שתף קטע נבחר

ניו-יורק טיימס: כך יכשילו ארה"ב וי-ם את חמאס

גורמים דיפלומטיים בוושינגטון ובירושלים חושפים בעיתון כיצד ימוטטו את שלטון החמאס ברשות. השיטה: ייבוש כלכלי - "קשה להעביר מיליוני דולרים במזוודות". המטרה: להביא את הפלסטינים לייאוש תחת שלטון החמאס. אחת ההערכות קובעת: הרשות תחת החמאס עשויה להתמוטט בתוך כשישה חודשים. מאוחר יותר הכחישו בארה"ב את הדיווח: "אין כל מזימה כזאת"

ארה"ב וישראל מתכננות להכשיל את הרשות הפלסטינית, זאת, במטרה להביא לפיזור הפרלמנט הפלסטיני ולקיים בחירות חדשות בתוך שישה חודשים. כך דיווח הבוקר (יום ג') העיתון "ניו יורק טיימס". גורמים דיפלומטיים בישראל ובארה"ב סיפרו כי שתי המדינות דנות בהכשלת הממשלה הפלסטינית בראשות החמאס, במניעת העברת כספים ויצירת קשרים בינלאומיים, עד למצב שבו יקרא אבו מאזן לבחירות חדשות.

 

ואולם, מאוחר יותר הכחישה ארה"ב את הדיווח. דובר מחלקת המדינה, שון מק'ורמק, אמר כי "אין תוכנית כזאת, אין מזימה". גם דובר הבית הלבן, סקוט מק'ללן, אמר כי "אין כל מזימה".

 

 

לפי הפרסום בעיתון, המטרה של ישראל והאמריקנים היא להביא את הפלסטינים לרמת יאוש מהחיים תחת שלטון החמאס, כך שהם יעדיפו להחזיר את הפתח לשלטון. גורמים אמריקנים וישראלים הצביעו על כך שניצחון החמאס בבחירות היה קטן מכפי שסברו תחילה. לטענתם, 44 אחוזים הצביעו עבור החמאס, אך בגלל הפיצול בשורות הפתח, זכו נציגי החמאס ב-56 אחוזים מהמושבים בפרלמנט הפלסטיני.

 

העיתון "ניו יורק טיימס" כתב הבוקר כי נושא הייבוש הכלכלי נדון בדרגים הבכירים ביותר במחלקת המדינה האמריקנית ובממשלת ישראל. אלה צפויים להציב בפני החמאס שתי אפשרויות ברורות: הכרה בזכות קיומה של ישראל, נטישת דרך הטרור והכרה בהסכמים שנחתמו בין ישראל לפלסטינים, או להתמודד מול בידוד והתמוטטות.

 

שרת החוץ, ציפי לבני, ניהלה בשבוע שעבר שיחות בנושא עם צמרת הממשל האמריקני בוושינגטון - הנשיא ג'ורג' בוש, סגנו דיק צ'ייני ומזכירת המדינה קונדוליזה רייס. ההערכה היא שהחמאס אינו מתכוון להיענות לדרישות הקוורטט ומועצת הביטחון.

 

הגורמים ציינו כי התכנית להפיל את החמאס תרכז את מאמציה בנסיון לחבל ביישום מצע הבחירות של החמאס. על פי סקרי דעת קהל, החמאס זכה לאחר שהבטיח לפלסטינים חיים טובים יותר. ארה"ב וישראל מתכוונות להכביד על חיי האוכולוסיה הפלסטינית, אם חמאס לא יענה לדרישות הקהילה הבינלאומית. זאת, על מנת להמאיס אותו על ציבור בוחריו.

 

התוכנית לערער את משטר החמאס מבוססת על כסף. הרשות הפלסטינית סובלת מגירעון חודשי של כ-60 מיליון דולר במזומנים. זאת, לאחר קבלת 50-55 מיליון דולר מדי חודש מישראל כספי מיסים ומכס שישראל גובה עבור הפלסטינים במעברי הגבול.

 

ישראל הודיעה שהיא אינה מתכוונת להעביר את כספי המיסים מרגע שהחמאס יתפוס את השלטון והוא יופקד למשמרת בידי צד שלישי. ארה"ב והאיחוד האירופי יפסיקו כליל את הסיוע או יורידו אותו משמעותית. לישראל יש מנופים אחרים להכביד על הרשות הפלסטינית: שליטה במעברי הגבול של אנשים וסחורות מהגדה והרצועה ומספר העובדים המורשים לעבור לעבוד בישראל.

 

המשמעות: גירעון של 110 מיליון דולר בחודש

 

המשמעות המעשית של הפסקת העברת הכסף מישראל תהיה גרעון של לפחות 110 מיליון דולר בחודש ויותר מ-1.3 מיליארד דולר בשנה, הנדרשים לתשלום משכורות ל-140 אלף המועסקים הפלסטינים המפרנסים לפחות שליש מהאוכלוסיה הפלסטינית. בתוך זה כלולים 58 אלף אנשי כוחות הבטחון הפלסטינים, הקשורים ברובם לתנועת הפתח.

 

"ניו יורק טיימס" כותב כי אם ממשלה בראשות החמאס לא תוכל לשלם משכורות ולייבא סחורות, להעביר כסף ולקבל סיוע משמעותי מבחוץ, אבו מאזן יקרא לפיזור הפרלמנט הפלסטיני ולקיומן של בחירות חדשות.

 

החמאס עצמו מקבל מדי חודש עד 100 אלף דולר מחו"ל, אבל גורמים מערביים מדגישים כי "קשה להעביר מיליוני דולרים במזוודות". אחת ההערכות קובעת כי הרשות הפלסטינית תחת החמאס עשויה להתמוטט בתוך שישה חודשים.

 

בתגובה לדברים אמר דובר מטעם החמאס, שמדובר בהתערבות בוטה בהליך הדמוקרטי שארצות הברית מטיפה אליו. לדבריו "מדובר בעונש קולקטיבי שיפגע בכל הפלסטינים שבחרו בחמאס בבחירות שנערכו ביושר. אנחנו קוראים לכל המדינות המוסלמיות למנוע את יישומה".


פורסם לראשונה 14/02/2006 07:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
לבני ורייס. דיונים קדחתניים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
בכיר החמאס הנייה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
נצחון החמאס. בעולם מודאגים
צילום: רויטרס
מומלצים