שתף קטע נבחר

דיווח: בריטניה הקשיחה עמדתה ביחס לאיראן

ה"טיימס" הלונדוני מדווח כי בריטניה הקשיחה את עמדתה ביחס לגרעין האיראני ופועלת לאימוץ החלטה במועצת הביטחון שתיקבע כי במידה ואיראן לא תיענה לדרישה להשעות את תוכניתה הגרעינית, תתאפשר הטלת סנקציות ואף שימוש בכוח נגדה. האסטרטגיה הבריטית החדשה עולה ממכתב ששלח דיפלומט בריטי בכיר לעמיתיו האמריקנים, הצרפתים והגרמנים

האם בריטניה שוקלת תקיפה צבאית באיראן? בריטניה הקשיחה את עמדתה בכל הנוגע לטיפול במשבר הגרעין האיראני ולוחצת לקבלת החלטה במועצת הביטחון של האו"ם שתאפשר הטלת סנקציות ואף שימוש בכוח במידה ואיראן תסרב להשעות את תוכנית הגרעין, כך מדווח היום (ד') עיתון ה"טיימס" הלונדוני.

 

הדיווח מסתמך על מכתב ששלח דיפלומט בריטי בכיר, ג'ון סאוורס, לעמיתיו האמריקנים, צרפתים וגרמנים, ואשר הגיע לידי העיתון הבריטי. המכתב מפרט את האסטרטגיה הבריטית להשגת תמיכתן של רוסיה וסין בדרישה מאיראן להשעות את פעילותה הגרעינית. לפי התוכנית, במידה וטהראן תסרב להיענות לדרישת האו"ם, מועצת הביטחון תהיה מחויבת חוקית לאכוף את החלטתה.

 

האסטרטגיה החדשה מהווה הקשחה משמעותית של עמדת בריטניה ונוגדת את הצהרותיו של שר החוץ, ג'ק סטרו. כך למשל הצהיר סטרו, ב-13 במרס, כי פעולה צבאית נגד איראן היא "בלתי נתפסת" וכי יש לפתור את המשבר "באמצעים דמוקרטיים".

 

"על האיראנים לדעת שצפויים צעדים חמורים יותר", כתב סאוורס במכתב שהודלף. הוא הציע להפוך את הדרישה להשעיית העשרת האורניום של איראן ל"דרישה מחייבת של מועצת הביטחון, בהחלטה שנשאף לקבל בתחילת מאי".

 

מומחה למניעת הפצת גרעין במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים בבריטניה, מארק פיצפטריק, אמר כי החלטה שכזו תספק לקהילה הבינלאומית "מקל" שבו תוכל להשתמש נגד איראן. "זו תהיה פריצת דרך חשובה", אמר והוסיף כי כך "תיפתח הדלת בפני הטלת סנקציות וצעדים אחרים".

 

אולם לפני השימוש במקל כלשהו, סאוורס הציע גם "גזר" - הקהילה הבינלאומית תקל על איראן לסגת מעמדתה באמצעות "הצעה מחודשת" של תמריצים - במסגרת הצעה שתהווה למעשה הזדמנות אחרונה לאיראן. המהלך הדיפלומטי נועד להשיג פשרה בסוגייה בקרב חמשת החברות הקבועות במועצת הביטחון: ארצות הברית, סין, בריטניה, צרפת ורוסיה.

 

ארצות הברית תומכת בהחלטה קשוחה שתעניש את איראן במידה ולא תשעה את תוכנית הגרעין. אולם רוסיה וסין, שלשתיהן קשרי מסחר ענפים עם איראן, מעדיפות גישה פחות מתעמתת ואיטית יותר, שתנוהל על-ידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ולא על-ידי מועצת הביטחון.

 

"במקביל להסכמה על הצעה חדשה, נשאף לקשור את רוסיה וסין להסכמה על נקיטת צעדים נוספים על-ידי מועצת הביטחון במידה והאיראנים לא ייענו בחיוב", כתב סאוורס. עם זאת, עד כה לא הצליחה היוזמה הבריטית להשיג פשרה בין הצדדים. סאוורס הכיר בקשיים וציין במכתבו כי "לא נביא את הרוסים והסינים לקבלת הטלת סנקציות בחודשים הקרובים, בטח שלא בלי להמשיך במאמצים לשנות את עמדתם של האיראנים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מועצת הביטחון (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים