שתף קטע נבחר

 

מופז: יש לחקור את מי ששלח את הילדים לעמונה

בעדות שמסר בוועדת החקירה הפרלמנטרית לאירועי פינוי עמונה אמר שר הביטחון: "הנערים והנערות נשלחו לשם על מנת להסיר את חרפת גוש קטיף בעמונה. לכן כל מי ששלח את הילדים שלו לשם חייב לתת דין לעצמו. מה רציתם? שכוחות הביטחון לא יבצעו את מה שהוטל עליהם? חנן פורת שהעיד אחריו אמר: "הבאנו הסכם פשרה והממשלה דחתה אותו"

"אני בחרתי להופיע היום בפני ועדת החקירה לאירועי עמונה באופן אישי בשם הקצינים והחיילים של צה"ל שהיו מעורבים בהריסת המבנים ובפינוי התושבים. אני חושב שצריך להוציא את צה"ל מכל נושא שיש בו נגיעה פוליטית, בעיקר בזמן הזה, עת בחירות". כך פתח בצהריים (יום ד') שר הביטחון, שאול מופז, את עדותו בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית.

 

מופז אמר כי צה"ל יודע לתחקר את עצמו היטב ונכון וראוי לתת לצה"ל להשלים את החקירה. לדבריו, "נכון היה לבדוק את כל הפרות החוק שנעשו בעמונה לפני שמתחילים לעסוק בנושא. הריסת המבנים בוצעה במסגרת התחייבות המדינה לבג"ץ".

 

לדברי מופז, "הריסות הבתים בעמונה נעשו לפי החוק. במקום היו תשעה מבנים שנבנו בניגוד לחוק על קרקע פלסטינית פרטית. מדינת ישראל היא מדינת חוק וההריסה היתה מתוקף ההתחייבות לבג"ץ ולא משום מניעים אחרים".

 

עוד ציין מופז כי "ביום הפינוי נחצה קו אדום שצריך להדאיג את כולנו. זאת היתה התפרעות עבריינית שאסור לעבור עליה לסדר היום. מאות פצועים, אזרחים ושוטרים, ידיים ורגלים שבורות. זאת מציאות שאני חושב שבמדינת ישראל אסור לקבל אותה, משום שהתחלתה היא הפרת חוק. חיילי צה"ל לא הגיעו לשם מרצון, אנחנו שלחנו אותם לשם".

 

"לבדוק מי שלח את הילדים"

 

מופז ציין כי האלימות נגד כוחות הביטחון היתה בלתי נסבלת ובלתי מקובלת: "הנערים והנערות נשלחו לשם על-מנת להסיר את חרפת גוש קטיף בעמונה, לכן כל מי ששלח את הילדים שלו לשם חייב לתת דין לעצמו. מה רציתם, שכוחות הביטחון לא יבצעו את מה שהוטל עליהם? אני ממליץ שהסוגיה הזו תתוחקר לעומק. יש לבדוק מי שלח אותם ולאיזה צורך".

 


מופז ועזרא בוועדה. צילום: גיל יוחנן

 

"אני חושב שמדינת ישראל לא יכולה לקבל מציאות של איש הישר בעיניו יעשה", אמר מופז. "אלה תופעות אותן אנחנו צריכים להוקיע. צר לי שהתכוונתם להעמיד את משטרת ישראל וצהל על ספסל הנאשמים. הם לא אלו שעברו על החוק".

 

לשאלת שטייניץ כמה היה מעורב בהתייעצויות שנעשו לגבי פינוי בהסכמה, ענה מופז כי "כשהיה הדיון על הריסת בתי הכנסת בגוש קטיף, התברר שאי-אפשר להעביר את המבנים ולכן הפיתרון הזה לא היה ישים גם בעמונה. אני לא זוכר בכל שנות שירותי בצה"ל היקף כזה של הידברות מול התושבים ביהודה ושומרון, במצבים שבהם נדרשנו בתאריך נקוב להרוס או לפנות. מהרגע שהובן כי המתנחלים לא הסכימו להריסה, לא ניתן היה להמשיך ולהידבר". השר מופז הגיע לוועדה לאחר שאתמול הבהיר כי בכוונתו להעיד במקומם של הקצינים שזומנו.

 

חנן פורת, מראשי מועצת יש"ע, פירט בדרכו הציורית בוועדה את השתלשלות העניינים למציאת פשרה בסוגיית הריסת הבתים בעמונה. פורת פירט את ניסיונותיו הכושלים להיפגש עם אולמרט. "למרות יחסים קרובים שהיו בינינו בעבר, לא הצלחתי להיפגש עימו", אמר.

 

חנן פורת: עשינו מאמצים למנוע את העימות

 

בהמשך תיאר פורת כי הוא הצליח לתפוס את אולמרט באחד המסדרונות בכנסת וביקש ממנו להיפגש. לטענתו, אולמרט הציע שהוא ייפגש עם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ובעקבות כך נפגשו השניים למשך שלוש שעות.

 

בפגישה הציג פורת מכתב של מועצת יש"ע שביקשה הארכת זמן על מנת לנסות ולהזיז את הבתים, פורת גיבה את המכתב בחוות דעת של מהנדס שעשה זאת בעבר וקבע כי ניתן להזיז אותם. מזוז שאל אם פורת יכול לממש את ההתחייבות שהפינוי אכן יתבצע על ידי מועצת יש"ע ותשובתו של פורת היתה חיובית.

 

לדברי פורת, מזוז התקשר לאולמרט לעדכן אותו, לטענתו אולמרט השיב למזוז שלא ניתן לעשות זאת. מזוז ביקש להיות בטוח ביכולותיו של פורת לממש את התחייבויותיו ושאל: "איך אתה יודע שאתה יכול לממש זאת?", פורת השיב לו בחיוב, שהוא יכול ואמר לחברי הוועדה: "הממשלה הייתה צריכה להעמיד אותנו במבחן מנהיגות אבל היא עשתה פעולה הפוכה כי למעשה היא שברה לנו את המנהיגות. הבאנו הסכם פשרה והיא דחתה אותו", ציין פורת. לדבריו, המכתבים נשלחו גם לרמטכ"ל ולסגנו. גורמים בכירים בוועדה אמרו בעקבות עדותו של פורת: "זו סוגיה שנצטרך לבחון אותה לעומק. פורת הביא בפני מני מזוז פיתרון, אך הוא כל הזמן קיבל תשובות שליליות. נכנס יותר לעומק לסוגיה זו".

 

קודם למופז ולפורת העיד השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, שפתח את דבריו במתקפה חריפה על ניצב משה מזרחי: "אנחנו לא נהיה שק חבטות, לא משמאל ולא מימין. גם לא של מדליפים משמאל כמו מזרחי וחבריו. מזרחי הוא שליח של השמאל , מדליף מתוך המשטרה וקצין שמזמן לא צריך להיות בשורותיה. המשטרה הפכה להיות שק חבטות".

 

עזרא אמר גם כי המשטרה זיהתה את אירועי עמונה כהפרת סדר ברמה ד', כלומר כזו הכוללת שימוש בנשק קר ובה ניתן להשתמש ברימוני הלם או גז מדמיע. לדבריו, לא ניתן היה להשתמש בגז כי "שימוש בגז מסוכן הרבה יותר. הנושא נשקל ולא רצינו להשתמש בכלי זה מאחר שהוא מזיק לבריאות". חברי הימין בוועדה אמרו בתגובה: "הוא מעדיף חבטה בראש מאלה מאשר שימוש בגז מדמיע".


פורסם לראשונה 01/03/2006 12:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
דיוני הוועדה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
"נחצה קו אדום". מופז
צילום: גיל יוחנן
צילום: זום 77
"היינו יכולים לעשות זאת בעצמנו". פורת
צילום: זום 77
צילום: רויטרס
אירועי עמונה
צילום: רויטרס
מומלצים