שתף קטע נבחר

הקרב על הקול הגאה

הסטיגמה לפיה חברי הקהילה ההומו-לסבית מצביעים רק למרצ מתבררת כלא נכונה. יש מי שהתאכזב מהמפלגה שלטענתו, לא דאגה לזכויותיו. אז מה קודם למה - המאבק בעוני או בדעה הקדומה? "קודם כל נסדר את העניינים הביטחוניים במדינה", אומר הדי-ג'יי ב"קארפה דיאם". "ההומאים יכולים להסתדר לבד יפה מאוד"

האם חברי הקהילה ההומו-לסבית בוחרים על-פי מצעי המפלגות בנוגע לזכויותיהם, או שמא הם משלשלים את הפתק לקלפי ללא התחשבות בנטיותיהם המיניות? ynet יצא למעוזי הקהילה, על מנת לבדוק האם נושא השלום והביטחון חשוב יותר עבורם מנושא הנישואים החד-מיניים; האם נושא המלחמה בעוני חשוב יותר מזכותם להקים תא משפחתי.

  

צילום וידאו: ירון ברנר 

 

הקהילה ההומו-לסבית מהווה כוח אלקטורלי לא מבוטל. אף שלא ניתן לבדוק מהו המספר המדויק, כיוון שישנם רבים הנמצאים "בתוך הארון", מחקרים רבים הוכיחו שכ-10% מהאוכלוסייה נמנים עם בני ובנות הקהילה. בבחירות לכנסת ה-17 אפשר לראות את השינוי בהבנת הכוח של הקהילה אצל המפלגות השונות. מפלגות העבודה, שינוי וחץ הצטרפו למרצ-יחד, שחרתה על דגלה את הדאגה לקהילת הגייז בישראל.

 

בפאב הקהילתי ה"קארפה דיאם", אותו פוקדים רבים מבני הקהילה, מרצ כבר אינה אופציית הבחירה הבלעדית לקהילה. לקראת הבחירות הקרובות חושבים רבים מהם להצביע למפלגות שדווקא לא חרתו על דיגלן לעזור לחברי הקהילה. כלומר: ליכוד, קדימה ואפילו קצת קשה להאמין - מפד"ל. רק מעטים מהם יבחרו במפלגה שתשריין מקום ריאלי לאחד מבני או בנות הקהילה.

 

רוני גיל, שהצביעה בעבר למרצ עדיין לא יודעת למי היא תצביע בבחירות הקרובות. "בהחלט חשוב לי הנושא החברתי כלכלי של הקהילה. הצבעתי בזמנו מרצ, למרות שלא היינו באותו ראש בנושא המדינה. אבל היום יש לי איתם בעיה, מרצ לא עמדה אחרי הדברים שהיא הבטיחה לקהילה ההומו-לסבית", אמרה גיל שמבטיחה להצביע הפעם למפלגה שמשקפת את דעותיה הפוליטיות שלא קשורות לענייני הקהילה.

 

בשולחן סמוך ישבה מיקי גנור, לטענתה נושא זכויות הקהילה חשובים יותר מהנושא הביטחוני. "אני תמיד הצבעתי מרצ, הקטע המדיני הוא חשוב אבל הוא לא בדמי ובנשמתי. אמנם מרצ לא עשתה המון בשנים האחרונות, אבל מבחינת הזיקה שלה לזכויות אדם ולזכויות של הקהילה הגאה היא הקרובה ביותר", אמרה.

 

יואב ארנון, אחד מהתקליטנים במקום מאמין שחברי הקהילה לא צריכים מפלגה שתייצג אותם. ארנון: "קודם כל נסדר את העניינים הביטחוניים במדינה. אני חושב שההומאים יכולים להסתדר לבד יפה מאד". לדעתו מצטרפת קארין, מבעליה הפאב שמבטיחה להצביע לליכוד: "קודם כל צריך לפתור את הבעיות הביטחוניות".

 

עדי מורנו, חברת ועד בארגון "קלף", מסבירה שהיא פועלת כאשה פמיניסטית לסבית בכל תחומי חייה ולכן הדבר ישפיע על אופן הצבעתה בבחירות. "אני לא אצביע למפלגה שתעמיק את הכיבוש ותהפוך אותנו לעניות יותר. אני אבחר במפלגה שתהיה לי טובה כאשה וכלסבית. אני שוקלת להצביע לעבודה".

 

לנורה גרינברג, מנהיגת הטרנס-ג'נדריות ופעילה ותיקה בקהילת הלהט"ב (לסביות, הומואים, טראנס-ג'נדרים ובי-סקסואלים) ומספר 91 ברשימת מרצ-יחד לכנסת, טוענת שחשוב שיהיה מישהו בכנסת שיעמוד על המשמר עבור הקהילה. "חייבים לעמוד על המשמר כדי שלא יורע מצבנו. להערכתי, בעתיד הקרוב לא יפתרו את הבעיות שלנו במישור הפרלמנטרי, אלא במישור המשפטי. הוכחה לכך ראינו השבוע בנושא האימוץ וגם בנושא הזוגיות כבר הייתה החלטה של היועץ המשפטי לממשלה. אנחנו צריכים לשמור על המצב בכנסת, שלפחות לא יורע. כמו בנושא פסולי חיתון ביוזמת ברית הזוגיות של טומי לפיד. בנוסף צריך לדאוג לכל התחום של זכויות חברתיות ללסביות ולטראנס גנדרים שמהווים את המיגזר הכי מקופח בחברה הישראלית".

 

מצעי המפלגות: מחזרים אחר הקול הגאה

 

המצע של מרצ-יחד מפרט באריכות את הנושאים בהם מתכוונת המפלגה להיאבק למען קהילת הלהט"ב. המפלגה מתחייבת לתבוע שבכל חוק העוסק במיסוד זוגיות תוכר זוגיות של בני זוג מאותו המין. כינון נישואים אזרחיים בישראל הכוללים זוגות מאותו המין. הכרה חוקית מלאה בזכותם של לסביות והומואים להקים תא משפחתי.

 

בנוסף נכתב במצע המפלגה שיש לפעול למיגור האלימות, ההסתה ופשעי השנאה על רקע נטייה מינית או זהות. בתחום החינוך נכתב במצע מרצ שיש לקדם את החינוך לסובלנות במערכת החינוך - הכנסת תכנים להט"ביים לתכנית הלימודים. מאבק נגד כל ניסיון של רשות מקומית להפלות לרעה, עניינית ותקציבית, את הקהילה הלהט"בית. מצע המפלגה דורש להפסיק את המדיניות המפלה של מד"א כנגד הומואים וטרנסג'נדרים בעניין תרומות דם. הקצאת משאבים להרחבת התמיכה והסיוע לטרנסג'נדרים בהתמודדותם עם זהותם המגדרית. גיבוש מדיניות כוללת לטיפול במחלת האיידס ומחלות אחרות העוברות במגע מיני.

 

העבודה: רכש חדש וגאה

 

במצע מפלגת העבודה אין התייחסות ברורה לקהילת הלהט"ב, אך למרות זאת השבוע חיזרה המפלגה אחר הקהילה בנחרצות. במסיבת עיתונאים שקיימה העבודה לכבוד מצטרפים חדשים למפלגה, הוצג איתי פנקס כמצטרף הבולט. פנקס, מראשי הקהילה ההומו-לסבית, חבר מועצת העיר תל-אביב ופעיל במרצ שנים רבות אמר: "אנחנו מצטרפים בגלל האג'נדה החברתית. עזבנו את מרצ מאחר שזו מפלגה ששכחה את הנושא החברתי ומתמקדת רק במדיני. כנציג של הקהילה הגאה, אני מאמין שכחלק מהמפלגה הזו, מפלגת שלטון, נוכל לקבל את הזכויות שמגיעות לנו".

 

באותו המעמד אמרה ח"כ יולי תמיר: "השיתוף הזה הוא אמיתי, בכל צעד שהמפלגה תעשה היא תיקח איתה את זכויות הגאים. המפלגה תפעל למען תנאים שווים וזכויות שוות לכל אזרח - זאת אומרת גם לקהילה הגאה".

 

שינוי וחץ: מבטיחים הבטחות

 

"שינוי תמשיך לקדם את מאבקו של הציבור ההומו-לסבי נגד כל אפליה נגדו ולמען השוואת זכויותיהם של זוגות חד-מיניים לזכויותיהם של זוגות אחרים", נכתב במצע המפלגה. בצמרת הרשימה הציבה שינוי שניים מחברי הקהילה. במקום הרביעי הוצבה שרון פרל, לסבית מוצהרת, ובמקום השביעי הוצב הדייל יונתן דנילוביץ, שעתר לבית-המשפט כדי להעניק זכויות שוות לו ולבן זוגו לחיים לפני למעלה מעשור. כמו כן המועמד במקום השלישי ברשימה הוא אילן ליבוביץ', יו"ר השדולה ההומו-לסבית בכנסת, המכהן בתפקידו אף שאינו נמנה עם בני הקהילה.

 

ואילו במצעה של מפלגת חץ, מפלגתם של פורשי שינוי, נכתב שהמפלגה החדשה תמשיך לקדם את מאבקו של ציבור הלהט"ב עד להשגת שיווין מלא בזכויות האזרחיות, הזוגיות והמשפחתיות. "חץ פועלת ותמשיך לפעול למען מתן מעמד חוקי מלא בישראל לבן זוג של אזרח ישראלי שאינו אזרח ישראל. ביטול רישום הקודם בתיעוד רשמי של מי ששינו את מינם. תמכנו ונמשיך לתמוך בהקצאת משאבים מיוחדים למניעת התפשטות מחלת האיידס בקרב כלל האוכלוסייה בכלל ובפרט בבני הנוער. נפעל למען הקצאת משאבים נוספים לחינוך והסברה בקרב מורים ותלמידים בענייני מיניות ומגדר", נכתב במצע המפלגה.

 

לעומתם בש"ס, שלא במפתיע, אין כל איזכור במצע לקהילה ההומו-לסבית. במפלגה אומרים שאין להם עניין לקדם נושאים הקשורים באופן ישיר לקהילה. "באופן מוחלט אנחנו מוקיעים ומתנגדים לנישואים חד מיניים כאלה ואחרים. אנחנו מתנגדים בכל תוקף להכרה כזו או אחרת לזוגיות זו או אחרת, אך סביר להניח שאם לזוג חד מיני יהיו שבעה ילדים הם ירוויחו מהמלחמה שאנחנו מנהלים למען משפחות ברוכות ילדים".

 

מהליכוד נמסר שרק בשבוע הבא הם יגבשו את עמדתם בנושא קהילת הלהט"ב. ואילו בקדימה עדיין לא מסרו את התייחסותם לנושא.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ביילין. נכיר בתא המשפחתי
צילום: ירון ברנר
צילום: אלי אלגרט
לוינטל. מחזר
צילום: אלי אלגרט
צילום: אלי אלגרט
פרץ. קולט עריקים
צילום: אלי אלגרט
מומלצים