שתף קטע נבחר

ברוורמן: נתניהו נקט מדיניות בלתי מוסרית

בשיחה עם גולשי ynet הסביר המועמד מטעם מפלגת העבודה לתפקיד שר האוצר כי מדיניותו של נתניהו היתה חסרת היגיון. הוא הבטיח להפריט חברות ממשלתיות בתבונה, להחזיר את חברות כוח האדם לייעודן המקורי, ולפעול למען הבדואים בנגב, כיוון ש"המדינה הזניחה אותם"

"טענתו של מר נתניהו שהוא קיצץ בקצבאות כדי להחזיר אנשים למעגל העבודה, אינן תופסות. האם קשישים ונכים על ידי ביטול הקצבאות שלהם יחזרו למעגל העבודה? היתה כאן מדיניות חסרת הגיון ובלתי מוסרית". כך הסביר הערב (יום ב') פרופ' אבישי ברוורמן, המועמד מטעם מפלגת העבודה לכנסת, שהתארח בפורום חי ב-ynet.

 

ברוורמן התייחס לדבריו של ראש הממשלה ושר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, והסביר: "בעניין מדיניותו כשר האוצר, אפשר היה להגיע לאותה רמת צמיחה שבחלקה הגדול נבעה מצמיחת הכלכלה האמריקנית, צמיחת הכלכלה הסינית, ההתנתקות והשינוי בשער האירו, ללא פגיעה באוכלוסיות החלשות, בקשישים, בנכים, בחינוך ובילדים ובאמהות החד הוריות".

 

מהי עמדתך לגבי עליית החמאס לשלטון?

 

"המדיניות שמפלגת העבודה דובקת בה: לא ננהל משא ומתן עם רשות פלסטינית שקוראת להשמדת ישראל, מעודדת טרור ואינה מסכימה לפתרון של שתי מדינות לשני עמים בארץ הקודש.

 

"הקשר בין החמאס ואיראן הוא קשר מסוכן ואנו עוקבים אחר המתרחש מדי יום ביומו. אבל הכתובת לגבי נצחון החמאס היתה על הקיר מזה שנים. הרשות לא דאגה לעם הפלסטיני, לעובדים ולקבוצות החלשות. הכספים שהגיעו מהמדינות התורמות נשארו מסביב למנהיגות מושחתת, לא חילחלו למטה והכעס המצטבר הביא לנצחון החמאס שבו לא דבקה השחיתות של אש"ף. יש לזכור שבסקרי דעת הקהל, עדיין רוב הפלסטינים מאמינים בפתרון של שתי מדינות לשני עמים. הטעות בתהליך אוסלו היתה שהגזימו בכינוסים ראוותניים ולא דאגו לתהליכים מבוקרים שבהם הכספים יגיעו ליעודם". 

 

כיצד בכוונתך לטפל בריכוזיות הכלכלה הישראלית?

 

"שוק ההון היום הוא ריכוזי ולא יעיל. נעודד כניסות קרנות בינלאומיות, קרנות פנסיה פרטיות, כדי להגביר את התחרות בשוק ההון ולהפוך אותו ליותר יעיל ולמנוע את הריכוזיות המסוכנת שנוצרה בישראל. כשנגיע לשלטון, נאבק ונחתוך את המוסרות המחברים היום בין ההון לשלטון ונחזק כניסת משקיעים, אנשי עסקים נוספים למעגל התחרות, גם בארץ וגם מחו"ל".  

 

האם העלאת שכר המינימום לא תפגע באבטלה?

 

"בתחילת שנות ה-90 עלתה השאלה לגבי העלאת שכר המינימום בארה"ב. קלינטון החליט להישמע ליועציו ולהעלות את שכר המינימום. המשק הגביר את קצב הצמיחה שלו והאבטלה ירדה.

 

"בישראל עובדים מאות אלפי אנשים מתחת לשכר המינימום כעבדים. ראשית, יש לאכוף שכר זה ושנית, ממשלת העבודה בראשות עמיר פרץ תעלה את שכר המינימום בהדרגה ובהסכמה עם המעסיקים, תוך כדי התייחסות ספציפית למעסיקים הקטנים ששם יש גם לתמוך בשדרוג טכנולוגי ובעזרה מימונית".

 

למה להיות עשיר זה רע?

 

"חס וחלילה! כל אחד יודע שיותר טוב להיות עשיר ובריא מאשר עני וחולה. עינינו ועיני אינה צרה בעשירים. להיפך, אנחנו בעד שאנשים בזכות כשרונותיהם בעבודה קשה וכמובן בעזרת אלת המזל, יצליחו ויתעשרו. אך אנו מתנגדים לכך שקבוצה קטנה תרכז את כל ההון וכיוצא מכך, את השלטון במדינת ישראל משום שככלכלן (לא מתחיל), תורת הכלכלה מצביעה שריכוז כזה פוגע ביעילות, פוגע בתחרות וגם מביא לשחיתות והידרדרות.

 

"ממשלת העבודה לא תטיל שום מיסים חדשים ובאופן ספציפי לא תטיל מס ירושה. זאת עמדתנו, היא ברורה. אנו נחתוך את כבלי הבירוקרטיה כדי להביא משקיעים בינלאומיים להקים מפעלים בישראל, נעודד את המעסיקים הקטנים בתעשיות המסורתיות, בשרותים, לשדרוג טכנולוגי והעלאת הפריון כדי להעצים את התחרותיות והתעסוקה בישראל. מטרתנו היא שיותר ויותר אנשים יתעשרו במדינת ישראל ויהיו בה פחות ופחות עניים".

 

איך תפעל העבודה לגבי חברות כוח האדם הקבלניות?

 

"נפעל להחזרת חברות השמת כוח האדם ליעודן המקורי, שהוא מציאת תחליף לעובדים זמניים. מדובר בשלוש שיטות העסקה היוצרות פגיעה בלתי נסבלת בזכויות העובדים. ממשלת העבודה תפשיר מייד את החוק שיזם עמיר פרץ לחברות כוח אדם, המוקפא כרגע על ידי הממשלה. תבוצע התאמת החוק להגנה על עובדים המועסקים בשיטות עושק ותושלם חקיקת חוק המגן מפני תעסוקה פוגענית.

 

"אני רוצה להבהיר שנושא עובדי הקבלן שמוצג כאילו חוסך בעלויות למשק עקב השכר הזעום שמקבלים העובדים, משפר את יעילות המשק. הפגיעה בשכר היא במוטיבציה של העובד ובטווח הארוך היא הרסנית. בנוסף לזה, יש עלות נוספת לתקציב המדינה על ידי השלמת הכנסה ובגיל מבוגר יותר, אותם עובדים אינם מצליחים לחסוך עקב שכרם הנמוך ואזי, בשנותיהם המבוגרות הופכים להיות מקרי סעד הנופלים לנטל על תקציב המדינה. ולכן, מדיניות כלכלית מוסרית ארוכת טווח, קוראת לשינוי מהותי שאנחנו נוביל בנושא זה".

 

מה דעתך ומה מדיניותה הרשמית של המפלגה בנוגע להפרטת חברות ממשלתיות?

 

"כל הפרטה יש להתייחס אליה לגופו של עניין. יש חברות שמפריטים ויש חברות שקשורות בתשתיות, אינטרסים בטחוניים לאומיים שאין מפריטים. כשמפריטים, הערך העליון הוא לדאוג לזכויות העובדים. בארץ, ראינו בעבר דוגמאות שבהן לקחו מונופול ממשלתי, העבירו אותו לבעל הון פרטי, לא בהכרח שיפרו את היעילות ופגעו בצורה גסה בעובדים.

 

"כל אדם מנוסה וכלכלן מנוסה יודע שסיסמאות לגבי ההפרטה, הן רק סיסמאות. במדינת ישראל המהלך שיעודד ביותר את הצמיחה יהיה חיתוך הקשר הגורדי, הפוליטי, בירוקרטי, חוקתי, כדי לעודד את המעסיקים הקטנים, מפעלים מסורתיים, מפעלי היי-טק לפרוח בישראל. אכן יש גופים שיש להפריטם וזה נכון. אבל אז בראש ובראשונה יש לדאוג לזכויות העובדים ולא רק לשכר עתק של מספר מנכ"לים ובעלי שליטה". 

 

איך בכוונתכם לטפל בבעיית הפשיעה הגבוהה של הבדואים בנגב?

 

"ישראל הזניחה את הקהילה הבדואית, הצעירים חסרי תעסוקה, גם אלה ששירתו בצבא ולכן חלק מהם פונים לפשע, דבר אסור, אך לעיתים מחוסר ברירה.

 

"כנשיא האוניברסיטה הגדלנו את מספר הסטודנטים הבדואים. המדיניות שלנו היא להשקיע בתשתיות ובחינוך כדי לשפר את מצב האוכלוסיה הבדואית ולפתוח איזורי תעסוקה. אני מסכים שיש גם להשליט חוק וסדר. אך למדתי מנסיון חיי במדינות רבות בעולם השלישי, שאחת הסיבות המרכזיות להידרדרות לפשע ולאלימות היא ההזנחה והעוני. ולכן מדיניות מפלגת העבודה תהיה לקראת הסדר קרקעות עם אחינו הבדואים, פתיחת המגזר הציבורי למגזר מתוך שיוויון זכויות, ובמקביל חוק וסדר המתבקש כלפי כל אזרח בישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
ברוורמן. הזנחנו את הבדואים
צילום: אמיר כהן
צילום: איי פי
מדיניות לא מוסרית. נתניהו
צילום: איי פי
מומלצים