שתף קטע נבחר

כיצד נחיה על הירח?

בעתיד יוכלו בני האדם לצאת לחופשה בירח, ובינתיים נערכים החוקרים להכין את הקרקע להקמת בסיסים על פניו. כיצד יספקו אנרגיה למבקרים ומדוע בכלל אנחנו רוצים לגור הרחק מכדור הארץ? חלק שני ואחרון

האנשים שֶׁיִּשְׁהוּ בעתיד על פני הירח יהיו זקוקים לאֶנֶרְגְּיָה כיוון שבלי אֶנֶרְגְּיָה, כידוע, שום פעילות אינה מִתְאַפְשֶׁרֶת, אפילו לא החיים עצמם. האם נוכל לסמוך על כוכב הלכת שלנו, כַּדּוּר הָאָרֶץ, שממנו תבוא הַיְּשׁוּעָה, כלומר האֶנֶרְגְּיָה? אתם יכולים לנחש שגם כאן, בדיוק כמו במקרה עם החומרים לבניית הבסיס ולאספקת מים ואוויר לנשימה, נצטרך לסמוך על הירח. למה? פשוט משום שאספקת אֶנֶרְגְּיָה מכַּדּוּר הָאָרֶץ, למשל בצורת דְּלָקִים למיניהם (פֶּחָם, נֵפְט, גָּז טִבְעִי) יקרה ומסובכת מדי. אז מה עושים?

 

שוב, משתמשים במשהו שנמצא על פני הירח ובשפע - אור השמש. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות תָּאֵי שֶׁמֶשׁ. תאי שמש הם, למעשה, לוחות שֶׁמְּנַצְּלִים את אור השמש הפוגע בהם ליצירת חשמל. תוכלו למצוא אותם כיום על מכשירים רבים. לדוגמה, יש מַחְשְׁבוֹנִים המצוידים בתאי שמש. תאי השמש הללו קולטים את האור שבסביבה ליצירת חשמל. זה משמש להפעלת המַחְשְׁבוֹנִים ובאופן כזה לא נדרשת סוֹלְלָה לְהַפְעָלָתָם (בתנאי, כמובן, שקיים מספיק אור בסביבה).

 

דוגמה אחרת היא שעונים המצוידים בְּתָאֵי שֶׁמֶשׁ לאספקת חשמל עבור פְּעולָּתָם. לַוְיָנִים וַחֲלָלִיּוֹת מְצויָּדִים גם הם בתאי שמש הַמְּסַפְּקִים להם חשמל לפעולתם השוטפת. ואם נחזור לבעיית האֶנֶרְגְּיָה בירח, צֶוֶת מַדְּעָנִים הציע ליצור תאי שמש על פני הירח תוך שימוש באדמתו. מתברר, שהחומרים לייצור תאי שמש מצויים בירח בשפע. המַדְּעָנִים הציעו, כי על פני הירח ישוטטו רובוטים, שיפיקו את החומרים המתאימים לייצורם של תאי השמש מאדמת הירח וגם יְיַצְּרוּ בעצמם את תאי השמש. באופן כזה הם יותירו אחריהם פס של תאי שמש. ומה עם האֶנֶרְגְּיָה הדרושה לפעולתם של הרובוטים עצמם? גם זו תגיע מן השמש. הרובוטים יהיו מְצויָּדִים בְּתָאֵי שֶׁמֶשׁ שיפיקו עבורם את האֶנֶרְגְּיָה הדרושה לצורך בניית תאי השמש.

 

דרך אפשרית אחרת להפקת אֶנֶרְגְּיָה היא כּוּר גַּרְעִינִי. כּוּר גַּרְעִינִי הוא מתקן המפיק אֶנֶרְגְּיָה על ידי פירוק של אָטוֹמִים מסוג מסוים (אָטוֹמִים הם חֶלְקִיקִים זעירים ביותר מהם עשויים החומרים. קיימים אָטוֹמִים מסוגים שונים כגון אָטוֹמִים של בַּרְזֶל, שֶׁל זָהָב ושל חַמְצָן). אפשר יהיה להקים על פני הירח כּוּר גַּרְעִינִי ולקבל ממנו את האֶנֶרְגְּיָה הדרושה.

 

מי רוצה לגור על הירח?

 

אז מצאנו דרכים שונות שיעזרו לנו לחיות בשלווה על הירח, אבל: למה כדאי לנו, בעצם, להתיישב על הירח? ובכן, קיימות תשובות רבות לכך. הראשונה ואולי החשובה ביותר, היא עֶצֶם רְצוֹנֵנוּ להיות שם. סקרנותו של האדם ושאיפתו להגיע למקומות חדשים, מובילה אותו להגיע אליהם גם ללא סיבה שימושית כלשהי. כך קרה, לדוגמה, עם גילויה של יַבֶּשֶׁת אָמֶרִיקָה עַל יְדֵי קוֹלוֹמְבּוּס בשנת 1492 וכך ודאי יקרה עם הירח.

 

אבל, קיימות גם סיבות אחרות, שימושיות יותר. כַּדּוּר הָאָרֶץ מוקף אַטְמוֹסְפֶרָה (שכבת האוויר המקיפה את כַּדּוּר הָאָרֶץ). האַטְמוֹסְפֶרָה מפריעה לתַּצְפִּיּוֹת בחלל של טֶלֶסְקוֹפִּים המצויים על פני כַּדּוּר הָאָרֶץ. לירח אין אַטְמוֹסְפֶרָה ולכן ניתן יהיה לבנות עליו טֶלֶסְקוֹפִּים שיוכלו לצפות בחלל בצורה טובה בהרבה מאשר מפני כַּדּוּר הָאָרֶץ.

 

מהירח נוכל גם לְשַׁגֵּר חלליות אל מקומות רחוקים יותר בחלל. אבל, מדוע דווקא הוא ולא כַּדּוּר הָאָרֶץ? הסיבה היא שֶׁכּוֹחַ הַמְּשִׁיכָה על פניו של הירח קטן בהרבה מזה שבכַּדּוּר הָאָרֶץ וליתר דיוק – קטן פי שש. כלומר, משקל הגופים שעל פני הירח קטן פי שש. החומרים לבניית חלליות מצויים באדמת הירח. לכן, אפשר יהיה בעתיד להקים עליו חלליות ולשלוח אותן למקומות שונים בחלל ביתר קלות, משום שהן יהיו קלות בהרבה. האֶנֶרְגְּיָה שתידרש לשילוחן מעל פני הירח תהיה קטנה בהרבה מזו הנדרשת לשילוחן מעל כַּדּוּר הָאָרֶץ, ולכן יהיה גם זול יותר לצאת למסעות חֲלָלִיִּים מן הירח.

 

הירח יוכל לשמש גם כמקום להפקת אֶנֶרְגְּיָה עבור כַּדּוּר הָאָרֶץ. שטחים ענקיים, שיהיו מכוסים בתאי שמש, יוכלו לנצל את אור השמש הפוגע בתאי השמש להפקת אֶנֶרְגְּיָה חשמלית וזו תישלח אל כַּדּוּר הָאָרֶץ באמצעות קרינת מִיקְרוֹ גַּל - אותה הקרינה המנוצלת לחימום בתנורי המִיקְרוֹגַּל המוכרים שלנו.

 

הירח יוכל לשמש גם כאתר תיירות בעל מְשִׁיכָה תַּיָּרוּתִית גדולה. תיירים יוכלו להגיע אליו וליהנות מתופעות שונות שלא יוכלו לפגוש בכַּדּוּר הָאָרֶץ.

 

יש להניח שבעוד כמה עשרות שנים (לא רבות), יתקיימו בירח יישובים עַצְמָאִיִּים של בני אדם. היישובים יספקו לעצמם את האֶנֶרְגְּיָה הדרושה להם, את החומרים לבנייתם של מבנים שונים ואת המזון, המים והאוויר שלהם. חלליות ענקיות ימריאו מעל פני הירח ליעדים רחוקים בחלל כמו כּוֹכַב הַלֶּכֶת צֶדֶק, כּוֹכַב הַלֶּכֶת מַאֲדִים או הָאַסְטֶרוֹאִידִים (אַסְטֶרוֹאִיד הוא מעין כוכב לכת קטנטן. במערכת השמש שלנו קיימים עשרות אלפי אַסְטֶרוֹאִידִים). תיירים רבים יגיעו לירח מכַּדּוּר הָאָרֶץ ויוכלו ליהנות מכוח המשיכה הנמוך שלו שיאפשר להם בקלות לקפוץ לגובה של שניים או שלושה מטרים ולדלג למרחק של מטרים רבים. תוך כדי דִּילּוּגֵיהֶם הם יוכלו לצפות בשמיים השחורים של הירח ולעיניהם יתגלה כדור צבעוני, גדול ומרהיב ביופיו - כַּדּוּר הָאָרֶץ.

 

וכשתטוסו יום אחד (אתם או ילדיכם) אל הירח, לביקור קרובים, או סתם כדי לטייל בו, תוכלו לצפות בירח המתקרב ובכַּדּוּר הָאָרֶץ המתרחק ולהרהר בזמנים הרחוקים ההם, כשהירח היה רק כדור בהיר בשמי הלילה, ואיש לא יכול היה להגיע אליו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור: נאס"א
הרבה אנרגיה על הירח
איור: נאס"א
צילום: איי פי
האם בעתיד נחיה על הירח?
צילום: איי פי
מומלצים