שתף קטע נבחר

יעלון: יש אופציה צבאית מול איראן

בנאום בפני מכון האדסון בוושינגטון פירט הרמטכ"ל לשעבר את תוכניות המגירה של ישראל. "יש בהחלט אופציה צבאית מול איראן. השימוש באופציה הזו יכול לפגוע משמעותית בתוכנית הגרעין". לדבריו, איראן עתידה להגיב בירי של טילי שיהאב מתחומה, בטילים מלבנון וברקטות קסאם מהשטחים. גורמים מדיניים מגיבים: "זה פשוט טירוף לדבר כך"

הרמטכ"ל לשעבר, משה (בוגי) יעלון, אמר בנאום במכון האדסון בוושינגטון שלישראל "יש בהחלט אופציה צבאית מול איראן, שאסור להוציא אותה מחשבון. השימוש באופציה הזו יכול לפגוע משמעותית בתוכנית הגרעין ולדחות אותה בכמה שנים". דבריו של יעלון צוטטו אמש (יום ה') בערוץ 1. לדברי הרמטכ"ל לשעבר, איראן צפויה להגיב למתקפה ישראלית בירי טילי שיהאב, וכן טילים מלבנון ורקטות קסאם מהשטחים.

 

גורמים מדיניים בירושלים הגיבו בזעם ואמרו ש"זה פשוט טירוף", "בלי להתייחס לתוכן הדברים, זה חוסר אחריות לאומית. גם בתור רמטכ"ל הוא דיבר יותר מדי, וגם כשהוא משתחרר הוא לא מפסיק עם זה".

 

מכון האדסון, שבו דיבר יעלון, נחשב למקורב לחוגי הימין בממשל האמריקני. הרמטכ"ל לשעבר דיבר שלשום באופן גלוי ופומבי על המוכנות הישראלית מול הגרעין האיראני בפני כמה עשרות נוכחים. הוא הדגיש שהעולם חייב לבודד את איראן כלכלית וביטחונית. לדבריו, לישראל יש יכולת צבאית להתמודד עם האיום. הוא לא דיבר על אפשרות שישראל תתקוף לבדה את איראן, כי אם יחד עם חילות האוויר של ארה"ב ואירופה.  

 

"יהיה צורך לתקוף כמה עשרות אתרים. חילות האויר של ישראל ארה"ב ואירופה מסוגלים לבצע את זה". יעלון העריך בהרצאתו כי לאיראן "תהיה טכנולוגיה גרעינית תוך חצי שנה עד שנה וחצי, תהיה להם פצצה תוך 3-5 שנים".

 

"לישראל יש יכולת לשבש את מערכת ההגנה האווירית האיראנית. ישראל יכולה לפגוע באיראן בכמה דרכים, לא רק בתקיפה אווירית. יש לישראל יכולות נוספות", אמר יעלון וציין ש"הפרויקט הגרעיני של איראן כולל מספר רב של אתרים".

 

לדבריו, "הפגיעה הישראלית יכולה להיות מדויקת, כמו סיכול ממוקד. כפי שמצליחים לפגוע בטרוריסט בודד, ניתן לפגוע במתקן גרעיני מבלי שיהיה נזק גדול לסביבה ופגיעה בחפים מפשע.

 

הוא העריך ש"איראן תגיב בעוצמה. ישראל תהיה חשופה, אך יש לה יכולות הגנה והיא מסוגלת לעמוד בזה. איראן עתידה להגיב בירי של טילי שיהאב מתחומה וכן בטילים מלבנון על-ידי החיזבאללה וברקטות קסאם מהשטחים".

 

לישראל, כך אמר יעלון, יש תשובה. "מערכת החץ מופעלת בישראל באופן מלא ויכולה להתמודד עם טילי שיאהב וסקאד. מערכת ההגנה הישראלית מאוד אפקטיבית ולכן ישראל מוגנת היטב". האיראנים, העריך יעלון, רחוקים מרחק שישה חודשים עד שנה וחצי מהנקודה שבה יהיה להם את הידע הגרעיני. פצצה תהיה להערכתו תוך 3-5 שנים. "ניתן לעצור את איראן לפני נקודת האל-חזור, אבל אפשר לעשות זאת גם לאחר מכן", חתם יעלון את דבריו.

 

רייס: איראן מציבה את האיום הגדול ביותר

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הזהירה שאיראן מציבה את האיום הגדול ביותר במזרח התיכון ואת האתגר מספר 1 למדיניות האמריקנית באזור. "איראן גרעינית תאיים על האזור פי כמה מאות". ארה"ב לוחצת על מועצת הביטחון של האו"ם לנקוט כבר החודש בצעדים של ממש נגד איראן. בשבוע הבא צפויה מועצת הביטחון לדון בנושא.

 

"אין אף מדינה שמציבה אתגר גדול יותר לארה"ב מאשר איראן, ששואפת לפתח מזרח תיכון שיהיה שונה ב-180 מעלות מכפי שאנחנו היינו רוצים לראות", אמרה רייס.

 

רייס דיברה שעות ספורות לאחר שנשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שיגר מסר תוקפני כלפי המערב. הוא אמר כי מדינות המערב יסבלו אם ימשיכו לנסות ולהפריע לאיראן לפתח טכנולוגיה גרעינית. "הן (מדינות המערב) יודעות שהן אינן מסוגלות להנחית על איראן אפילו מכה קלה משום שהן צריכות את איראן. הן יסבלו יותר והן פגיעות", הוסיף הנשיא ולא פירט. פרשנים ציינו שהדברים היו איום מרומז להשתמש בעמדתה כספקית נפט כנשק כלכלי נגד המערב.

 

שר הביטחון, שאול מופז, שביקר בגרמניה נשאל האם לישראל יש תוכנית מגירה למקרה שבו יכשלו המאמצים הבינלאומיים לעצירת תוכנית הגרעין האיראנית והשיב: "למדינת ישראל יש הרבה מגירות ובהן יש את כל הדרוש על מנת להגן על אזרחינו".

 

מופז, שנפגש בגרמניה עם צמרת הממשל הגרמני, אמר כי "מדינת ישראל והעם היהודי לא יעמדו שוב במצב שבו מאיימים על קיומנו. אנו לא מתכוונים לעצום עין מול כל איום שיכול להגיע לפתחנו, ונעשה את כל הפעולות כדי שהאיום לא יוכל להתממש".

 

השבוע טענה קבוצה גולים איראנים כי טהרן מסתירה יותר מ-300 טילים ארוכי טווח בשני אתרים באיראן, ושמומחים מצפון קוריאה מסייעים לרפובליקה האיסלמית בפיתוח תוכנית הטילים שלה. כמו כן נחשף מידע מודיעיני לפיו איראן מגבירה את ייצור טילי "שיהאב 3" שברשותה, ומכינה אותם לנשיאת ראשי נפץ גרעיניים.

 

הקבוצה - "מועצת המהפכה הלאומית של איראן" - טענה שאיראן ממשיכה כל העת בפיתוח תשתית טילים וראשי נפץ עניפה, במקביל למגעים שהיא מנהלת על הקהיליה הבינלאומית בסוגיית הגרעין. לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אין הסמכות לפקח אחר אתרים צבאיים באיראן ואתרים בהם פועלת תוכנית הטילים האיראנית.

 

הקבוצה טענה שמומחים מצפון קוריאה מסייעים לאיראן לפתח טיל בליסטי חדיש בעל טווח של 3,000 ק"מ. עוד טוענת הקבוצה ששני ניסויים שביצעה איראן בטילים מדגם "שיהאב 4" נכשלו והפרויקט נגנז.

 

קבוצת הגולים קשורה לארגון "מוג'הידין חלק" המוגדר במערב כארגון טרור, אולם המידע שהיא מפרסמת מעת לעת נחשב אמין למדי. ב-2002 הייתה זו "מועצת המהפכה הלאומית" שחשפה בפני המערב את התוכנית הסודית של איראן בתחום הגרעין, חשיפה שפרטיה אושרו על-ידי פקחי סבא"א והם הבסיס לתיק ההפרות האיראני שיובא בשבוע הבא בפני מועצת הביטחון של האו"ם.


פורסם לראשונה 09/03/2006 21:49

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
משה יעלון
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי אף פי
הכור בבושהר
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
האתגר מספר 1. רייס
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ממשיך בשלו. הנשיא אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים