שתף קטע נבחר

אולמרט: ניצור גבול דמוגרפי ברור

בהופעתו הפומבית החשובה ביותר מאז נכנס לנעליו של שרון, אמר ממלא-המקום: "קיום רוב יהודי במדינת ישראל אינו מתיישב עם המשך השליטה על האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון". הוא לא פסל התנתקות נוספת - אך ציין שיעדיף הסכם. לפלסטינים קרא: "אל תחמיצו שוב את ההזדמנות להקים מדינה". ומה יקרה אם חמאס יתחזק? "אני לא שותף למהלכי האימים, נוכל לאתגרים"

האתגר החשוב ביותר שניצב לפתחנו הוא עיצוב גבולות הקבע, כך שיובטח הרוב היהודי למדינה באמצעות גבול דמוגרפי ברור. זהו חזונו של ממלא-מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אותו שטח אמש (יום ג') בכנס הרצליה. בניגוד לאריאל שרון, שפסל על הסף התנתקות שניה, אולמרט נמנע מלעשות כן ובהחלט רמז לנסיגות חד-צדדיות נוספות, אם ייבחר לראשות הממשלה - ויווכח שאין פרטנר פלסטיני להסדר.   

 

"מי שאצה להם הדרך מבקשים מטעמי בחירות כי הממשלה הנוכחית תתחייב כבר עכשיו להתנתקות נוספת. אם המגעים הקרובים עם הפלסטינים לא יעלו יפה", אמר אולמרט, "אנחנו נעדיף הסכם. אם שותפינו הצפויים במו"מ לא יעמדו בהתחייבויותיהם, נבטיח שמירה על קיום האינטרס הישראלי בכל דרך".  

 

במועצת יש"ע תקפו בחריפות את דבריו של אולמרט, וטענו כי היו רצופים בנימה אנטישמית נגד המתנחלים. אריה אלדד מהאיחוד הלאומי אף הגה סיסמת בחירות מיוחדת עבורו: "בהרצליה החרבתי את מדינת היהודים".

 

"נאמנים לדרכו" (צילום וידאו: באדיבות ערוץ 2) 

 

"קיום רוב יהודי במדינת ישראל אינו מתיישב עם המשך השליטה על האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון", אמר ממלא-המקום. "כדי להבטיח את קיום העם היהודי, לא נוכל להמשיך ולשלוט על השטחים בהם יש רוב פלסטיני". הוא ציטט את ז'בוטינסקי, שלדבריו, הבין היטב מה המשמעות של מדינה יהודית ודמוקרטית.  

 

תבונת הפשרה ולא המיית הלב

 

אולמרט, שלפי הסקרים - מוביל בבטחה במירוץ הפוליטי, הזכיר את הנסיבות שהביאו להקמתה של קדימה, הדגיש את חשיבות גושי ההתיישבות ו"ירושלים המאוחדת בריבונות ישראל" ודיבר על חזון שתי המדינות, אותו מאמצת מפלגתו כפתרון גם לבעיית הפליטים. ערב הבחירות ברשות הפלסטינית, וחודשיים לפני הבחירות בישראל, הוא חזר על מחויבותה של ישראל ל"מפת הדרכים", על כל סעיפיה. "המאחזים הלא חוקיים יפורקו, וכבר העברתי הנחיות בנושא", הזכיר. בהקשר זה אמר כי החוק ייאכף, והאלימות תימנע גם מבית.  

 

בפניה לרשות הפלסטינית, אמר ממלא-המקום: "נאמנים לדרכו של שרון, אנחנו מעדיפים את תבונת הפשרה על פני המיית

 הלב, ומקווים שהיו"ר הפלסטיני וממשלתו ינהגו בדרך דומה". "ממשלת ישראל בראשותי תעמוד על קיום ה'מפה' במלואה", הבהיר אולמרט, כשהוא מזכיר את המחויבויות שכל צד נטל על עצמו. את הבחירות שיתקיימו מחר ברשות כינה "הזדמנות היסטורית להקים מדינה עצמאית", לאחר ההחמצה של 47'. "מימוש ההזדמנות כרוך בוויתור על חלק מהחלומות הלאומיים, כפי שעשינו אנחנו".

 

עוד הזכיר ממלא-המקום את ההחלטות שקיבלה ישראל ערב הבחירות ברשות. הוא אמר שאינו שותף לכל "מהלכי האימים שמספרים לנו כמה קשה יהיה כאן אחרי הבחירות". ועם זאת, קרא לפלסטינים שלא להצביע לגורמים שהובילו אותם מדחי אל דחי. ישראל, אמר, תדע איך להתמודד עם האתגרים. "יש לנו יכולת להגן על ישראל ולפגוע בטרור ומחולליו כשם שעשינו עד היום ואף ביתר שאת. ישראל מעוניינת בשכנות טובה, פוריה ומקדמת. היא תומכת בהקמת מדינה פלסטינית מתקדמת, דמוקרטית, פורחת ומשגשגת כלכלית. רווחתם היא רווחתנו, יציבותם היא יציבותנו, טובתם היא טובתנו".        

   

מקווים לומר לשרון, לאורך הלכנו

 

כנס הרצליה - הבמה בה בחר שרון לפני שנתיים להצגת תוכנית ההתנתקות - הפך למבחנו הפומבי הראשון של אהוד אולמרט, מאז נכנס לנעליו של ראש הממשלה עם אשפוזו בבית-החולים. את ראשית דבריו הקדיש לשרון. "נסיבות מצערות הביאו אותי לפניכם במקומו של ראש הממשלה", אמר, וחלק שבחים למנהיג שנפל למשכב: "המדיניות שלו העדיפה תמיד את היוזמה על פני חוסר המעש, את פריצת הדרך על פני ההליכה בתלם. מכאן יצא לפני שנתיים אחד המצביאים הגדולים שקמו לנו למאבק הדרמטי והמשמעותי של חייו".     


"זיק של תקווה בעיניים" (צילום: אורי פורת)

 

את דבריו גם חתם אולמרט בנימה אישית. "אני רואה זיק של תקווה בעיני האנשים. אינני מתכוון להחמיץ את

ההזדמנות. מכאן, במעמד הזה, אני מצהיר: אני מאמין בעם ישראל ובמדינת ישראל. אני מאמין ברצונם הכן של אזרחי ישראל לחיות בשלום, בביטחון ובשלווה, ואני מאמין ביכולת שלנו להשיג מטרה זאת, כשאנו מאוחדים. מכאן אני שולח איחולי החלמה לאיש אשר בחמש השנים שחלפו הוביל אותנו אל המציאות בה יש סיכוי לעתיד טוב יותר, ומקווה שבקרוב נוכל לומר לו - לאורך הלכנו".  

 

כנס הרצליה ננעל אמש, לאחר שגם השנה - חודשיים לפני הבחירות - סיפק כותרות מדיניות ופוליטיות לא מעטות. שלושה מועמדים לראשות הממשלה שטחו בו את משנתם המדינית (נתניהו דיבר על "ויתורים" ופרץ על "פיצוי הגון"); שרת החוץ לבני נשאה נאום בכורה בכובעה המדיני ("מדינה פלסטינית תסיר את בעיית הפליטים מסדר היום", אמרה); ואילו הרמטכ"ל הקודם, משה יעלון, מתח ביקורת חריפה על הנסיגה מעזה, שהולידה את "חמאסטן וחיזבאלליסטן". הפוליטיקאים מימין ומשמאל ניצלו גם הפעם את הבמה של המרכז הבינתחומי. על כך העירה למארגנים הח"כית המיועדת, שלי יחימוביץ': "אתם מסלול עוקף כנסת".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
אל תחמיצו עוד הזדמנות: אולמרט בכנס הרצליה
צילום: אורי פורת
צילום: איי אף פי
מכאן יצא המצביא: שרון
צילום: איי אף פי
מומלצים