שתף קטע נבחר

בקדימה מודאגים: המפלגות דורשות מיליארדים

אחרי שפרץ ואולמרט השלימו לעין המצלמות, ועוד לפני שכולם מתחילים לריב על התיקים, מבטאים בקדימה חשש מהמחיר הכבד שידרשו הגימלאים והעבודה כדי שהממשלה תוכל להיחשב "חברתית" מספיק לטעמם: "יהיה צורך בוויתורים רציניים של כל המפלגות", אמרו שם. מוקש אחר הוסר מהדרך: בתמורה להבטחת אולמרט שהעבודה תהיה "שותפה בכירה", הסכים פרץ לא לפסול שום מפלגה - גם לא את ליברמן. אם פרץ יקבל את תיק הביטחון הנפגע העיקרי צפוי להיות מופז

אחרי ההתפייסות המתוקשרת עם עמיר פרץ - גורמים בסביבתו של אהוד אולמרט לא מיהרו לחגוג, וציינו אמש (ג') כי המאבק האמיתי על הקמת הקואליציה יתחיל כאשר המו"מ בנושאים החברתיים והכלכליים ייצא לדרך: "כרגע הדרישות של המפלגות מגיעות למיליארדי שקלים", אמר ל-ynet גורם המעורב במשא ומתן הקואליציוני. "עם זה אי אפשר להתקדם. יהיה צורך בוויתורים רציניים של כל המפלגות".

 

גורמים בסביבת אולמרט המעורבים במו"מ הקואליציוני עם מפלגת הגמלאים, אמרו בתום פגישה עם נציגיהם כי "הפערים הכלכליים בין הצדדים גדולים מאוד". לדבריהם, דרישותיה של מפלגת הגמלאים מסתכמות ב-10 מיליארדי שקלים.

 

גם בעבודה צופים כי כאן עשוי להתמקד הקושי בהקמת הממשלה העתידית: "סביב קווי היסוד המדיניים לא יהיו בעיות מיוחדות", אמר בכיר בעבודה, "סביב הנושאים החברתיים-כלכליים יכול להיות מאבק, וכך גם בנושא השרים. שום דבר לא סגור, אבל כל מה שנאמר ונכתב זה בגדר ספקולציות. עוד לא התחלנו לעסוק בכלום. לכן, זה עוד יכול לקחת לא מעט זמן, וזה עוד עלול אפילו להתפוצץ. אנחנו רוצים להיות בממשלה, אבל זה לא אומר שנוותר על העקרונות שלנו".

 

בעבודה כבר לא פוסלים את ליברמן

 

בכירים בעבודה, שלהם דיווח פרץ על הישגיו בשיחות עם אולמרט, אמרו אמש כי לאחר שהנשיא יטיל את הרכבת הממשלה על אולמרט, יישבו נציגי קדימה קודם כל עם נציגי העבודה, ורק לאחר שיסתיים המו"מ בין שתי המפלגות האלה, יתנהל מו"מ משותף עם שאר המפלגות.

 

בכיר בעבודה אמר ל-ynet כי "המו"מ עם שאר המפלגות יתקיים על בסיס קווי היסוד שיושגו בין העבודה ובין קדימה. כמו כן סוכם כי כי לא פוסלים שום מפלגה, ובלבד שהיא מקבלת על עצמה את קווי היסוד". הכוונה, באמירה זו, היא לישראל ביתנו, מפלגתו של אביגדור ליברמן - שאותה פסלה בעבר העבודה מישיבה משותפת בממשלה.

 

עוד סוכם כי שני יושבי הראש יבלמו את ההתקפות בשתי המפלגות זה כנגד זה. "עמיר נעלב מהימים האחרונים", אמר בכיר בעבודה, "האיש נעלב עד עמקי נשמתו. הוא צוחק, הוא מחייך - אבל הוא נעלב. לא ראיתי בחיים שלי אדם כל כך רגיש כמו עמיר".

  

אולמרט יכריע איזה תיק לתת

 

מה עוד סיכמו פרץ ואולמרט? נראה כי השניים סיכמו את הדברים הבאים: אחד משני התיקים, הביטחון או האוצר, יעבור למפלגת העבודה. לפי שעה, מי שצריך להחליט על איזה תיק לוותר, יהיה דווקא אולמרט - ולא פרץ. אולמרט כבר הצהיר בעבר כמה פעמים כי הוא מעוניין לשמור את האוצר אצלו. אם פרץ יקבל את תיק הביטחון, הנפגע העיקרי צפוי להיות שר הביטחון, שאול מופז.

 

פרץ עצמו, כך אומרים בעבודה, עדיין מתלבט. נטייתו הטבעית היא לתיק האוצר, אולם נוכח רצונו של אולמרט לשמור על התיק הזה בקדימה, לא מן הנמנע שלא תהיה ברירה אלא לקבל את תיק הביטחון, כשאליו מודבק תיק יוקרתי נוסף כמו תיק החינוך או תיק הפנים. בכל מקרה, אולמרט התחייב בפני פרץ כי תיק אחד בכיר יועבר למפלגת העבודה.

 

"עמיר עדיין מאוד רוצה את תיק האוצר", אמר בכיר בעבודה, "אבל יש בעיה עם תיק הביטחון, כי המשימות המוטלות בעתיד על שר הביטחון מאוד קשות: צריך לגרש יהודים ולהביא לקיצוץ בתקציב הביטחון. צריך להיות מטורף כדי לקחת את זה כרגע. צריך להזהר מאוד בנושא הביטחון. זה יכול להיות קבר לעמיר".

 

מי יפסיד במשחק הכיסאות?

 

בנוגע לתיקים שיקבלו בכירים אחרים חוץ מפרץ אמרו בעבודה: "יש מיליוני שמועות, כי אף אחד לא יודע מה הם קדימה מוכנים לתת. בגלל זה עמיר אמר שצריך לדבר על התיקים רק אחרי שנגיע להבנה בעניין קווי היסוד. בכל מקרה, התיקים שעומדים על הפרק, חוץ מביטחון או אוצר וחינוך הם: הפנים, תחבורה, תשתיות, שיכון ותמ"ת, משפטים, ביטחון פנים, תיירות, איכות סביבה וחקלאות".

 

בעבודה כבר מסמנים את הח"כים שעלולים למצוא את עצמם מחוץ לכסאות שסביב שולחן הממשלה. מדובר בחברי הכנסת שלום שמחון, איתן כבל, עמי אילון ואבישי ברוורמן.

 

"אז מה אם קיבלנו 19 מנדטים?" 

 

בתוך כך, במפלגת העבודה לא שכחו הלילה לסגור חשבון עם אנשי קדימה על השבוע הסוער האחרון, וגם עם עמיר פרץ. "כל המהומה של היומיים האחרונים היתה מהומה על לא דבר", אמר בכיר בעבודה. "עמיר הוא חסר ניסיון, והוא האמין שהוא יכול להוביל מהלך ויהיה ראש ממשלה. הבעיה היתה שאחרי הבחירות, התחילו הספינים נגדו. לא היה אחד בקדימה שלא קם נגדו, שלא מצא את הצורך לקום עליו ולומר עליו מילה רעה. זילזלו בנו כמו חבורה של בהמות, של כלבים. אז קיבלנו 19 מנדטים, אז מה? ככה מתנהגים?"

 

הבכיר הוסיף: "לעמיר לקח שלושה-ארבעה חודשים עד שהוא בנה תדמית. לקח זמן עד שהציבור קיבל אותו. ואז פתאום התחלנו לשקם את עצמנו, והוא התחיל לחטוף. אני חושב שהוא נעלב, והחליט ללמד את אולמרט לקח. הוא איש עם סף רגישות מאוד גבוה".

 

מי תיווך במגעים?

 

גם בשעות הקטנות של הלילה נותרו רוב בכירי בעבודה, וכך גם בכירי קדימה, בערפל סביב המהלכים שהובילו לפריצת הדרך במגעים בין פרץ לאולמרט. אחת השאלות שנותרו פתוחות היא סביב דמותו של האישיות שתיווכה בין שני האישים.

 

בעבודה העריכו הלילה כי איש העסקים בני גאון היה זה שתיווך בין פרץ ואולמרט והביא לפריצת הדרך. גורמים בעבודה סיפרו כי גאון נשמע אתמול בשיחות סגורות מרוצה מתוצאות המגעים בין שתי המפלגות, ואמר לבני שיחו כי "זה נראה טוב וזה יהיה טוב". שמות נוספים שהועלו כמתווכתים אפשריים: אורי שני ורחל תורג'מן, אשת סודו של פרץ.

 

במהלך הערב נודע, כי לפני שדבר המגעים נחשף, קיימו פרץ ואולמרט שתי פגישות בתל אביב - ביום ראשון בערב וביום שני בערב, ככל הנראה בדירה פרטית. שתי הפגישות האלה הובילו לפגישה שלישית בין אולמרט ובין פרץ אתמול, ובסופו של דבר גם למסיבת עיתונאים משותפת.

 

בסביבתו של אולמרט ציינו כי בין ממלא מקום ראש הממשלה ובין יו"ר העבודה קיימים יחסים טובים מזה שנים רבות. היחסים האלה, אומרים מקורביו של אולמרט, התחילו כבר בשנת 2001.

 

באותה שנה, עת שימש אולמרט כראש עיריית ירושלים, עבדו הוא ופרץ יחד על תוכנית פיטורים גדולה בעירייה. בנוסף, אומרים אנשיו של אולמרט, הקשר

התהדק במהלך שנות כהונתו של בנימין נתניהו כשר האומר: פרץ, אז יו"ר ההסתדרות, היה מתלונן רבות באוזני אולמרט על מדיניותו הכלכלית של נתניהו. באותו הזמן, אולמרט הכין תקציב אלטרנטיבי "עם חמלה", והשניים מצאו שפה משותפת.

 

"עמיר ראה באהוד שותף למאבק שלו", אמרו גורמים בסביבתו של אולמרט. "היה ביניהם קשר טוב בכל השנים האחרונות. בניגוד לכל מה שהיה בתקשורת, מתחת לפני השטח היתה הערכה הדדית ביניהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
אולמרט.
צילום: חיים צח
צילום: אלי אלגרט
פרץ. "רגיש ונעלב"
צילום: אלי אלגרט
צילום: ירון ברנר
מופז. יחזיר את התיק?
צילום: ירון ברנר
ליברמן. דא?
צילום: גבי מנשה
בני גאון. תיווך?
מומלצים