כבירת ישראל".

 

מי שהפתיע בדעתו הוא משה פייגלין שהתמודד על ראשות הליכוד שהודיע שהוא תומך בהחלטתו של מופז. פייגלין: "ההצבעה מוכיחה שניתן לפתור את בעיית הריבונות בשטחי יהודה ושומרון על ידי החלת ריבונות ישראלית מחד, ומאידך, מתן זכויות בחירה לתושבים הערביים, לפרלמנט המייצג אותם, מחוץ לשטח הישראלי הריבוני".

 

התגובה היחידה שהתקבלה ממפלגת קדימה, מפלגתו של מופז הייתה של ראש השב"כ לשעבר, אבי דיכטר שאמר: "זו החלטה נכונה ביותר בנסיבות שנוצרו, ולא סביר שהיום נסטה ממה שהכרנו עד עתה. אין הגיון לבטל את הבחירות לפרלמנט הפלסטיני".

 

בשמאל ובמרכז בעיקר מברכים

 

ח"כ אופיר פינס (העבודה) מתח ביקורת על התנהלותה של הממשלה בקבלת ההחלטה לאפשר הצבעה במזרח ירושלים. "הממשלה עשתה כל שגיאה אפשרית, פגעה במעמד הבינלאומי של ישראל וחיזקה את החמאס. במקום לשחק בהורדות ידיים עם הפלסטינים, היתה הממשלה עושה טוב אם הייתה מסייעת לאבו מאזן לקיים את הבחירות כסדרן", אמר פינס.

 

גם מטה ההסברה של מפלגת העבודה יצאו בהודעה ברוח דומה. "המציאות המדינית טופחת על פניו של שר הביטחון שאול מופז אחרי התעלמות ממושכת. מפלגת העבודה ממשיכה להאמין כי הצבעת תושבי מזרח ירושלים בבחירות לרשות היא אינטרס ישראלי מובהק", נמסר בהודעה.

 

אברהם פורז משינוי דווקא בירך: "זו החלטה נכונה. לא ייתכן מצב שבו אדם במדינה דמוקרטית לא יכול להצביע. אם לא היו מאפשרים להם להצביע לבחירות לרשות, היו צריכים לאפשר להם להצביע לכנסת".

 

יושב ראש מרצ-יחד, יוסי ביילין, ברך גם הוא על ההחלטה "ירושלים חולקה כבר מזמן, ורק הגיון מעוות יעדיף שכ-200 אלף פלסטינים יצביעו לכנסת ולא לרשות הפלסטינית".

 

בהכנת הידיעה השתתפו: אטילה שומפבלי, אילן מרסיאנו, אפרת וייס ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התעמולה במזרח העיר נמשכת
צילום: איי פי
יביא לאישור הממשלה. אולמרט
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אורי מילר
לאפשר לבחור. מופז
צילום: אורי מילר
צילום: ירון ברנר
פרובקציה פוליטית. לנדאו
צילום: ירון ברנר
צילום: ארז ארליכמן
פתרון לבעיה כוללת. פייגלין
צילום: ארז ארליכמן
צילום: אורי פורת
ירושלים כבר חולקה. ביילין
צילום: אורי פורת
מומלצים