שתף קטע נבחר

בגלל סחבת במש' הבריאות: כאלף נכים בלי נעליים

נכים שנזקקים לנעליים אורתופדיות מתלוננים שמשרד הבריאות מעכב את מתן האישור לרכישת הנעל. בעל חברה לנעליים אורתופדיות: "רק אצלי יש 100 אנשים שממתינים מאז ספטמבר לאישור". משרד הבריאות: "אנו מאשרים אספקת נעלים אורתופדיות תוך פרק זמן סביר"

עמנואל דמתי, נכה מצפון הארץ המתין 5 חודשים לאישור של משרד הבריאות כדי שיוכל להחליף את הנעליים האורתופדיות שהוא נועל, בתום שנתיים של שימוש. דמתי עבר ניתוח לכריתת גידול ברגלו, במסגרתו נקטע שריר מרגלו ואחת הרגליים נעשתה קצרה יותר "הנעליים נעשו מרופטות, אבל המשכתי ללכת איתן לעבודה. הנעל הלא מתאימה גרמה למאמץ, ההליכה שלי השתנתה וסבלתי מכאבי גב", הוא מספר. "אם הייתי נכה צה"ל כבר מזמן הייתי מקבל נעליים חדשות".

 

מנתונים של עמותת קר"ן (קטועי רגליים נלחמים) עולה שישנם מאות נכים שממתינים לנעליים אורתופדיות. עמותת קר"ן מאגדת את הנכים הכלליים במדינת ישראל, אלו שאינם נכי תאונות עבודה, נכי צה"ל וכוחות הביטחון או נפגעי פעולות איבה. הנכים הכלליים נזקקים לעזרת משרד הבריאות בכל הקשור להתקנת פרוטזות, אביזרים שונים או נעליים אורתופדיות. רק לאחר שהנכה מקבל את האישור הנכסף מהמכון הלאומי לשיקום ע"ש לואיס הוא יכול להזמין את הנעליים האורתופדיות מבתי המלאכה הפרטיים. האישור מהווה למעשה התחייבות כספית של משרד הבריאות עבור בית העסק, שהוא משמעותי במיוחד משום שנעל אורתופדית עולה בין 2,000 ל-9,000 שקל.

 

בעל חברת נעליים: לפעמים אני נותן את הנעל על חשבוני

 

"אצלי יש היום 100 אנשים שממתינים מאז ספטמבר לנעליים", מספר ח', בעל חברה לנעליים אורתופדיות, "אני לא זוכר תקופה שבה המצב היה כל כך חמור כמו בימים האלה". החברה של ח' מייצרת נעליים אורתופדיות עבור חולי סכרת הסובלים מכיבים ופצעים ברגליים ועבור נכי פוליו. לדבריו: "הנעליים מסייעות למנוע לחץ על הפצעים וכשיש עיכוב בהזמנה אנשים בפירוש יכולים לאבד רגל בגלל זה. אם נכה מגיע אלי למדידות ואחר כך מחכה עוד 3-4 חודשים לאישור ממשרד הבריאות ועוד חודש נוסף עד שהנעליים מוכנות, כבר לא תהיה לו רגל עד אז. לפעמים אני נותן את הנעל על חשבוני ומחכה חודשים שהכסף יגיע ממשרד הבריאות".

 

חיים רייזלר מנהל עמותת קר"ן מכיר היטב את הנתונים. "להערכתי יש היום קרוב לאלף נכים שממתינים לאישור עבור נעל אורתופדית". העמותה בראשה הוא עומד ועמותת רופאים לזכויות אדם עתרו לבג"ץ נגד משרד הבריאות. לדבריו, בעקבות העתירה שנדונה בימים אלו חל שיפור מסויים בעבודה מול משרד הבריאות, אך לא בתחום הנעליים. "אני יכול לומר שחל שיפור ניכר בזמני האספקה של פרוטזות ותותבות, אבל לא של נעליים. מי שזקוק לנעל אורתופדית ולא מקבל אותה הוא כמו קטוע רגל, הוא לא יכול ללכת בלעדיה. אם לחולה סכרת יש כיב ואין לו נעל מתאימה הוא הולך וגורם לעצמו נזק, עד לקטיעה. בלי זה אנשים כלואים בבית כמו בכלא".

 

רייזלר מציין שיש בפניו מכתב התחייבות מהמשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר יצחק ברלוביץ' לפיו במקרה שאינו חריג יינתן מכשיר השיקום לנכה תוך פרק זמן של שבועיים.

 

נכה ללא נעליים מיוחדות - ידרדר

 

שלומית אבני, רכזת פרוייקט זכויות בריאות ב"רופאים לזכויות אדם" ומרכז אדווה מסבירה שחלק מהבעיות נפתרו אך במחיר יצירה של בעיות חדשות. "בעקבות העתירה שלנו לבג"ץ השתפר זמן ההמתנה לפרוטזות, אבל מכיוון שנוצר לחץ כזה צצה בעיה באספקת הנעליים ולכן מעכבים את אישורן". אבני מסבירה שמשרד הבריאות מחויב לתת את האביזרים לנכים על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, אלא שהחוק לא קבע מנגנון עידכון לתקציב עבור מכשירי השיקום. "אלו דברים שחייבים להינתן על פי חוק וכמו שקופות החולים מספקות תרופות שבסל, גם אם נגמר להן התקציב, כך צריך לעשות גם משרד הבריאות".

 

פרופסור אלי איסקוב, מנהל המחלקה לשיקום אורתופדי בבית החולים השיקומי בית לוינשטיין מכיר את הבעיה מקרוב. הוא מספר על חולים שנאלצים להמתין כשהם מאושפזים עד לרכישת תותבת שתאפשר לשקמם. לדבריו, העדר נעליים אורתופדיות מתאימות עלול לסכן את בריאותם של הנכים. "אדם שצריך מכשיר שנבנה עבורו בהתאמה אישית, כמו נעליים אורתופדיות, לא יתפקד בלעדיו ומצבו רק ידרדר. אדם כזה יהיה מרותק לביתו, יהווה נטל על משפחתו ועל החברה, יהיה מתוסכל משום שהוא תלוי בזולת ועלול לסבול מדיכאון, תסכול כעס ויייאוש".

 

ממשרד הבריות נמסר בתגובה: "על פי הנחיות משרד הבריאות מכון לואיס מאשר אספקת נעלים אורתופדיות בתוך זמן סביר. במידה וקיימת תלונה ספציפית נבקש לקבל פרטים על מנת שנוכל לבדוק את הנושא מול הנהלת המכון".

פורסם לראשונה 14/02/2006 01:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משרד הבריאות נסחב, הנכים נותרו ללא נעליים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים