שתף קטע נבחר

עזרא תוקף: ניצב מזרחי מדליפן שמאלני

השר לביטחון פנים טען בוועדת החקירה כי הפרות הסדר בעמונה היו ברמה ד', והמשטרה התייחסה אליהם כרמה ג' אך השתמשה בפחות אמצעים - "כי שימוש בגז עשוי לגרום לבעיות לבעלי קשיי נשימה". הוא תקף: "המשטרה לא תהיה שק חבטות, לא מימין וגם לא משמאל, כמו מזרחי". לדבריו, "במקום לזמן את המתפרעים מזמנים קצינים שמאויימים". עזרא גילגל לעבר צה"ל את השאלה איך הגיעו האלפים למאחז למרות הצו, וטען: "לא היה עם מי לדבר בעמונה". יו"ר הוועדה שטייניץ: "נחקור את הפרשה בצורה הכי רצינית ואובייקטיבית"

ועדת חקירת אירועי עמונה יצאה לדרך: השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, שאסר על השוטרים להשתתף בדיוני הוועדה, אמר הבוקר (יום ד') כי על-פי תקנון הכנסת הוא יכול להופיע במקומם, "כל מה שאנחנו עושים נעשה בעצה אחת עם הממשלה". לדבריו, מאחר שגם המפכ"ל מאובטח ויש לו הגנה לא יופיע איש מלבדו.

 

עזרא פתח את דבריו במתקפה חריפה על ניצב מזרחי: "אנחנו לא נהיה שק חבטות, לא משמאל ולא מימין. גם לא של מדליפים משמאל כמו משה מזרחי וחבריו. מזרחי הוא שליח של השמאל , מדליף מתוך המשטרה וקצין שמזמן לא צריך להיות בשורותיה. המשטרה הפכה להיות שק חבטות". ניצב מזרחי סירב להגיב למתקפה. מי שיצא להגנתו של מזרחי היה מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, שאמר שהוא זוכה לגיבוי ולהערכה מצדו.

  

 

לדבריו, "אין כאן כוונה להגיע לחקר האמת, במקום לזמן את המתפרעים מזמנים קצינים. לא זימנתי אותם כי הם מאויימים. זו חובתי כפי השוטרים וכלפי בני משפחותיהם. אני יודע מה עשה המפכ"ל, אני יודע מה עשו הכוחות ואני מגבה אותם".

 

דברים אלה התפרשו בעיני כל חברי הכנסת כטענה שלפיה יש חשש לפגיעה בקצינים בתוך הכנסת ועל כך הותקף עזרא בחריפות. ח"כ וילנאי אמר כי "אם יש קצינים שצריך לאבטח, תתכבד המשטרה ותאבטח אותם. אל תבואו אלינו בטענות". חבר הכנסת אילן שלגי הוסיף: "אתה מחליף הסברים כל הזמן".

 

השר אמר כי המשטרה זיהתה את אירועי עמונה כהפרת סדר ברמה ד', כלומר כזו הכוללת שימוש בנשק קר ובה ניתן להשתמש ברימוני הלם או גז מדמיע. עזרא הוסיף כי למרות זאת היא התייחסה לאירועי עמונה לרוב כהפרת סדר ברמה ג', דבר שאיפשר להשתמש בפחות אמצעים, כגון אלות ופרשים, בין היתר לאחר שהובן כי שימוש בגז מדמיע עשוי לגרום לבעיות בקרב בעלי קשיי נשימה.

 

לדבריו, לא ניתן היה להשתמש בגז כי "שימוש בגז מסוכן הרבה יותר. הנושא נשקל ולא רצינו להשתמש בכלי זה מאחר שהוא מזיק לבריאות". חברי הימין בועדה אמרו בתגובה: "הוא מעדיף חבטה בראש מאלה מאשר שימוש בגז מדמיע".  

 

השר עזרא נשאל האם המשטרה צפתה פצועים ומה היו ההערכות לפני הפעולה? הוא השיב: "נערכנו, אבל אחרי שההתרעות החלו להגיע ואחרי שראינו את ההתנהגות של האנשים בשטח ואחרי שהגיעו כמה אלפים, עם התלהמות כללית כולל של מנהיגים. היו גם כמה אירועים מקדימים, כולל חסימות צירים ממש ערב הכניסה שלנו. כוחות המשטרה לא יכלו להגיע לעמונה אלא ברגל מאחר שחסמו את הצירים.

 

"ידענו בהחלט שבעמונה יש מסמרים וקרשים ונינג'ות...ושאנשים מתבצרים על הגגות, ידענו גם אנחנו, גם הממשלה, גם בית המשפט. יצאנו לאכוף את החוק וזה מה שעשינו. ההתרשמות שלי היתה שלא היה עם מי לדבר, אבל צריך לשאול את הצבא על זה".

 


פרשים מול מפגינים בעמונה (צילום: רויטרס)

 

בתשובה לשאלה מדוע המשטרה לא ביצעה חסימות כדי להקשות על הגעת האלפים למאחז, ענה: "עמונה פתוחה לכל כיווני השמיים. יטיב לעשות צה"ל אם יתן תשובה לשאלה הזאת".

 

כאשר נשאל האם ישנה טענה לפיה חברי הכנסת שנפצעו בעימות נקטו בעצמם באלימות, השיב עזרא כי "יש טענות. הדברים בבירור, וכשיסתיים הבירור הם יפורסמו. ראינו חבר כנסת אחד שהיה על שופל. מה הוא עשה על שופל?".

 

שטייניץ: יהיה הוגן

 

יו"ר הוועדה, ח"כ יובל שטייניץ, אמר בפתח הדיונים: "אני רוצה לומר פה בצורה הכי ברורה שאנחנו נעשה את הכל כדי למלא את המשימה שהוטלה עלינו על-ידי כנסת ישראל בצורה הכי רצינית, הכי אובייקטיבית והכי הגונה שאפשר". לדבריו, דיוני הוועדה יהיו פתוחים, "אלא אם נתבקש מהשב"כ לסגור את הדיון. שטייניץ הוסיף: "הקמנו צוות היגוי שיסייע ובו חברים מתן וילנאי, אורי אריאל ואילן שלגי. בהיעדרי מתן וילנאי ימלא את מקומי כראש הוועדה".

 

ח"כ שטייניץ ביקש להבהיר: "נבדוק בעיקר את החלטות הדרג המדיני שנוגעות לפינוי בעמונה, את הדרך שבה הבין הדרג המקצועי הבכיר ביותר בכוחות הביטחון, את האופן שבו זה תורגם בשטח ואת השאלה אם בעקבות האירועים הטראומטים והפציעה של יותר מ-200 אנשים ישנם לקחים ומסקנות מהאירוע הקשה שישמשו את הממשלה בעתיד".

 


מכוניתו השרופה של מפקד הכוח המשטרתי בוקובזה (צילום: ירון זליגר)

 

ח"כ אפי איתם מסר הודעה אישית בפתח הדיון: "לא אשתתף בדיונים שיעסקו בפעילות המשטרה ולא אחקור עדים.

 

ח"כ אורי אריאל, שנטל גם כן חלק בהפגנה האלימה, אמר בדיון: "היות והיתה טענה, שאינה מובנת לי, שמי שהיה שם, כמוני, לא יכול להשתתף, אני לא רציתי לתת תירוץ בידי אף שר לא לבוא לפה ולא לגלות את כל האמת ואני גם מעריך שזה מה שהם יעשו. אני הודעתי שאני נכון לא להשתתף, אך זאת בתנאי שהממשלה יודיעו שהם יאפשרו לכל קצין ולכל מי שידרש להגיע לפה".

 

ח"כ אריאל שאל את השר עזרא: "האם מארז הסברה לפינוי מאחזים של משטרת ישראל מוכר לך? השר עזרא השיב: "בהפרות סדר קשות מותר להשתמש באלות, סוסים.. וכאשר יש רמה ד', כולל שימוש בנשק קר: אבנים, סכין, דוקרן, פיגיון גרזן.. כאשר יש אחד מהאמצעים האלה, אפשר להשתמש ברימון הלם, גז מדמיע הסתערות רכובה תוך שימוש ברימוני הלם וגז. למרות שאנחנו מזהים את הפרת הסדר הזאת כרמה ד' אנחנו התייחסנו אליה לרוב כרמה ג'. זאת אומרת שהיתה אפשרות להשתמש ביותר אמצעים ממה שהשתמשנו".

 

ח"כ אריאל הוסיף והיקשה: "לא ניתנו אזהרות לפני פעולות כפי שנכתב במארז..האם הכוחות הונחו מראש להקפיד על ההוראות שלכם והאם במקרים שלא היתה הקפדה מי בודק את זה? האם עשיתם תחקיר?". עזרא השיב: "אמרתי ליו"ר הוועדה כי התחקיר הפנימי שלנו לא הסתיים, 'תן לנו עוד שבוע', הוא רצה היום. אבל תדעו שפרש מחיפה חצי שנה יישב בבית בגלל בלוק שזרקו עליו". 

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
עזרא. "לא היה עם מי לדבר"
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: דן בלילטי
ניצב מזרחי. אין תגובה
צילום: דן בלילטי
צילום: ערוץ הכנסת
כינוס ועדת החקירה
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: גיל יוחנן
העימותים הקשים
צילום: גיל יוחנן
איתם בבית החולים
צילום: רפי בן חקון
מומלצים