שתף קטע נבחר

האג: סרביה-מונטנגרו עומדת למשפט על רצח עם

מדובר בפעם הראשונה בה מגיעה תביעה של מדינה אחת נגד אחרת לשלב גבוה כל-כך בדיוני בית הדין. התביעה נשענת בעיקרה על ראיות שנאספו במהלך משפטים קודמים שהתנהלו בנושא, ובמיוחד על הטבח שאירע בסרברניצה בשנת 1995

בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג נפתח הבוקר (יום ב') משפט ראשון מסוגו במסגרתו תובעת בוסניה את סרביה-מונטנגרו באשמת רצח עם. מדובר בפעם הראשונה בה מגיעה תביעה של מדינה אחת נגד אחרת לשלב גבוה כל-כך בדיוני בית הדין.

 

בוסניה הגישה את התביעה לפני 13 שנים. היא טוענת כי בלגרד ביצעה רצח-עם בציבור הלא-סרבי במהלך המלחמה שפרצה באזור בשנות ה-90, ולכן עליה לשלם פיצויים. המלחמה בבוסניה התחוללה בין השנים 1992-1995, גבתה את חייהם של כ-200 אלף בני אדם והותירה מליונים ללא קורת גג.

 

משקיפים טענו כי בוסניה תיאלץ להתמודד עם קשיים רבים במהלך הגשת התביעה. זאת, משום שמרבית המסמכים המתארים את זוועות אותם הימים הושמדו על-ידי הכוחות הסרביים. סרביה אומנם לא היתה מעורבת ישירות במלחמה, אך ידוע כי במהלכה תמכה בלגרד כלכלית ואסטרטגית במנהיגות הסרבים בבוסניה .

 

לדברי מומחית למשפט בינלאומי, ג'נט אנדרסון ממכון "דיווח על מלחמה ושלום", "יש לתהות כיצד בוסניה תוכיח שסרביה אכן היתה מעורבת, ואיך ניתן לשפוט את תפקידה של מדינה במלחמה בה לא היתה מעורבת".

 

התביעה הבוסנית נשענת בעיקרה על ראיות שנאספו במהלך משפטים קודמים שהתנהלו בנושא בבית הדין. ההתמקדות תהיה על הטבח שאירע בסרברניצה, שם נרצחו כ-8,000 גברים ונערים מוסלמים ב-1995. את הכוחות הטובחים הוביל אז הגנרל הנמלט, ראטקו מלאדיץ', שדיווחים על מעצרו האפשרי עוררו סערה בשבועות האחרונים. הטבח בסרברניצה הוא המאורע היחיד מימי המלחמה שהוגדר בבית הדין כרצח עם.

 

תפקיד מפתח בתביעה הוענק גם לראיות שנאספו במהלך משפטו של נשיא יוגוסלביה לשעבר, סלובודן מילושביץ'. גם במשפטו של הנשיא לשעבר מבקשת התביעה להוכיח כי בלגרד שלטה במנהיגות הסרבית ותמכה בה לאורך הקרבות.

 

עורך הדין ההולנדי המייצג את בוסניה, פון ואן דר ביסן, אמר כי "התביעה תתבסס על מבנים פיננסיים, ששמרו על היישות של הסרבים בבוסניה. אנו חושבים שמתמונה זו יתבהר כי הרפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה, שמאז שינתה שמה לסרביה-מונטנגרו, היתה המנוע מאחורי האירועים בבוסניה".

 

קו ההגנה: לא היתה כוונה לרצח עם

 

סרביה-מונטנגרו צפויה לחזור על טענתה כי לבית הדין אין את הסמכות השיפוטית לעסוק בטענה הבוסנית נגד הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר - טיעון אותו דחה בית הדין בשימוע מוקדם שנערך כבר בשנת 2002.

 

אם בוסניה תצליח להוכיח קשר ברור בין בלגרד לבין הטבח בסרברניצה, לדוגמה אם תציג מסמכים המוכיחים קשר רשמי בין הממשל הסרבי לבין מלאדיץ', צפויה סרביה-מונטנגרו לטעון להגנתה כי לא ניתן להוכיח שבלגרד אכן תיכננה לבצע רצח עם.

 

לדברי חבר בצוות ההגנה, רדוסלאב סטויאנוביץ, "אולי היו בודדים שניסו להשמיד את המוסלמים בבוסניה, ויש להעמיד אותם לדין, אבל איש לא יכול להוכיח שלממשלת יוגוסלביה היתה כוונה כזו".

 

המשפט צפוי להינעל בעוד כחודשיים וחצי. יש לציין כי החלטת בית הדין בהאג היא סופית ובלתי יתנת לערעור, אך אין לו את היכולת לכפות את החלטותיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הטבח בסרברניצה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
עדיין נמלט. מלאדיץ'
צילום: איי פי
מומלצים