שתף קטע נבחר

 

אולמרט: נצטרך לוותר על האוצר או הביטחון

למרות כל ההצהרות והתרגילים של פרץ בימים האחרונים - בקדימה לא ממהרים להקים ממשלת ימין ללא העבודה. בפגישת אולמרט עם בכירי המפלגה דנו אמנם הנוכחים גם באפשרות כזו, אולם בגלל הרצון בהתקדמות מדינית, הסכימו הנוכחים כי "העבודה צריכה להיות בפנים". בקדימה מבינים כי יצטרכו לשלם על כך באחד מהתיקים הבכירים

בכירי קדימה התכנסו אתמול (ב') אחר הצהריים בלשכתו של אהוד אולמרט בירושלים, ודנו במבנה הקואליציה הרצוי למפלגה. במהלך הפגישה היתה הסכמה בקרב רוב הבכירים, כי נוכחותה של העבודה בממשלה נדרשת, וכי אם תדרוש תיק בכיר - קדימה תצטרך לוותר עליו. אולמרט אמר לבכירים כי הנחת העבודה, עם תחילת המו"מ, היא שאם העבודה תצטרף לממשלה, קדימה תוותר על אחד התיקים הבכירים - אוצר או ביטחון. בקדימה ממשיכים לומר כי הם ינסו לשמור על תיק האוצר אצלם.

   

עוד הוחלט בישיבה, כי קדימה תציב את פרטי נאומו של אהוד אולמרט מליל הבחירות כקווי היסוד לממשלה הבאה, ולדרוש מכל המפלגות המעוניינות להיכנס לקואליציה לחתום על קווי יסוד אלה.

 

בעניין הרכב הממשלה הבאה, אולמרט הציג בפני הנוכחים שלוש אופציות אפשריות, כאשר באחת מהן העבודה וישראל ביתנו יושבות יחד, השנייה -

קואליציה ללא העבודה, והשלישית ללא ישראל ביתנו. לפי שעה, ישנם עדיין חילוקי דעות בין בכירים בקדימה בנוגע להרכבה הרצוי של המממשלה.

 

חלק מהם המליצו לאולמרט להרכיב ממשלה עם העבודה, ש"ס, יהדות התורה, הגמלאים ואולי עם מרצ. אחרים המליצו לנסות ולהכניס גם את ישראל ביתנו לממשלה, יחד עם העבודה.

 

בכיר שהשתתף בפגישה סיפר ל-ynet: "רוב החברים רוצים קואליציה עם מפלגת העבודה, וגם עם ישראל ביתנו, אם היא תסכים לנאום של אולמרט. אם ליברמן יסכים לפרטים של הנאום, אז יהיה בסדר. אבל בינתיים ממש לא ברור לנו שהוא יסכים. בכל מקרה, העבודה צריכה להיות בפנים". 

 

גם אפשרות היעדרותה של העבודה מן הממשלה הועלתה כאופציה אפשרית, אבל לא בגלל ניסיונותיו של פרץ בימים האחרונים להקים ממשלה עם הימין, אלא בגלל שיקולים מעשיים: "אם ליברמן יקבל את קווי היסוד של הממשלה בנושאים המדיניים, ובעבודה יחליטו לפסול אותו בכל מקרה - אז תהיה בעיה", אמר בכיר בקדימה שהשתתף בישיבה.

 

ישראל ביתנו: לא נסכים לנסיגות נוספות 

 

אתמול נפגש אולמרט גם עם אביגדור ליברמן, אולם נראה כי לא הושגה התקדמות ממשית בשיחות שניהלו שני האישים. בכירי ישראל ביתנו קיימו אמש ישיבת התייעצות בירושלים, שבה הוסכם כי המפלגה לא תסכים לנסיגות נוספות, ללא הכרה בינלאומית בשטחים שתחת שלטון ישראלי, דוגמת רמת הגולן וגושי ההתיישבות.

 

"מבחינתנו, אין שום התכנסות ושום נסיגה, מבלי שתהיה הכרה בינלאומית בגושי ההתיישבות, ברמת הגולן ובקעת הירדן", אמר בכיר בישראל ביתנו. "אם תקום ברשות הפלסטינית ממשלה או רשות שאפשר יהיה לדבר איתה, נדבר איתה על תיקוני גבול על בסיס דמוגרפי. אנחנו לא תומכים בשום נסיגות נוספות".

 

לדברי גורם בכיר במפלגה, "תלוי מה אולמרט מתכוון לעשות. אנחנו מעוניינים לפתור גם את בעיית רישום הזוגיות. בסך הכל, נשמח להיות בקואליציה עם גישה פרגמטית, שדואגת לעניינים חברתיים, אבל תוך כדי יצירת מוטיבציה נוספת לאנשים לעבוד ולגרום לצמיחה".

 

ח"כ יורי שטרן אמר: "אנחנו מוכנים לכל אפשרות. יש לנו בהחלט עניין להיות בקואליציה, אבל אם להיות משהו שולי בקואליציה - אז עדיף להיות באופוזיציה". לדבריו, "צריך לחכות ולראות איך הדברים יתפתחו. הקואליציה שאולמרט כעת מרכיב, זו קואליציה הרסנית בתחום הכלכלי שתמחוק את כל ההישגים. אין לנו עניין בקואליציה כזו, ולא נרמה ונהיה בה".

 

העבודה: "נוטים לומר 'לא' לליברמן"

 

אבל דווקא במפלגת העבודה, שם עדיין מסרבים לקבוע פגישה מוקדמת בין עמיר פרץ ובין אהוד אולמרט, מפתיעים לגבי עמדתם בעניינו של אביגדור

ליברמן. "באופן אינסטינקטיבי, אנחנו נוטים לומר 'לא' לישראל ביתנו בכל מקרה, גם אם הם מקבלים את המתווה המדיני של אולמרט", אמר ל-ynet בכיר בעבודה.

 

הבכיר הוסיף: "אני לא יודע מה נעשה ברגע האמת אם ליברמן יקבל את קווי היסוד של אולמרט. אי אפשר לדעת מה יקרה במשא ומתן ברגע האמת".

 

בקדימה צופים מו"מ "ארוך ומייגע"

 

בתוך כך, בקדימה נערכים לפתיחת המו"מ הרשמי עם המפלגות תוך ימים בודדים. "נראה שהדברים מתחילים להסתדר", אמר בכיר בקדימה, שהעריך כי המשא ומתן הקואליציוני צפוי להיות "ארוך ומייגע". "אחרי שהנשיא ימליץ, יהיו מגעים ראשוניים, ואז יתחיל המשא ומתן. הוא יהיה מסובך בגלל המצב הפוליטי שנוצר. יש לנו מעט מנדטים יחסית, וזה יהפוך את המשא ומתן לארוך וקשה. כשלון המשא ומתן זה לא משהו שמישהו רוצה, ובחירות זה תרחיש קיצוני ומאוד רע. אבל תיאורתית, כל דבר יכול לקרות. האם זה ריאלי? לא נראה לי. הדברים הקשים יפתרו בסוף בדקה התשעים. כל מי שישתתף במשא ומתן בא עם דרישות כלכליות שהן בשמיים. אי אפשר להוסיף עכשיו עשרים מיליארד שקל לתקציב 2006. זה פשוט לא יכול להיות".

 

השר רוני בר-און אמר ל-ynet: "אני מאוד מקווה שאחרי קטטות הרחוב שהיו ביומיים האחרונים יחזור השקט, ואנחנו נכנס למודל של משא ומתן. תוצאות הבחירות ברורות. אנחנו לא פוסלים שום מפלגה, ולא פוסלים שום אדם לשום תפקיד. הכל נתון למשא ומתן, כמובן בתנאי שהמבקשים להצטרף לממשלה יקבלו את קווי היסוד של קדימה. אני לא רוצה לפרשן את מה צריכות לעשות המפלגות כדי להיות בממשלה. קווי היסוד מאוד ברורים. הם הוצגו גם במצע שלנו, גם בראיונות שנתן אהוד אולמרט לפני הבחירות, וגם בנאום שהוא נשא בליל הבחירות כשנודעו התוצאות. אני לא מכיר מפלגה, פרט אולי לאיחוד הלאומי מפד"ל, שלא יכולה להתכנס סביב קווי היסוד האלה. אנחנו נדרוש מהשותפים שלנו לחתום על קווי היסוד האלה, כי אנחנו מתכוונים לבצע אותם".

 

ש"ס תדרוש "שסתומי הגבלה"

 

בתוך כך, הסיעות החרדיות ש"ס ויהדות התורה הגיעו עם אולמרט להבנות כי ישתתפו בקואליציה שתקום. אם לא יהיו שינויים דרמטיים של הרגע האחרון מקומו של יו"ר ש"ס, אלי ישי בממשלה מובטח. בכיר בש"ס אמר ל-ynet: "ביחס לנושאים ולדרישות החברתיות אין בעיה, וההערכה היא כי תימצא הדרך להגיע לעמק השווה. במידה ובקווי היסוד של הממשלה תופיע תוכנית ההתכנסות, יש בעיה, אך גם אותה ניתן יהיה לפתור".

 

בש"ס אומרים כי בכוונתם לדרוש "שסתומי הגבלה". במילים אחרות: ש"ס תדרוש להכניס לקווי היסוד, לצד תוכנית ההתכנסות, סעיף הקובע כי בשנה וחצי עד שנתיים ראשונות לכהונתה, תנסה הממשלה למצוא פרטנר למשא ומתן, או לכל היותר כוחות בינלאומיים כמו הירדנים, המצרים או אפילו כוח רב לאומי ייקחו אחריות על שטח שיפונה במו"מ פתוח וגלוי. "רק כך יוכל הרב עובדיה לשנות את פסק ההלכה שנתן לפני ישום תוכנית ההתנתקות", אמרו גורמים בש"ס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
אולמרט. ישלם בתיקים בכירים
צילום: חיים צח
ליברמן. לא הושגה התקדמות
צילום: גבי מנשה
מומלצים