שתף קטע נבחר

 

"פיקוח בינ"ל בי-ם? אם נפקח על הוותיקן ומכה"

תגובות נזעמות מימין וגם משמאל בעקבות הפרסום ב-ynet על מסמך החוקרים הקוראים לישראל להסכים לפיקוח בינ"ל על המקומות הקדושים בירושלים. אורלב: "צוות המומחים מהרצליה סובל מרגשי אשם או מרגשי נחיתות יהודים". ראש העיר, לופוליאנסקי: "אף מדינה לא תוותר על הריבונות בבירתה". ליברמן: "ההצעה - פגיעה בריבונותה וביטחונה של ישראל". והנדל מוסיף: "יש גבול להשפלה העצמית של מדינה ריבונית". גם בשמאל מותחים ביקורת: "את הפיתרון צריך לחפש במו"מ עם הפלסטינים, ולא עם העולם"

"צוות המומחים מהרצליה סובל מרגשי אשם או מרגשי נחיתות יהודים, אחרת לא ניתן להסביר מדוע יושבת מועצת חכמים ומציעה להפקיר לחסדיהם של זרים את המקומות הקדושים ביותר לעם היהודי ולבצע ויתורים מפליגים בנקודה הרגישה ביותר בירושלים. כל זאת בזמן שיש הסכמה מקיר לקיר כי אין לנו פרטנר בצד הפלסטיני". כך אמר היום (ג') יו"ר המפד"ל, זבולון אורלב, בתגובה לפרסום ב-ynet על מסמך שגיבשה קבוצת חוקרים בו הם קוראים לישראל להסכים לפיקוח בינלאומי על המקומות הקדושים בירושלים. 

 

ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי אמר שמדובר בהצעה פופוליסטית וממוחזרת. לופוליאנסקי: "דווקא בתקופת בחירות, כאשר הרחוב לוהט, ההצעה עלולה להבעיר תבערה מיותרת. זוהי הצעה פוליטית חסרת אחריות. ההצעה מפקיעה את הריבונות הישראלית על המקומות אליהם התפללנו 2000 שנה".

 

הוא הוסיף: "לא יעלה על הדעת שהריבון על העיר העתיקה והכותל המערבי, שהוא הבסיס לקיומנו במדינת ישראל, יהיה תחת האיחוד האירופאי או נציגות בינלאומיים. אף מדינה לא תוותר על הריבונות בבירתה. אוטונומיה דתית כן ניתן לשקול, ריבונות בשום פנים ואופן לא".

 

יו"ר סיעת האיחוד הלאומי, צבי הנדל, אמר בתגובה כי "יום אחרי שישראל תקבל לידיה את הפיקוח על מכה מצד אחד, ועל הוותיקן מצד שני, אז היא

תוכל לאפשר פיקוח על המקומות הקדושים בירושלים. יש גבול לחוצפה ולהשפלה העצמית של מדינה ריבונית, גאה, ביחס למקומותיה הקדושים".

 

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, אמר בתגובה כי "הסכמה לבינאום ירושלים, היא פגיעה בריבונותו וביטחונה של ישראל". לדבריו, "הניסיון המר שלנו לגבי פקחים בינלאומיים מכל הסוגים, מלמד אותנו באופן ברור, שכל פיקוח מסוג זה עוזר רק לצד השני ומפריע לישראל להגן על ביטחונה".  

 

הוא הוסיף כי "מה שקרה בדרום לבנון, ובמיוחד פרשת חטיפת ארבעת החיילים, מה שקורה בחברון ומה שקורה היום במעברי הגבול בעזה, היא מציאות עגומה שלא זקוקה לשום פרשנות נוספת".

 

יו"ר ש"ס , ח"כ אלי ישי אמר "מי שיקבל המלצות שיישמו את חלוקתה בפועל של בירת העם היהודי, כאילו הוציא אבן מחומת העיר העתיקה". ישי הוסיף: "מי שחושב שירושלים היא 'עיר מעבדה', שנייר עמדה אקדמי יסדיר בה את אורח החיים חי כנראה בעולם דמיוני. כל פגיעה ברציפות הדורות היהודיים בעיר הוא התכחשות לעבר, עם שמתכחש לעברו משבש את עתידו".  

 

גם בשמאל לא מתלהבים מהמסמך. הבתגובה לפרסום ב-ynet אמר מנכ"ל יוזמת ז'נבה, גדי בלטיאנסקי, כי "את הפיתרון צריך לחפש במו"מ עם הפלסטינים, ולא עם העולם". לדבריו, בניגוד להמלצות שהוצגו בכנס הרצליה, ישראל יכולה לשמור על ריבונותה בכותל המערבי כחלק מהסכם קבע, כפי שמוכיח הסכם ז'נבה.

  

"זה לא פתרון פוליטי"

 

אחת ממחברות המסמך, מנהלת מכון ירושלים לחקר ישראל, אורה אחימאיר, הסבירה היום ל-ynet כי המסמך שהציגו אינו פיתרון מקובל ולא מבטא עמדה הנובעת מהשקפות פוליטיות, "אלא רק נועד לסייע בהגדרת החשיבה על נושא ירושלים". לדבריה, "ישראלים ופלסטינים הגיעו לסיכסוך כל כך עמוק שלא מאפשר הבנה בין שני הצדדים".

 

"ידוע לנו שמוקד הבעיה בירושלים הוא האגן ההיסטורי, העיר העתיקה", הסבירה אחימאיר, "כל פתרון דורש תיאום, אך אם

 התיאום לא אפשרי, אנחנו ממליצים על גיבוי בינלאומי. זה ייקח המון זמן כיוון שאין פה פתרון קסם. הגיבוי הבינלאומי הזה גם צריך להיות מתואם כי יש השפעות על הכלכלה, על החברה, על התיירות, על התשתיות. למרות שזה לא קל, אנחנו מצפים לחשיבה חדשה שתצמצם את הקונפליקט לאיזור מסוים תוך חלוקת סמכויות חדשה", אמרה.

 

היא דחתה טענות שעיתוי הפרסום נועד להלחיץ את המערכת הפוליטית בתקופת המשבר הנוכחי בעקבות הקדמת הבחירות ומחלתו של ראש הממשלה אריאל

שרון. "באמת אין פה השקפות פוליטיות. אין שעה מסוימת להגשת מסמך מסוג זה. המומחים המעורבים בהכנת ההמלצות חושבים שהגיע הזמן להתארגן. מדובר כאן בניסיון לשים את קלפים על השולחן ולהתכונן. אני מזכירה שאנחנו לא אלה שיושבים סביב שולחן הדיונים כדי להחליט", הוסיפה.

 

הפרופ' רות לפידות, חוקרת בכירה במכון ירושלים לחקר ישראל, אומרת כי זה מוגזם לומר שהמחקר ממליץ על ניהול בינלאומי של ירושלים. לדבריה, זו רק אחת חלק מחמש המלצות שנבדקו על ידי קבוצת 15 חוקרים במהלך 3 השנים אחרונות.

 

יוזמת המחקר התחילה לדבריה בשנת 1993, אחרי שנחתם הסכם העקרונות ביו ישראל לרשות הפלסטינית. לדבריה, "המחקר הזה לא בא כדי להשפיע, אלא כדי לתת חומר רקע, לציין עובדות לעתיד. יש המון חוסר אמון במצב הנוכחי בין ישראלים לפלסטינים, אבל אם יום אחד נזכה להגיע לפשרה בין הצדדים, אפשר יהיה לנצל את חלופות המחקר שלנו", אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
הנדל. "יש גבול להשפלה"
צילום: צביקה טישלר
צילום: אביגיל עוזי
ליברמן. "ניסיון מר"
צילום: אביגיל עוזי
צילום: דן פורגס
לופוליאנסקי. "הצעה חסרת אחריות"
צילום: דן פורגס
מומלצים